Буковинських друзів Яценюка назвали «сірими кардиналами» влади

1
1037
Андрій Іванчук, Максим Бурбак
Загрузка...

Буковинці, як сірі кардинали влади, кажуть, серйозно впливають на державні рішення і розподіл грошових потоків.

 

До цієї групи людей з таким серйозним впливом, як зазначено на nv.ua, входять друзі Арсенія Яценюка – народні депутати Андрій Іванчук (його називають «касиром») та Максим Бурбак.

На відміну від Бурбака, Іванчука менше асоціюють з Буковиною. Він уродженець Івано-Франківська, закінчив середню школу в Коломиї, навчався в Чернівецькому національному університеті, після закінчення якого декілька років працював викладачем в ЧНУ, а у 1998-99 був віце-президентом заснованої Яценюком юридичної фірми «ЮРЕК» (яка певний час базувалась в готелі «Буковина»). Іванчука називають давнім другом прем’єр-міністра. Кажуть, він має серйозний вплив на Яценюка.

Андрій Володимирович Іванчук (16 червня 1973, місто Івано-Франківськ) — український політик. Народний депутат України. Член партії «Народний фронт». Голова Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики.

У 1991 році, закінчивши середню школу ім. Василя Стефаника в місті Коломиї, вступив до Чернівецького державного університету ім. Ю. Федьковича на юридичний факультет. Закінчив його у 1996 році, отримавши спеціальність — «Правознавство».

Народився у родині лікарів.

З 1996 по 1998 — працював викладачем кафедри кримінального права та процесу Чернівецького державного університету ім. Ю. Федьковича.

У 1998–1999 рр. — віце-президент юридичної фірми «ЮРЕК».

1999–2000 рр. — працював начальником територіального відділення Коломийської філії АППБ «Аваль» у м.Снятин.

2000–2001 рр. — консультант директора Івано-Франківської обласної дирекції АППБ «Аваль».

2001–2002 рр. — заступник директора в Івано-Франківській обласній дирекції АППБ «Аваль».

2003–2004 рр. — голова правління ВАТ «Володимирцукор» у м. Володимир-Волинський.

У 2006 р. — віце-президент НАК «Енергетична компанія України».

2008–2009 рр. — директор ДПЗД «Укрінтеренерго».

З 12 грудня 2012 — народний депутат України 7-го скликання від партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», № 41 в списку. Заступник голови фракції, голова Комітету Верховної Ради з питань економічної політики.

Був членом партії «Фронт Змін», членом Ради та Бюро партії, з вересня 2009 по червень 2010 р. виконував обов’язки голови партії. Також займав посаду заступника голови Ради громадської організації, голови виконавчого комітету громадської організації «Фронт Змін». 15 червня 2013, після об’єднання «Фронту Змін» і Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», був обраний одним із заступників лідера «Батьківщини».

Помічений в порушенні ст. 84 Конституції України щодо особистого голосування у Верховній Раді.

На позачергових виборах до Верховної ради 2014 року обраний народним депутатом України 8-го скликання за партійним списком (№ 16 у списку) відНародного фронту.

Давній друг Арсенія Яценюка. (uk.wikipedia.org)

***

Михайло Саакашвілі, голова Одеської обласної держадміністрації, перетворився в Україні на людину, яка зриває покривало з усіх таємниць. В середині вересня він зробив це в черговий раз, заявивши: в країні є тіньовий, паралельний уряд, який і є справжнім власником “акціонерного товариства Україна”.

В ефірі одного з українських телеканалів він назвав одного з них — Миколу Мартиненка.

Мартиненко підходить на роль тіньового правителя. Він — заступник голови прем’єрської фракції Народний фронт (НФ) і голова парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу (ПЕК), ядерної політики та ядерної безпеки. Депутати часто називають його сірим кардиналом прем’єра Арсенія Яценюка.

Так само, як про Мартиненка, відгукуються парламентарії і про Андрія Іванчука, ще одного заступника голови фракції НФ.

Ця пара впливає не лише на різні держактиви, але і на три десятки нардепів НФ, зізнається один з представників цієї політсили. І просить не називати його прізвище в пресі.

У президентській фракції Блоку Петра Порошенка (БПП) теж є свій сірий кардинал — Ігор Кононенко, перший заступник голови фракції, а також друг і бізнес-партнер Порошенко. Про це відкрито розповідає Сергій Лещенко, нардеп від БПП. “Кононенко — це головна людина, яка присутня в парламенті від БПП. Він часто бачить президента”,— пояснює Лещенко.

Кононенко, як відзначають експерти, впливовий і в сфері ПЕК.

Ці три людини — Мартиненко, Іванчук і Кононенко — на думку багатьох політиків, частково повторюють історію “любих друзів” — людей, які в середині 2000‑х контролювали парламент і серйозні державні грошові потоки за спиною у тодішнього лідера України Віктора Ющенка. Причому Порошенко і Мартиненко входили в коло цих “друзів”.

Те, що в країні знову з’явилися сірі кардинали, не дивує політолога Володимира Фесенка. Закулісні рішення політичних і бізнес-питань, а також спроба встановити контроль над держкомпаніями — це особливості олігархічних систем і молодих демократій, пояснює він. “Влада і бізнес в Україні тісно пов’язані. При цьому треба зберегти обличчя перед Заходом. Тому влада шукає перевірених посередників, яким делегує деякі повноваження”,— підсумовує експерт.

У приватних бесідах політики з НФ розповідають, що біля їхнього лідера є кілька центрів впливу. Наприклад, глава фракції Максим Бурбак, який знайомий із Яценюком ще з університетських років. Нардеп Сергій Пашинський. Також — глава МВС Арсен Аваков і секретар РНБО Олександр Турчинов. Але Іванчук і Мартиненко об’єднують в собі як політичний, так і фінансовий вплив.

nv.ua

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ