Літні торгові майданчики за рахунок дороги і біля спецшколи – у чому доцільність?

0
487
Загрузка...

Скандальні захоплення частини дороги на вул. Сковороди та облаштування торгової точки під вікнами спецшколи по вул. Гете у Чернівцях привернули увагу і «Спілки економістів», яка вирішила разом із fakty.cv.ua розібратися, чи є економічна доцільність підтримувати ці проекти.

 

Аби проаналізувати ситуацію з позиції законів економіки та здорового глузду, «Спілка економістів» провела невеличке дослідження з метою встановити якою є відвідуваність закладів, які хочуть розширятися за рахунок доріг у центрі Чернівців.

Як ми вже писали, скандал навколо торгівельного майданчику, який почали було облаштовувати під вікнами спецшколи-інтернату №2 (вул. Гете, 1), пов’язують з кафе «Шіллер». І оскільки педагоги та батьківський комітет цієї спецшколи завадили облаштувати той торгівельний майданчик, як розуміємо, з’явився «план Б» – зробити вул. Гете пішохідною, а тоді вже виділяти там місця для літніх (або, може, і стаціонарних) торгових точок. Це питання мало розглядатися на 66 сесії міської ради 30.07.15 (№34). Але за перший день роботи сесії не змогли розглянути жодного питання, тож сесію продовжаться 31.07.15.

Повернемось до кафе «Шіллер». О 20:51 30.07.15 представники «Спілки економістів» та fakty.cv.ua завітали до цього закладу і встановили, що на першому поверсі не було жодного відвідувача (36 посадочних місць), а на другому – було 6 відвідувачів (20 посадочних місць). Загалом, зайнятість – 10,7%.

Хтось може сказати, що «час не той» чи ще щось таке? Хвилин за 20 ми завітали до іншого закладу в центрі (в районі кінотеатру «Чернівці», не будемо називати, щоби не порахували за рекламу), так там було зайнято відсотків 80-90 посадочних місць…

Виникає просте запитання – для кафе «Шіллер» «розширятися», якщо у «бізнес-час» у них так мало відвідувачів?.. Чи у чому полягає доцільність сприяти облаштуванню поруч, на вул. Гете, літнього торгівельного майданчика від цього закладу? Може, це просто забаганка власників? Але чому влада має це підтримувати? Може, «Шіллер» є лідером або одним із лідерів за сплатою податків? Або, може, вони роблять суттєві внески в якісь соціальні проекти, тому варто йти їм назустріч, навіть якщо економічної доцільності не проглядається? У такому разі, напевно, міська влада мала би якось це пояснити громадськості – чому підтримує або навіть лобіює чиїсь бізнес-інтереси.

Йдемо далі. Кафе «Fusion» на перехресті вулиць Сковороди та Університетська. Там зухвало захопили приблизно  метр дороги – очевидно для облаштування літнього майданчику. Свого часу міський голова Олексій Каспрук звернув увагу на відповідні публічні звернення громадян та матеріали в пресі. І сказав, що розбереться, чи законно там захопили шматок дороги. Чи розібрався Олексій Павлович у цьому питанні і чи розповів громаді, що з цим захопленням дороги? Питання відкрите (якщо є десь інформація з цього приводу, – просимо підказати в коментарі або на fakty.cv@gmail.com).

Що ж вдалося зафіксувати там «Спілці економістів»? Біля кафе «Fusion» з’явились металеві конструкції (літній майданчик буде критим, напевно). А сам заклад близько 21:00 був закритий. І жодної інформації про причини, хоча на дверях написано, що кафе працює у будні дні з 12:00 до 00:00, а в суботу неділю – з 14:00 до 00:00.

Якщо комусь відомо про причини «непланових вихідних», або, приміром, що в цьому закладі «яблуку ніде впасти» (коли кафе працює), тому варто розширятися, – просимо ділитися інформацією.

Загалом, – підсумовує керівник «Спілки економістів» Андрій Манін, – ці прості дослідження показали відсутність економічної доцільності надавати додаткові площі для літніх майданчиків названим торговим закладам.

Від fakty.cv.ua додамо, що не бачимо взагалі доцільності сприяти появі нових торгівельних точок, як мінімум, в центрі міста, де таких закладів аж забагато. Та й пішохідною вулицю Гете немає сенсу робити, якщо це не частина комплексного проекту (наприклад, «пішохідне кільце» в історичному центрі чи щось таке), який реально міг би сприяти залученню додаткових потоків туристів до Чернівців. А для тієї кількості туристів, які є тепер, кафе, ресторанів та інших закладів сфери послуг наразі не те, що достатньо, а в рази більше, ніж є реальна потреба (попит).

Краще «підштовхувати» бізнес до облаштування якихось спортивних майданчиків, будівництва спортивно-оздоровчих центрів, підтримувати інші соціальні проекти, а не сприяти появі нових «генделиків»…

Зауважимо, що в опитуванні щодо ставлення до перспектив перетворення вулиці Гете на пішохідну з відривом лідирує позиція «Ні», тобто більша частина респондентів проти цього. Чи цікаво владі дослухатися до думки громадськості?

fakty.cv.ua

Кафе “Fusion” і “Шіллер” 30.07.15

***

Чи варто зробити вулицю за драмтеатром пішохідною? (опитування)

***

Фото-підтвердження, що шмат дороги таки забрали (Резонанс у центрі Чернівців)

***

Резонансна подія у самому центрі Чернівців (+фото)

***

66 сесія міської ради 30.07.15 (відео: Чернівецький промінь)

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ