Поки у Чернівцях аеропорт стоїть, все ж дешево літати “лоукостами” можемо

1
5750
Фото: "Центр транспортних стратегій"
Загрузка...

Від міст Західної України і від Чернівців, зокрема, до багатьох аеропортів сусідніх країн значно ближче, ніж до Києва. “Шенген” при цьому не – перешкода, оскільки якщо ви летите, то він у вас є. Всього в 150 км зоні від кордону і WizzAir, і Ryanair, і BlueAir і багато інших лоукост авіакомпаній.

Аеропорти сусідніх країн недалеко від нашого кордону вже реагують на можливе рішення Wizz Air закрити українську “дочку”. На офіційному сайті аеропорту Люблін-Швіднік з’явилася україномовна версія, а адміністрація повітряної гавані у словацькому Кошице недавно похвалилася, що угорський перевізник відкриває базу на три місяці раніше: не в вересні, як планувалося, а в червні.

“Центр транспортних стратегій” детально проаналізував аеропорти сусідніх з Україною країн на відстані 90-200 км від кордону. У цій зоні 8 аеропортів, звідки літають відразу п’ять лоукостів. Для мешканців Чернівців, Львова та ряду західноукраїнських міст ця відстань у ряді випадків набагато коротше шляху до Києва.

Люблін (Польща). 90 км
Аеропорт Люблін-Свидник знаходиться в 90 км від українського кордону. Адміністрація повітряної гавані врахувала цю близькість до України, відкривши на офіційному сайті україномовну версію. Сам же аеропорт є молодим, він був відкритий в грудні 2012 року. Основну частину пасажиропотоку забезпечують лоукости – угорський Wizz Air та ірландський Ryanair.
Wizz Air має зараз два рейси – на Лондон і на Саннефіорд-Торп (в 110 км від Осло). В Лондон угорська авіакомпанія літає майже кожен день, крім вівторків і субот. Восени частота польотів зросте, і рейси стануть щоденними. У Саннефіорд-Торп польоти здійснюються двічі на тиждень, а з кінця травня – тричі на тиждень. Також наприкінці травня буде запущений рейс на Стокгольм з періодичністю три рази на тиждень. Восени Wizz Air істотно збільшить географію польотів з Любліна. У середині вересня відкриються рейси на трьох нових напрямках: Брюссель-Шарлеруа і Глазгоу – двічі на тиждень, Донкастер-Шеффілд – тричі на тиждень.
В той же час, Ryanair літає тільки в Лондон. Та й періодичність менше, ніж у Wizz Air: чотири рази на тиждень. Однак 25 жовтня буде відкритий рейс в Дублін, який здійснюватиметься двічі на тиждень (по середах і суботах).

Як дістатися. З Ковеля до Любліна кілька разів на день їздить регулярний автобус. Частота рейсів зі Львова ще більше. Час в дорозі однаковий – 5-6 годин. До Любліна можна доїхати і поїздом Київ-Варшава. Правда, він обійдеться значно дорожче, ніж автобус.

Жешув (Польща). 90 км

Аеропорт Жешув-Ясенки знаходиться на відстані майже 90 км від кордону з Україною. До Євро-2012 було відкрито новий пасажирський термінал. Незважаючи на те, що з аеропорту літає тільки три авіакомпанії, його пасажиропотік в минулому році склав 601 тис. людини. Найбільша кількість рейсів в ірландського лоукост Ryanair. Так, в Лондон авіакомпанія літає відразу в два аеропорти: Лондон-Лутон (по вівторках, четвергах, суботах) і Лондон-Станстед (щодня, крім понеділка). Також з Жешува Ryanair двічі на тиждень здійснює рейси до Брістоль, Манчестер і Мосс-Рігга (Осло), тричі на тиждень – у Дублін і Східний Мідландс.

Як дістатися. З України в Жешув найкраще їхати через Львів. Звідти щодня кілька разів на день курсують автобуси. Час в дорозі близько 4 годин. Можна доїхати і поїздом Львів-Вроцлав. Однак він ходить не щодня, і його розклад затверджено лише до середини червня.

Кошице (Словаччина). 110 км

Кошице – культурний та економічний центр Східної Словаччини. Місто розташоване в 110 км від кордону з Україною. З аеропорту Кошице літає тільки два лоукоста – угорський Wizz Air і чеський Smartwings. Перший зараз здійснює щоденні рейси в Лондон. А в перших числах червня Wizz Air відкриває рейси на Мілан-Бергамо (по понеділках і п’ятницях) і Донкастер-Шеффілд (по середах і неділях). В той же час, лоукост Smartwings здійснює тільки літні рейси (червень – вересень) в болгарський Бургас (чотири рази на тиждень) і грецький Родос (раз на тиждень).

Як дістатися. З Ужгорода в Кошице кілька разів на день ходить регулярний автобус. Час в дорозі 4 години. Можна їхати і поїздом Київ – Братислава, який йде через Чоп, але коштує він дорожче, та й часу доведеться витратити більше.

Дебрецен (Угорщина). 125 км

Дебрецен є другим за величиною містом Угорщини. Знаходиться він в 125 км від українського кордону. З аеропорту Дебрецен літає тільки авіакомпанія Wizz Air. Рейси до Лондона здійснюються щодня, а в Ейндховен (Нідерланди) – тільки по середах і неділях. До того ж, цього літа чеська лоукост Smartwings запустить літні рейси з Дебрецена в грецький Геракліон. Польоти здійснюватимуться з 27 червня по 12 вересня. Періодичність рейсів – один раз на тиждень.

Як дістатися. Незалежно від точки старту, спочатку краще дістатися до Чопа. Далі кордон можна перетнути на транскордонній електричці Чоп-Захонь, або на попутці. З Захоня в Дебрецен кожен день курсує близько двох десятків прямих електричок. Час в дорозі в середньому становить 1,5-2 години.

Кишинів (Молдова). 65 км

Аеропорт Кишинів знаходиться всього в 65 км від українського кордону. Зі столиці Молдови літають два лоукоста – Wizz Air і Flydubai. У угорського бюджетника три рейси з Кишинівського аеропорту: в Бергамо (Мілан), Тревізо (Венеція) і Рим. Всі рейси здійснюються по вівторках, четвергах і суботах. Компанія Flydubai здійснює польоти тільки в аеропорт Дубай.

Як дістатися. Кишинів має регулярне ж / д сполучення з Одесою, Києвом і Вінницею. Автобусні маршрути налагоджені ще краще. В Кишинів з України можна доїхати з багатьох великих міст і також автобусом з Чернівців.

Бакеу (Румунія). 195 км

Аеропорт Бакеу найцікавіший буковинцям. Він знаходиться в 195 км від українського кордону, як з боку Чернівецької, так і з боку півдня Одеської області. Він примітний тим, що з нього літає тільки одна авіакомпанія – румунський лоукост Blue Air. Зараз авіакомпанія здійснює рейси в Бергамо (Мілан), Болонью, Брюссель, Дублін, Кунео (Турин), Ліверпуль, Лондон, Рим. Найбільш популярні напрямки – Рим (щодня) і Лондон (щодня, крім середи та суботи). 20 червня Blue Air запустить нові рейси в Бове (Париж) і Катанію. До того ж, в літній період (червень – вересень) авіакомпанія здійснює також чартерні рейси в Анталію і Геракліон.

Як дістатися. До аеропорту Бакеу добиратися не дуже зручно. До грудня минулого року доїхати в Бакеу можна було на поїзді Москва-Софія, що проходить через Чернівці. Зараз же до Бакеу можна доїхати тільки з пересадками. Наприклад, автобусом з Чернівців до Сучави (4:00 в дорозі), потім пересісти на приміський потяг до Бакеу (1,5-2 години в дорозі). Якщо їхати з півдня України, то пересадок буде ще більше.

Клуж-Напока (Румунія) 190 км

Аеропорт Клуж-Напока знаходиться в 190 км від кордону з Україною. Це другий аеропорт Румунії за обсягом пасажиропотоку після столичного Бухареста. Незважаючи на це, регулярні польоти здійснюють тільки чотири авіакомпанії, з них два лоукост. Перший, Wizz Air, має найбільшу кількість рейсів в аеропорту за 20 напрямками: Базель-Мюлуз, Барі, Барселона, Бен-Гуріон (Тель-Авів), Бергамо (Мілан), Бове (Париж), Болонья, Брюссель-Шарлеруа, Валенсія, Дортмунд, Женева, Кельн / Бонн, Лондон, Мадрид, Мальме, Нюрнберг, Рим, Сарагоса, Тревізо (Венеція) і Ейндховен. У той же час, другий лоукост – іспанська компанія Vueling – виконує тільки літні рейси до Барселони і Рим.

Як дістатися. До Клуж-Напока можна дістатися тільки з пересадками. Наприклад, на Закарпатті кордон можна перетнути в Діловому, поблизу Рахова, а в румунському Валя-Вишеулуй сісти на прямий потяг до Клужа. Правда, він ходить всього два рази в день, а час у дорозі – більше 5 годин. Якщо перетинати кордон у Чернівецькій області, то пересадку потрібно робити в Сучаві. Звідти тричі на день курсує поїзд до Клужа, час у дорозі – 7:00.

Ясси (Румунія). 170 км

Аеропорт Ясси знаходиться в 170 км від кордону з Чернівецькою областю, 180 км від Вінницької та 190 км від півдня Одеської області. Зараз з Ясс літає тільки угорський лоукост Wizz Air. В арсеналі компанії два рейси в Італію – в Тревізо (Венеція) і Бергамо (Мілан). Обидва рейси виконуються не щодня: в Тревізо – двічі на тиждень, в Бергамо – тричі на тиждень. У середині вересня Wizz Air планує відкрити рейс до Лондона з періодичністю два рази на тиждень.

Як дістатися. До Ясс найкраще добиратися з Чернівців і через Молдову. Автобусом або поїздом (Москва – Кишинів, Санкт-Петербург – Кишинів) доїхати до Бельц, а там вже пересісти на прямий автобус до Ясс, що курсує кілька разів на день. Якщо їхати з півдня України, то пересадку краще робити в Кишиневі.

Fakty.cv.ua

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ