Нові тарифи: Чекати допомоги від держави чи почати із себе?

2
1117
Загрузка...

Українці не вміють економити ресурси – це доконаний факт, але вчитися цьому доведеться дуже швидко. Від сьогодні в Україні зросли тарифи на комунальні послуги – газ дорожчає майже вшестеро, електроенергія на половину, а з травня в ціні також піднімуться гаряча вода та опалення. З цього приводу у всіх на вустах одне актуальне запитання: “Як далі жити?”. Також наша ментальність підштовхує нас до думок, що якось воно та й буде, а також держава нам допоможе…. субсидіями!?!?! Та я схиляюсь до того, що варто починати із себе і думати про майбутнє – заощаджуючи. Спробуємо навести приклади мешканців інших країн(вихідців із Буковини), їхні будні і як вони перистосовувались до нових умов.

Минулого року довелось близько двох тижнів гостювати у маленькому містечку Арнштадт, Тюрінгія – Німеччина. Нас радо прийняли вихідці з Чернівців Олександр і Розалія Онуфрейчуки, отож на власному досвіді відчули, як живуть “розбещені” капіталісти.  Одразу маю зазначити, що у них власна сімейна справа із середнім німецьким рівнем достатку, тобто у нас би сказали: “можна і не економити”, але в декількох конкретних речах покажемо зовсім зворотнє і, що це цілком реально реалізувати у нас.

– Живуть наші земляки у власному будинку і на даху встановлено дві секції сонячних батарей для нагріву води. Це досить дорого і по європейських мірках, але платити за гарячу воду – дорожче. Тому встановлення сонячних батареї розцінюється як інвестиції і майбутнє заощадження сімейного бюджету. І цим вони не унікальні, пан Олександр зазначає, що у них ніби триває ціле змагання, у кого більш екологічний і заощадливий будинок. Думаю більшість чернівчан, які живуть у приватних будинках будуть казати, що то дорого і нереально!, а от у мене запитання, а хто хоч цікавився?!, тим паче, що у нас підносом Інститут термоелектрики і власне виробництво(жодної реклами).

– Також для поливу присадибної ділянки, саду та овочевих насаджень вони не використовують жодного літра водопровідної чи колодязної води, бо при будівництві передбачено проектом розміщення в землі резервуару для збирання дощових вод і талого снігу. І це не приклад якогось “Еко” будинку, це – норма!

– Температура у  у будинку в опалювальний сезон – 19°C, в спальні до 17°C, певно щоб гріли один одного:) А ви не натоплюєте так, що потім доводиться відкривати вікна?

– Під час чищення зубів або душових процедур – вода у проміжках намилювання і чищення виключається, звичка вже така, так прийнято. Згадайте, ви теж так робите?

– Двох-тарифний електролічильник дозволяє економити на різниці між нічними і денним тарифом на електроенергію. Прання, миття посуду, підігрів тепломережі відбувається вночі.

– Скляна , пластикова, паперова тара, батарейки, лампочки та багато інших дрібниць не викидається, а збирається і  обмінюється, або здається в супермаркетах на продуктові і супутні товари по чеку і тут нічого соромитись. А як ви останній раз вчинили із пляшками від Песі, чи пива?

– Звичайно ж утеплений дім, склопаекети, лед-лампи вимкнення електроприпорів з розеток на ніч та  котла вдень – це і багато іншого навіть не обговорюється. І це лише

На моїй українській землі ніхто навіть не замислюється про це, лише кожного разу з жахом хапається за серце, коли приходять нові платіжки. Однак якщо лише переглянути свої звички у ванній кімнаті, туалеті та кухні – перші результати можна побачити вже за місяць., а не нарікати постійно на якість комунальних послуг, бездарної влади(хоча не без цього) та інше. Треба почати з себе.

Олександр Білоус, Fakty.cv.ua

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ