Українських вояків у зоні АТО атакують пропагандистськими СМС-ками

2
894
Загрузка...

«Солдат Украины! Ты выполнил свой долг, возвращайся домой!» – повідомленнями подібного змісту закидують наших військових у зоні АТО.

 

Олег Громадський
Олег Громадський

Про цю «СМС-атаку» fakty.cv.ua стало відомо, можна сказати, випадково. Вирішили уточнити у депутата Чернівецької міської ради Олега Громадського, який пішов добровольцем на фронт і тепер несе службу в Станиці Луганській.

Олег Володимирович підтвердив, що і йому, і армійським побратимам надходять такі повідомлення: «Ось сьогодні з різницею в годину на номери МТС і «Київ стар» надійшло одне й теж повідомлення (на фото – fakty.cv.ua). А пізніше кинули вже інший текст, але того ж спрямування. Тобто «сепари» вже використовують нові технології. СМС-ки надходять в такому вигляді, як при рекламній розсилці. Цікаво, звідки беруть дані, що ці номери в зоні АТО?..»

Питання справді цікаве, тому fakty.cv.ua спробували розібратися з технічною стороною справи.

Колишній працівник представництва одного з національних операторів пояснив, що технічно цілком можливо вирахувати відстань телефону від базової станції, з відхиленням десь до 5-ти метрів. Але оператор може надавати таку інформацію із санкцій правоохоронних органів. Хоча, зазначив, можна вирішити це і через добрих знайомих, якщо у них є доступ до цих технічних можливостей.

Черговий консультант МТС зауважив, що офісів МТС на окупованих територіях зараз немає. А щоби визначати місце знаходження телефону, потрібне спеціальне обладнання і відповідні фахівці. На його думку, колишні співробітники тих представництв це не могли би робити.

На електронний письмовий запит fakty.cv.ua центральний офіс МТС ще не відповів.

А ось від компанії «Київ стар» надійшла оперативна відповідь:

«Мережа «Київстар» захищена від прослуховування та розповсюдження персональних даних абонентів, як того вимагають ліцензійні умови та законодавство України. Це підтверджено всіма технічними перевірками, в тому числі за участю СБУ і телеком регулятора (НКРЗІ). Відповідно до висновків державних комісій, які здійснювали перевірки, несанкціонованого зняття інформації, порушень конфіденційності даних абонентів, незаконної обробки інформації, а також розповсюдження відповідних даних в мережі «Київстар» не виявлено. Іноземні компанії доступу до конфіденційної інформації або обладнанню «Київстар» не мають. Жодних фактів, які могли б спростувати висновки експертів, що проводили такі перевірки, не виявлено.

На жаль, розгляд даної справи не є в межах компетенції компанії “Київстар”. З нашого боку буде докладено максимум зусиль для сприяння розгляду справи правоохоронними органами, як того вимагає чинне законодавство».

4.03.15 надійшла відповідь і від МТС: «У відповідь на Ваше звернення повідомляємо, що зараз існують програмні продукти та сайти, які дозволяють відправляти sms від імені будь-якого відправника.
Наша служба безпеки відслідковує такі випадки, однак, на жаль, враховуючи поширеність та доступність таких служб, не завжди є можливість вплинути на ситуацію.
Запевняємо, що у працівників магазинів немає такого рівня доступу».

Отож, сподіваємось, наші компетентні органи візьмуть до уваги ці сигнали про СМС-атаки і знайдуть як протидіяти цьому пропагандистському явищу.

fakty.cv.ua

Загрузка...

2 КОМЕНТАРІ

  1. Дійсно, є сайти, які дозволяють відправляти SMS від імені будь-якого відправника. Але, для того, щоб знати, кому саме відправляти, треба знати що певний абонент у певний момент часу знаходиться за такими-то географічними координатами. А цією інформацією, крім операторів (або хакерів), не володіє ніхто. Наприклад, МТС може визначити, що в радіусі 5км від базової станції, встановленої в Станиці Луганській на даний момент знаходиться (цифра умовна) 200 абонентів. Їхні номери – такі-то.
    Ніби-то сучасне обладнання дозволяє визначати цю відстань з точністю до 10м. Свого часу таким чином мій телефон, який був вкрадений у маршрутці в Чернівцях, знайшли в Сторожинці.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ