Анатолій Гулей: У банківському середовищі залишаються спекулятивні настрої

1
892
Загрузка...

Усі потрясіння 2014 року не пройшли боком, а вийшли боком банківській системі. Як заявила голова Національного банку України Валерія Гонтарева, віддтік вкладів із банків досяг 126 млрд. грн, що складає більше 29% депозитів фізичних осіб. Погіршилось обслуговування кредитів позичальниками, що спровокувало ріст простроченної заборгованості в банках до 12% за оцінками НБУ, і до 50% – за оцінками експертів, з урахуванням реструктурованих кредитів. У підсумку українські банки за 11 місяців отримали 22,4 млрд. грн збитків.

Про стан банківської системи та як працюється в столиці земляку будуть наші запитання до Анатолія Гулея (екс-голова правління «Ощадбанку», нині голова Правління Української міжбанківської валютної біржі).

Якщо можна, для початку поцікавлюсь, звідки у Вас тяга до банківської справи, ким мріяли стати в дитинстві, чим захоплювались, і коли та як стали на шлях банкіра?

Банківський шлях розпочинав з Чернівців, але ніколи не думав, що буду банкіром. Захоплювався

1999 р. Товариський матч між командою «Преса-ТБ» та банкірами Буковини. У складі «Преси-ТБ» грали і майбутній зірковий телеведучий Петро Мага та нардеп і Міністр Юрій Стець
1999 р. Товариський матч між командою «Преса-ТБ» та банкірами Буковини. У складі «Преси-ТБ» грали і майбутній зірковий телеведучий Петро Мага та нардеп і Міністр Юрій Стець

футболом в шкільні роки та отримав перший дорослий розряд з футболу в 1985 році. Був упевнений у своєму футбольному майбутньому, тренувався в ДЮСШ при ФК «Буковина». Грав у молодіжній першості Україні та в чемпіонаті області у 1983-1985 роках. У 1985 році вступив до Тернополя (фінансово-економічний інститут), потім стало не до футболу…

Ви працювали в різних банках. Чи можна провести якісь паралелі між переходами з банку в банк і переходами спортсменів з клубу в клуб? У конкурентній боротьбі можна використовувати, умовно кажучи, якісь слабкі місця банків, в яких доводилося працювати, або, навпаки, перенести позитивний досвід в новий банк?

Для мене бізнес та спорт – це одне «адреналінове поле». Багато спільного саме з футболом. Граєш в команді (колеги), потрібен результат (прибуток), воротар (бухгалтер). Помилка воротаря (бухгалтера) і результат буде негативним.

Гарний спеціаліст в банку – як хороший футболіст, дає новий поштовх для розвитку команди. Сьогодні в банківській системі багато іноземців працює.

За «Ощадбанком», напевно, ще довго будуть тягнутися певні негативні асоціації, пов’язані із втраченими вкладами на межі радянської і української епох… Це сильно відчувається зсередини? І для голови правління всеукраїнського банку ця посада – «звичайна робота», де є можливість отримувати високу зарплату, чи більше «професійний виклик», можливість продемонструвати клас, як банкір, зробити банк кращим і т.п.?

Радянське минуле ще довго буде «стукати» нам у двері. Кошти наших громадян було втрачено, тому належить їх повертати. Як та коли? Це питання до політиків. Ощадний банк не є класичним банком, він перевантажений соціальними функціями, завжди був більше, ніж банк. Вітер «політичних перемін» завжди проводив кадрові перестановки. Важко бути політично незалежним і професіоналом одночасно. Головна особливість роботи – це наявність  компромісу з собою та гармонія з колективом. Тільки таким чином можна бути ефективним.

Заробітна плата ніколи не була високою, в комерційних банках з такими ж активами платять в два рази більше. Це гарний життєвий досвід, можливість професійно рухатись далі.

Відомі чимало прикладів, коли через посаду керівника всеукраїнського банку «стрибали» на високі політичні щаблі. Вас такі перспективи не «спокушали»? Були, можливо, пропозиції, перспективи?

Моя мама говорила: банкір завжди стане політиком, а політик ніколи не стане банкіром. Люби свою професію, бережи стосунки з людьми, які з тобою йдуть поруч.

Для Вас звільнення з «Ощадбанку» було болючим? Чи уявляєте собі в майбутньому повернення на цю посаду?

Пропрацював в Ощадбанку біля 10 років, на різних посадах. Моє звільнення було абсолютно прогнозованим та мною очікуваним. Знав, що хочу займатися викладацькою роботою, яку розпочинав ще у 1998 році в Буковинському фінансово-економічному університеті.

Сьогодні важкі часи для банку. Чи хочу повернутись? Важко однозначно відповісти. Багато думок…

Як Ви, як фахівець, вважаєте, чому так катастрофічно впав курс гривні? Можливо, «папєрєднікі» задовго штучно тримали курс, нова влада відпустила і він «обвалився»?

Історія падіння курсу гривні вже третя в нашій державі, нічого нового і тільки період падіння 15 місяців. А за роки незалежності ми пережили більше 10 глобальних криз, які так чи інакше впливали на нашу країну. Прийшов час «очищення банківської системи» і та «шокова курсова терапія», яку «придумав» НБУ, і є очищенням від слабких 33 банків в 2014 році. Будемо сподіватись, що ця робота буде успішною.

Як Вам заява голови Нацбанку, що ця установа не відповідає за курс гривні? Це «професійно»?

Правління НБУ – хороші фахівці, але вони не можуть працювати як одна команда, так як є частинами різних попередніх команд. Тільки після нового року ми стали спостерігати злагодженість дій всередині регулятора. Думаю, що час недовіри і саботажу керівництва НБУ завершилося. Всі порозумілися. Час вже працювати. Такі заяви – швидше декларація, ніж твердження. Думаю, валютна стратегія НБУ буде змінюватися протягом року.

В народі кажуть, що деякі коливання курсу у нас «планові», і на них, мовляв, дуже непогано заробляють ті, які це «планують» або просто знають? Може бути таке?

Як казав мій хороший знайомий: якщо комусь погано, значить шукай кому зараз добре. В такий важкий час потрібно думати як зберегти капітал банку, а не спекулювати на проблемі валютної істерики населення. Бізнес несе великі втрати від інфляції. В банківському середовищі залишаються спекулятивні настрої.

Якщо не секрет, яким є ваш робочий, життєвий графік? На що ще вистачає часу, крім роботи?

Після завершення роботи в Ощадбанку викладаю в різних університетах та інститутах. Доктор економічних наук. Ділюся банківськими знаннями зі студентами. Мені дуже подобається. До Чернівців люблю приїздити з лекціями, остання була в жовтні 2014 р., наступна буде в березні цього року. Теми: Управління особистим капіталом та Філософія грошей. Запрошую. Все безкоштовно для земляків.

 

Розмову вів Георгій МАЗУРАШУ, fakty.cv.ua

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ