Обласна рада захищає спортшколу від «наїздів» керівників ОДА?..

1
228
Загрузка...

Заступник голови Чернівецької ОДА і депутат обласної ради від «Самопомочі» Василь Гостюк, не відповідаючи за посадовими обов’язками за спорт, зухвало намагається пролобіювати відкриття в обласній дитячо-юнацькій спортивній школі відділення змішаних єдиноборств (ММА) – доволі жорстокого неолімпійського виду спорту, який не входить навіть до програми Всесвітніх ігор з неолімпійських видів спорту (другий ешелон спорту вищих досягнень після Олімпійських ігор та олімпійських видів, які є вищим ешелоном і найбільш престижними та пріоритетними у світі) і який ще називають «боями без правил».

Про відповідні «наїзди» з боку віце-губернатора директор ОДЮСШ Віталій Литвинчук публічно повідомив під час Асамблеї обласного відділення НОК України 22.12.2017 р. Почувши таку шокуючу інформацію, члени Асамблеї практично одностайно підтримали відповідне звернення до керівництва області, ставши на захист обласної ДЮСШ та відділення вільної боротьби, яке намагаються «трішки посунути» задля змішаних єдиноборств (текст звернення – нижче).

Але поки що керівники ОДА, схоже, не хочуть чути загальновизнаний найбільш авторитетний у спорті громадський орган, яким є Міжнародний Олімпійський комітет та його національні і регіональні підрозділи…

Враховуючи продовження намагань Гостюка і Ко «проштовхнути» рішення щодо відкриття відділення ММА в обласній ДЮСШ, це питання розглядали 19.03.2018 р. на постійній комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури, спорту та молодіжної політики, яку очолює зірковий бігун – чемпіон Європи (2005) та світу (2006) у приміщенні на дистанції 1500 м, кращий спортсмен України 2006 р. Іван Гешко.

Про обговорення цього питання на комісії повідомив голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян:

«Поспілкувався з директором обласної ДЮСШ №1 Віталієм Литвинчуком, викладачами-тренерами та батьками, які взяли участь у засідання постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури, спорту та молодіжної політики, що сьогодні провів Іван Гешко.
Так, за словами обурених батьків дітей, які займаються різними видами спорту на базі обласної ДЮСШ №1, та їх тренерів, на спортивну школу чиниться тиск з метою відкриття там відділення змішаних бойових мистецтв (ММА) за рахунок ущільнення або ж закриття відділення вільної боротьби.
У свою чергу члени профільної комісії висловили занепокоєння щодо цієї ситуації, а також рекомендували розглянути клопотання про відкриття відділення змішаних бойових мистецтв у дитячо-юнацькій спортшколі на засіданні постійної комісії обласної ради з питань приватизації та управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. Адже графік проведення занять з художньої гімнастики, тенісу, волейболу і вільної боротьби є і без того дуже щільний.
Більше того, на думку представників спортивної громадськості краю та колег – депутатів обласної ради, питання розвитку цього виду спорту на Буковині, зокрема у середовищі учнівської молоді, потребує ретельнішого вивчення. Не дарма ж змішані бойові мистецтва у народі називають «боями без правил». Тому дуже не хотілося бb, щоб непродумане впровадження цього виду єдиноборств перетворилося на просування культу жорстокості та насильства серед дітей та підлітків.
Вважаю, що це питання потрібно вирішувати лише після відповідного обговорення і лише у правовому полі».


***

Звернення Асамблеї Чернівецького обласного відділення НОК України:

Голові Чернівецької обласної
державної адміністрації
Фищуку О. Г.,

Голові Чернівецької обласної ради
Мунтяну І. М.

Враховуючи озвучену на Асамблеї Чернівецького обласного відділення Національного Олімпійського комітету України 22.12.2017 р. щодо тиску на директора обласної ДЮСШ з боку керівників області з метою відкриття в школі нового не олімпійського виду спорту (ММА) за рахунок скорочення часу для тренувань відділення вільної боротьби (олімпійський вид), просимо Вас розібратися в ситуації і не допустити відкриття в дитячо-юнацьких спортивних школах, які отримують кошти з обласного бюджету, відділень (тренерських ставок) нових не олімпійських видів спорту, тим більше за рахунок погіршення умов для розвитку олімпійських видів спорту.

Нагадуємо Вам, що у всьому світі загальновизнаними найпрестижнішими змаганнями є Олімпійські ігри, і, відповідно, найбільш пріоритетними – олімпійські види спорту. Це перший ешелон спорту вищих досягнень. Другий ешелон – це не олімпійські види спорту, які входять до програми Всесвітніх ігор з не олімпійських видів (що проводяться також один раз на чотири роки). Третій ешелон – це не олімпійські види, які входять до програми інших загальновизнаних Всесвітніх ігор (плюс Всесвітня шахова Олімпіада). І четвертий ешелон – не олімпійські види, які не входять до жодних загальновизнаних всесвітніх комплексних спортивних форумів. Досягнення у нижчих ешелонах апріорі не можуть позиціонуватися у спорті вищих досягнень на рівні з вищими ешелонами. Це різний рівень, різна конкуренція, різний статус. А у нас простежується тенденція до лобіювання певними особами і організаціями владних рішень, які нівелюють загальновизнану у світі спортивну ієрархію та градацію видів спорту, що є неприпустимим і руйнівним для олімпійського спорту, де в умовах незрівняно вищої конкуренції неможливо досягати масово таких високих результатів, як це відбувається у видах нижчих ешелонів. А останні, користуючись пасивною позицією влади, позиціонують ті досягнення на рівні з висококонкурентним спортом вищих досягнень і використовують їх для залучення дітей в свої платні секції, батьківських та спонсорських коштів, а також бюджетних ресурсів.

Від імені і за дорученням Асамблеї Чернівецького обласного відділення
Національного олімпійського комітету України 22.12.2017 р.,
голова відділення, Заслужений майстер спорту України,
голова профільної комісії обласної ради Іван Гешко

***

Асамблея обласного відділення НОК звернулась до керівників Буковини (відео)

***

Пристрасті навколо стипендій для кращих і перспективних спортсменів Буковини

***

Як чернівчанин виграв чемпіонський пояс М-1 Challenge (відео)

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ