«Антикорупційний долар» у Чернівцях виявився фальшивим:) (фото)

0
256
Пам’ятник невідомому корупціонеру у Чернівцях
Загрузка...

«Пам’ятник невідомому корупціонеру» на пішохідній вулиці О. Кобилянської у Чернівцях, виявляється, базується… на фальшивому доларі:)

Річ у тім, що на 1-доларовій монеті, яка є основою чергового нестандартного арт-проекту епатажного художника Анатолія Федірка, некоректно написано United States of America: «Stetes» замість «States». На це у жартівливій формі звернув увагу член виконкому Чернівецької міської ради Андрій Рогатюк, поширивши фото «антикорупційного пам’ятника» на своїй сторінці в ФБ:

***

***

Оперативніше цю описку помітив Андрій Буковський (принаймні, у публічній площині):

***

Утім, можливо, навіть ця описка стане теж частиною додаткової туристичної привабливості об’єкту?;) Чи може бути міжнародний скандал?:)

Нагадаємо, митець презентував пам’ятник у вигляді півметрової однодоларової монети і трьох залізних рук 28.11.2017 р.

На аверсі монети зображена ерцгерцогиня Австрії Марія-Терезія, а на реверсі – один долар.

“Це – Марія-Терезія, яка зробила Буковину осередком європейськості. А це – One dolar, який постійно у Чернівцях присутній”, – сказав митець.

“Контекст пам’ятника – абсолютно авангардна форма актуального мистецтва. Перша рука, яка посилає монету вниз, це рука того, що дає. Дві руки, які приймають монету – власне, образ корупціонера, який жадібно ловить цю монету. Тут зображені три, а не чотири руки, тому що дає одна рука, спонукаючи до корупції. І дві руки – приймають хабар”, – розповів Федірко.

Художник вважає, що цей пам’ятник стане ще однією туристичною “родзинкою” для Чернівців.

“Чернівці дійсно торгівельне місто, яке нічого не виробляє матеріально. Але – неймовірно духовне, неймовірно креативне і неймовірно корупційне. І, зрештою, Чернівці – туристичне місто, і йому потрібна якась туристична “родзинка”. Ми не можемо дивувати туристів пам’ятником, скажімо, Тарасу Шевченку на Центральній площі, чи іншими артефактами, які тут існують. Таким чином, Чернівці стали першим містом у світі, де є пам’ятник One dolar, і відповідно, Марії-Терезії”.

Федірко сказав, що пам’ятник стоятиме на вулиці Ольги Кобилянської постійно. Митець готовий до того, що вандали вчинятимуть хуліганські дії з його проектом.

“Його будуть ламати, трощити, а ми будемо його відновлювати. Це нормальна ситуація. Тому що художник, коли робить комунікацію з вулицею, не застережений від різних проявів агресії. А це – інсталяція, яка з простору галереї перейшла у простір міста”, – цитує Федірка molbuk.ua.

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ