Яценюк дає українським і російським олігархам заробляти мільярди на субсидіях…

1
341
Загрузка...

Уряд прем’єр-міністра Арсенія Яценюка зробив субсидії на оплату тарифів на ЖКГ інструментом, який допомагає збагачуватися українським і російським олігархам.

Про це розповів ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.
За його словами, в 2015-му році олігархи з бюджету мали отримати не менше 10 млрд грн, а в 2016-му – удвічі більше. Як зазначив автор, суть урядової політики полягає в максимізації тарифів ЖКГ до рівня, який не здатні платити більшість українських сімей, з одного боку, а з іншого – в максимізації кількості сімей, які повинні отримати субсидії з бюджету (у бюджеті 2016 г. – 34 млрд грн.) для цільової оплати компаніям (а це переважно компанії російських і українських олігархів) комунальних послуг (газ, тепло, вода, водовідведення, електрика).

«Уряд з ентузіазмом буквально заганяє українців брати цільові субсидії і платити олігархам! У 2015 року українські та російські олігархи з бюджету повинні отримати не менше 10 млрд грн, а в 2016-му – удвічі більше! Ось така соціальна політика … », – йдеться в статті.

На думку Савченка, такий підхід не стимулює економити вкрай дефіцитні ресурси – газ, електрику, воду, тепло, а навпаки, допомагає отримувати надприбутки олігархам, причому за рахунок бюджету. За його словами, щоб виправити ситуацію, потрібно ввести нову систему тарифоутворення в системі ЖКГ.

«Тільки прозора і відкрита конкуренція забезпечить зниження тарифів в системі ЖКГ. Там, де не можна позбутися монополій, має бути введено жорстке державне регулювання. Очевидно, що в житлово-комунальному господарстві повинні бути встановлені граничні тарифи на газ, прибирання, електроенергію, воду, теплопостачання, водовідведення для країни в цілому і механізми їх зменшення для регіонів. Тобто за право надавати послуги ЖКГ в тому чи іншому районі повинні змагатися десятки компаній (не тільки “ЖЕКи”), і головним критерієм відбору повинна стати мінімізація тарифів на послуги », – підкреслив Савченко.

«Наприклад, держава встановила граничний тариф на прибирання прибудинкової території в Україні – 3 гривні за квадратний метр. Переможцем на право надавати такі послуги в тому чи іншому районі повинна бути фірма, яка запропонує найнижчий тариф, але в кожному разі він не може бути більше 3 грн. Така конкуренція повинна бути по всіх районах країни: десь тариф буде 2 грн / м2, десь 2,5, але ніде – більше трьох! Упевнений, що правильна тарифна політика і конкуренція забезпечать зниження тарифів на 25-30%. Але цього недостатньо, щоб ліквідувати ганебну систему субсидій, яка не тільки принижує людську гідність, а й стимулює марнотратство і корупційно збагачує олігархів», – пише автор.

Нагадаємо, субсидії для оплати житлово-комунальних послуг за новим порядком в Україні отримали 3,3 млн. домогосподарств, повідомив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Свого часу Яценюк заявив, що уряд передбачив на виплату субсидій в 2015 році 24 млрд грн, а в наступному році ця сума зросте в два рази.

nk.org.ua

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ