«Ставленник Ахметова» приїхав на Буковину працювати, а не конфліктувати (ексклюзив)

1
3431
Загрузка...

Призначений виконуючим обов’язки керівника обласного управління Держгеокадастру Вадим Чувпило, якого називають «ставленником Вілкула і Ахметова», розповів fakty.cv.ua як він потрапив на цю посаду і чому заочний конфлікт з губернатором став для нього несподіванкою.

 

Вадим Чувпило (біографія – нижче) є уродженцем Дніпропетровщини. У свої 30 років має 3 вищі освіти, захистив кандидатську дисертацію в сфері державного управління.

Але встиг набути і деякої «скандальної слави», мимоволі, схоже. Видання «Наші гроші», з посиланням на координатора люстраційного комітету Дніпропетровської області Тамілу Ульянову, писало, що у Кривому Розі Чувпило, мовляв, є символом корупції і беззаконня. «Прославився» він і у 2014 році, коли випускник істфаку Чернівецького національного університету – нині народний депутат, а тоді голова Державного агентства земельних ресурсів України, поїхавши, на думку ЗМІ, представляти Вадима Чувпила на посаду в держземагентстві Дніпропетровської області, опинився в епіцентрі скандалу і був фактично викрадений та отримав «настійливу пораду» піти добровольцем в АТО.

Цим подіям була присвячена окрема прес-конференція:

***

І ось через рік Вадим Чувпило опинився у Чернівецькій області – в якості першого заступника і в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Чернівецькій області. Але не встигнувши толком представитися, він і тут опинився «під інформаційним обстрілом». Наскільки обґрунтованими є звинувачення на його адресу, складно сказати.

Проте можемо зазначити, що п. Вадим Чувпило є достатньо відкритою людиною і при першому ж контакті погодився відповісти на запитання fakty.cv.ua, у т.ч. пов’язані із скандальною інформацією навколо його особи.

 

– Як відбулося саме призначення – в стилі «Батьківщина сказала треба» – держслужбовець відповів: «Єсть»?) Чи якось спілкувались, щоби з’ясувати, чи готові Ви поїхати на Буковину?

– Після того, як Держгеокадастр України оголосив конкурс на всі посади начальників територіпльних органів, я подав документи на конкурс начальника Держгеокадастру у Головному управлінні Дніпропетровської області і на начачальника Держгеокадастру у Криворізькому районі (оскільки це рідний край і родина живе саме там). За результатами конкурсу мене було рекомендовано на посаду начальника Управління Держгеокадастру у Криворізькому районі. Добре стежив за конкурсами в інших регіонах держави. При особистій зустрічі з керівництвом, неодноразово заявляв про свою готовність і бажання працювати на обласному рівні. Після конкурсу пройшов стажування на посаду першого заступника начальника головного управління Держгеокадастру обласного рівня і, враховуючи ситуацію по рівню підготовки кадрів (по Чернівецькій області з 19 чоловік успішно пройшли конкурс 2 і жоден не пройшов на головне управління в області) мене переведено для проведення реорганізації на посаду Першого заступника начальника Головного управління Держгеокадастру у Чернівецькій області.

На Буковину їхав із задоволенням, бо за фахом історик і раніше ніколи тут не бував, але завжди знав, що це унікальна (в гарному розумінні) частина України.

Доручення Центрального апарату – провести реорганізацію і налагодити роботу новоствореної служби, сприйняв як велику довіру і високу оцінку моїм професійним якостям.

– Історія з погодженням (точніше не погодженням) прогнозовано могла призвести до напруги в стосунках з обласним керівництвом… Чи пробували Ви якось згладити цей потенційно конфліктний момент?

– Посада першого заступника (на яку мене і призначено), згідно з Положенням про териториторіальні органи Держгеокадастру, підлягає погодженню з віце прем’єр-міністром України. Головою обласної державної адміністрації узгоджується кандидатура у тому випадку, якщо призначається на посаду начальника, а не як у моєму випадку – першого заступника.

Отримавши наказ на своє призначення, з Києва я відразу виїхав до Чернівців і з ранку наступного дня вже був у приміщенні обласної державної адміністрації – для того, аби особисто доповісти голові адміністрації про початок реорганізації Дерзжемагентства в області і познайомитись також особисто, бо він, як «господар регіону», має володіти всією інформацією, яка стосується інших державних організацій на території.

Навіть у думках не було нічого такого, що насторожувало би, оскільки багато гарного чув раніше про цю людину.

Проте помічник і радник голови мені повідомили, щоб я приїхав після 14:00, голова буде не такий зайнятий і зустрінеться зі мною.

0 14:00 я знову приїхав до ОДА, але цього разу у приймальні секретар відповіла, що голови немає на місці, буде пізніше, а мені не варто чекати. І що про час зустрічі мені повідомлять на мобільний.

Увечері того ж дня на БукІнфо вийшла стаття, яка дещо прояснила для мене раніше незрозумілу поведінку губернатора.

Я вважаю, що можна зрозуміти голову ОДА, для якого мій приїзд був новиною, але негативна реакція породжує ряд питань, і особливо незрозумілим залишається прийняття поспішних рішень і висновків, не розібравшись взагалі, хто я і з якою метою приїхав…

– Так з губернатором Олександром Фищуком вдалося поспілкуватися? (бодай по телефону) Чи з кимось з оточення. Як вважаєте, можливо спрацюватися? На Вашу думку, що головне в цьому конфлікті – амбіції (що не погодили, перш ніж «прислати»), якісь партійні «нюанси» чи, може, посада настільки важлива з стратегічної точки зору, що для керівництва області архіважливо мати там «свою людину»?

– На сьогодні з головою ОДА я не спілкувався (сумлінно чекаю на обіцяний дзвінок). Метою моєї роботи наразі є саме проведення реорганізації. І зробити максимум можливого, щоб новоутворений Держгеокадастр у Чернівецькій області запрацював на корить всіх громадян.

Переїжджаючи в незнайомий регіон, навпаки, розраховував на підтримку та розуміння.

Моя посада не є політичною, тому, можливо, таку реакцію губернатора викликало особливості діяльності моїх попередників, і він хвилюється, щоб не повторювались помилки, а Управління щоби очолив високіаліфікований спеціаліст. Сподіваюсь, час покаже результат, який доведе, що новостворена Служба дійсно для людей.

Щодо призначення начальника Головного управління – я виконуватиму його обов’язки, доки не буде призначений «постійний» начальник.

Хочеться поцікавитися також «секретом» Вашого стрімкого кар’єрного росту. В принципі Ви ще дуже молода людина, а вже маєте за спиною такі «кадрові перипетії»

– Стрімкий кар’єрний зріст… Питання цікаве, але молодші за мене люди вже депутати Верховної Ради, тому вважаю, що все логічно, я пройшов кар’єрну сходинку від головного спеціаліста до керівника, паралельно постійно навчався і здобув три освіти та ступінь кандидата наук державного управління.

Тема моєї кандидатської: «Механізми державного управління земельними ресурсами на місцевому рівні».

Як Ви «зріднились» з цим напрямом роботи? Свідомо обирали саме цю сферу чи «волею випадку»?

– Напрям роботи обрав свідомо, хоч і розумів, що це дуже не проста галузь.

Мене не покидає віра у світле майбутнє нашої держави, тому вважаю, що кожен має для цього щось робити. І якщо я допоможу хоча б одній людині, то це вже не марна витрата часу.

– Вас називають «ставленником Вілкула і Ахметова»… Ви знайомі?

– Приховувати особливо немає чого – я знайомий особисто з Юрієм Григоровичем Вілкулом. Але це має ніякого стосунку до теми нашої розмови.

– А Ахметов?..

– Ахметова, думаю, «приплітають», бо регіон Криворізький політично «його», всі гірничо- збагачувальні комбінати міста належать пану Ахмєтову.

Ті, хто називає мене їх «ставленником», не задаються запитанням: що я з такими «кентами» роблю тут? (сміється – авт.)

– А що скажете на розмови про престижне авто та охоронця?

– Машина «Тойота прадо» 2008 року випуску належить не мені, це авто моїх батьків. Тато пішов на пенсію у 1997 році, з того часу орендує ставок і професійно займається риборозведенням та пасікою. Іншою машиною нашими дорогами важко було би добратися в таку далечінь, тому попросив, так би мовити, «покататись».

Охоронець? За кермом знайомий хлопець – Дмитро, це мій давній знайомий з Софіївки. Він ніде не працює останні пів року, і я йому запропонува цю подорож. Коли я працював у Криворізькому районі начальником, взяв було його до себе водієм. Ніколи не підвів, звідти і довіра. Я не приховую що, можливо, і тут він буде офіційно влаштований як водій. А вигляд у нього справді як у охоронця (сміється – авт.).

– Маєте якийсь партійний досвід?

– Тут особливо не маю що розказувати (сміється – авт.). Я депутат Софіївської селищної ради Софіївського району Дніпропетровської області. Але був обраний шляхом само висування (це можна перевірити на сайті ЦВК). У жодній партії ніколи не був.

У робочий кабінет Ви вже потрапили, з колективом познайомились? Тобто можна вже працювати?

– Робочий кабінет був вільний, оскільки Головне управління Держземагентства у Чернівецькій області не мало начальника. Виконує обов’язки заступник («звичайний», не перший навіть) Ямнюк Григорій Дмитрович.

– А як же наказ, що Ви в.о. начальника?

– Отут зверніть увагу. Фактично до завершення реорганізації зараз існують дві окремі юридичні особи. Я перший заступник і в.о. начальника по лінії Держгеокадастру, а Ямнюк – заступник начальника і в.о. начальника по лінії Держземагентства. Реорганізація відбудеться шляхом приєднання останніх до навоствореної. Я голова комісії з реорганізації.

– І як Вас зустрів Ямнюк?

– Привітно…

Григорій ПАСАТ, fakty.cv.ua

***

Біографія

Чувпило Вадим Вікторович, народився 5 листопада 1984 року в смт. Софіївка Софіївського району, Chuvpylo-Vadim-DerggeokadastrДніпропетровської області в сім’ї правоохоронця.

У 1991 році пішов до першого класу Софіївської середньої ЗОШ І-ІІІ ступенів №1, яку закінчив у 2002 році. Цього ж року вступив до Криворізького державного педагогічного університету за спеціальністю: «Історія та правознавство», який закінчив у 2007 році.

Паралельно, під час навчання протягом 2004-2005 років працював вчителем правознавства Софіївської середньої ЗОШ І-ІІІ ступенів №1.

Після закінчення університету, з вересня 2007 року працював вчителем історії та правознавства Менжинської ЗОШ І-ІІ ступенів.

У листопаді 2007 року був призначений на посаду директора школи, де працював до березня 2008 року.

З березня 2008 року по листопад 2010 року працював заступником селищного голови з питань діяльності виконавчого органу Софіївської селищної ради, Софіївського району, Дніпропетровської області.

Протягом 2009-2010 років навчався в Академії муніципального управління м. Київ, на факультеті менеджменту, де здобув другу повну вищу освіту за спеціальністю «Державна служба».

З листопада 2010 року по жовтень 2011 року, у зв’язку із закінченням повноважень Виконавчого комітету Софіївської селищної ради Софіївського району Дніпропетровської області, тимчасово не працював.

У 2010 році вступив до Інституту інформаційних технологій при Київському національному авіаційному університеті, який закінчив у 2012 році та здобув базову вищу освіту за спеціальністю «Геодезія, картографія та землеустрій».

У жовтні 2011 року, на підставі конкурсу, пішов працювати головним спеціалістом відділу Державного земельного кадастру Управління Держкомзему м. Кривий Ріг, де працював по травень 2012 року.

З травня 2012 року по березень 2013 року працював на посаді заступника начальника Відділу Держкомзему (а після реорганізації – Держземагентства) у Софіївському районі Дніпропетровської області.

У листопаді 2012 року вступив до аспірантури Академії муніципального управління м. Київ, яку успішно закінчив у березні 2015 року, захистивши кандидатську дисертацію на тему: «Механізми державного управління земельними ресурсами на місцевому рівні», та згідно рішення Вищої атестаційної комісії, отримав науковий ступінь – кандидат наук державного управління, за спеціальністю «Механізми державного управління».

З березня 2013 року по липень 2014 року працював на посаді начальника Управління Держземагентства у Криворізькому районі Дніпропетровської області.

З липня по жовтень 2014 року, в порядку переведення, працював на посаді першого заступника начальника Головного управління Держземагентства у Дніпропетровській області.

У жовтні 2014 року був переведений до Головного управління Держземагентства у м. Києві, на посаду Заступника начальника відділу оцінки земель Управління охорони та ринку земель, де і працював до липня цього ж року.

З липня 2015 року переведений на посаду першого заступника начальника Головного управління Держгеокадастру у Чернівецькій області.

Дружина – Чувпило (Семеряга) Ольга Сергіївна. Донька – Чувпило Вікторія Вадимівна, 2009 року народження.

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ