Каспрук: питання щодо порушень з боку забудовника автовокзалу на Гравітоні – не до мера

1
840
Загрузка...

Мер Чернівців Олексій Каспрук відреагував на зауваження з приводу озвучених публічно порушень при будівництві першої черги автовокзалу на Гравітоні, роз’яснив тарифну політику у сфері громадського транспорту та відповів на багато інших запитань.

 

Запитання міському голові могли задати всі охочі, які знали про відповідну чат-конференцію 29.07.15 на порталі БукІнфо.

До вашої уваги запитання та відповіді (мовою і стилістикою оригіналу).

Пане Каспрук! Доброго дня. Мені пощастило, здається, першим задати вам свої два запитання:
1) Пройшло більше року, як ви мер Чернівців. Коли ви балотувалися на цю посаду вам здавалося що буде легше чи важче, ніж виявилося насправді?

Доброго дня, шановні відвідувачі “Букінфо”. Давайте поспілкуємось. Хочу відповісти на перше запитання… А кому зараз легко? Найважче зараз на передовій, в зоні АТО. Нам тут жалітися не варто. А на посаді мера завжди працювати непросто, бо це дуже велика відповідальність. Найважче – ухвалювати непопулярні рішення,за які – одні хвалять, інші – сварять. Всім догодити не можна. В таких ситуаціях користуюся принципом: вагаєшся, як поступити, поступай – по закону.

2) Я колишній держслужбовець, тому вибачте, що задаю, як анонімні запитання. Не хочу, ощб на мене образилися колишні колеги по роботі за це запитання. Мені здається, що вам не вистачає у команді креативних, молодих людей. Чому ви не запрошуєте на відповідальні посади освідченихмолодих людей, а не чиновників з 20-30 річним стажем, які звикли думати і працювати по совковому? Проблема у зарплатах чи у тому, що вам комфортніше з тими, які будуть бігати навколо вас з виглядом “Чего изволите?” Але так ми не побудуємо сучасні європейскі Чернівчі, як ви не називали свій чат.

Люблю креативну молодь.Завжди підтримую їх цікаві ідеї та проекти, запрошуємо до участі у кадрових конкурсах. За рік штат міської ради значно омолодився. На багатьох відповідальних посадах працюють молоді люди. В муніципальному управлінні, як і у всій державі, не вистачає справжніх професіоналів. Але тут важливий паритет – має бути і креатив і досвід. А щодо «Чего ізволітє?», то в моїй практиці керівника цього ніколи не було і немає.

Георгійчук
Пане Олексію! Коли завершиться безкінечка чернівецька епопея з нашим перинатальним центром?! Як вам вдалося усунути від посади цього монстра Манчуленка?

Дякую за питання. Бо це справді дуже серйозна проблема, і вона на жаль досі не вирішена. Чернівецька міська рада ще у 2012 році передала з міської в обласну комунальну власність приміщення пологового будинку №1 (до речі, воно було відремонтовано, з новими палатами та пологовими залами). Я з самого початку був проти такого рішення. Держава обіцяла виділити на цей об’єкт 86 млн. грн. Команда Януковича в повному обсязі не виконала своїх обіцянок, центр непобудований. Тоді було закуплено медичного обладнання на 23 мільйони гривень, яке досі лежить на складі і ми не маємо право його використовувати, хоча звертаємось в усі інстанції. Я вважаю це справжнім злочином. До того ж це дороговартісне обладнання (тоді долар був по 8 грн.) сьогодні вкрай необхідне нашим хворим. Щодо перинатального центру, то будемо вирішувати це питання разом з обласною владою. Щодо Дмитра Манчуленка, то може він і хороша людина, чийсь товарищ, може він дав життя багатьом чернівчанам, але я переконаний, що людина, яка знаходиться у постійному конфлікті з колегами, судиться з ними, зі своїм роботодавцем, зі ЗМІ, має багато скарг від чернівчан, не може обіймати посаду головного лікаря. Але він готовий на все заради посади. Епопея з ним ще, на жаль, не закінчена.

Остапчук Микола Петрович
Чи будета ви балатуватися у мери на новий термін? Як ви ставитеся до того, що пан Куліш вже всім розказує, що новим мером Чернівців цього разу без проблем стане Наталія Якимчук? 

Мером Чернівців стане той, кому довірить громада. У день голосування на моїх виборах опоненти мене заспокоювали, що після виборів життя не закінчується, що я знайду собі застосування а Михайлішина окремі його прихильники ще до дня голосування вітали з перемогою. Нехай говорить хто що хоче, люблю старе калинівське прислів’я: “Не кажи гоп, поки не переїхав Чоп” 🙂 Я вдячний чернівчанам за їх вибір, відчуваю їх довіру та підтримку сьогодні. Рішення про участь у виборах в жовтні прийму, коли буде оголошено початок виборчої кампанії.

Вам не здається, що замість Михайлішина ваші “любі друзі” вже вибрали вам нового конкурента яким стане тепер безробітний Володимир Башлей, якого для цього фінансово підгодовує В.Продан і В.Чинуш? Хто для вас з них більше небезпечний (Михайлішин/Бешлей)? Дякую за відповіді

Ого! Звідки Ви такі обізнані в місцевій політиці? Найбільш небезпечним своїм опонентом вважаю час. Більшість програм, які реалізовую у Чернівцях, довгострокові і позитивний ефект від них чернівчани відчують тільки з часом. Щодо депутата Бешлея, то не вважаю конкурентом людину, яка за своє життя по справжньому не зуміла попрацювати в жодному колективі, не має жодного успішно зреалізованого проекту. А все решта – це політична шоу-діяльність. З огляду на його декларацію та справжні статки, заробляє він на цьому шоу непогано. Не думаю, що Чернівцям на посаді мера потрібна безпринципна людина, політичний шоу-мен і скандаліст. Віталію Михайлішину чернівчани вже двічі давали свою оцінку. Таким як він і ще окремим постійним ходакам в мери, мабуть, варто задуматися, чому люди їм не довіряють.

Квальчук Надія
Олексію Павловичу! Як міська влада допомагає волонтерам і переселенцям? Який за цим контроль?? Дуже багато скарг не неякісну роботу і байдужість влади.

Міська рада тримає тісний контакт із волонтерами. Тривалий час волонтерські організації перебували в приміщенні міської ради, тепер мають окреме приміщення. Нещодавно оперативно вирішили проблему із відсутністю складу, де розміщувалися необхідні для військовослужбовців та переселенців речі. Зараз волонтери ГО «Волонтерський рух Буковини» вже більше як тиждень збирають допомогу в новому приміщенні. Щодо переселенців, то рішенням міської ради їх звільнено від батьківської плати за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах міста, забезпечено безкоштовним харчуванням у загальноосвітніх навчальних закладах міста та безоплатним проїздом в міському електротранспорті. Зі сторони підрозділів міської ради переселенцям надається всебічна допомога, зокрема, медична, гуманітарна, соціальна. Жодне звернення не залишається без розгляду. Якщо є у вас свідчення «неякісної роботи та байдужності влади», будь ласка, повідомляйте. Але з конкретними фактами та прізвищами. Є випадки коли ми не можемо “перескочити себе”, але вони поодинокі.

ivan m. b.
Пане Олексію, чи не жалкуєте, що не пішли в депутати ВР? Там спокійніше життя.

Дякую, не жалкую. Я вдячний чернівчанам, що вони довірили мені у такий непростий час. Намагаюся цю довіру виправдати. Якби хотів спокійного життя, то не балотувався би ні в депутати, ні в мери.

Лято
Який телеканал ви більше дивитеся – ТВА чи “Світить, а не гріє”? Яким ЗМІ ви віддаєте перевагу і найбільше довіряєте?

Намагаюся слідкувати за висвітленням проблем міста у всіх ЗМІ. Найбільше довіряю тим журналістським матеріалам, які спираються на об’єктивні факти. Конструктивну критику вважаю корисною. Для усіх журналістів –доступний, більшість з них знаю особисто, маю серед журналістів гарних друзів. Кожна газета, кожен телеканал у Чернівцях має свою історію та родзинку, своє обличчя. Чим більше з’являється нових ЗМІ, тим вищою є конкуренція і, відповідно, якість журналістики. Щодо телеканалу «Світить, а не гріє». То він є не стільки засобом інформації, як інформаційною зброєю моїх політичних опонентів. Редакційна політика цього каналу вимагає будь-якими методами нищити репутацію Каспрука і всіх, хто біля нього. Але і там працює багато цікавих журналістів, яким самим буває соромно за те, що вони випускають в ефір. Чернівчани – люди розумні, розберуться що і до чого.

Василь Солончак, Вижниця
Які села в результаті територіальної реформи точно увійдуть до Чернівців?

На даний час бажання приєднатися до Чернівців висловили громади Шубранця та Чорнівки, сільські ради яких прийняли відповідні рішення та направили їх на розгляд Чернівецької міської ради. Зараз з цього приводу відбуваються громадські слухання. До того ж близько 400 мешканців села Горішні Шерівці звернулися до мене як міського голови щодо приєднання до громади Чернівців. Окрім того, питання об’єднання обговорювалося із низкою громад, села яких межують з нашим містом. Тому на 100% сказати, які села увійдуть до складу Чернівців, поки важко. Думаю, що з часом всі приміські села зрозуміють, що об’єднання з Чернівцями лише принесе їм інший, більш якісний рівень життя. Але, безперечно, час покаже.

Богданюк Михайло
Пане Олексію! Признайтеся чесно: на нашій футбольній “Буковині” можна поставити жирний хрест? Ми вболівальники розуміємо, що скрутні часи, але ж все ж хочемо не втратити наш рідний клуб з такими традиціями! Допоможете хоча б вижити у цьому сезоні? Про Першу лігу нам навіть не думати?

Вболівальники не думають про хрести. Вони вірять в свою команду. Ще рік тому стояло питання взагалі про існування клубу. Ми зуміли зберегти команду і виступити в цьому сезоні. Як вже відіграла команда – це питання до керівництва клубу. На позаминулій сесії виділили ще 400 тисяч на підтримку «Буковини». Зараз складно говорити з підприємцями, які завжди допомагали спорту, для багатьох з них сьогодні головне – це допомога армії. Але я впевнений, що «Буковина» знайде вихід із ситуації і наше місто буде зі своїм футбольним клубом, як би важко не було.

Друге, про земне.. Чому жодного посадовця не звільнено і не притягнуто до відповідальності, який працював у команді регіонала Михайлішина, за вулицю Хмельницького?! щоб показово було!

Гарне запитання, дякую. Кого звільнити ? Михайлішина, Тимофєєва, Сірмана? То вони вже звільнені. Ми звернулися з цього приводу до правоохоронців. Кримінальну справу порушено. На вулиці вже працювали експерти, проводили технічно-будівельну експертизу. Якщо будуть доведені зловживання, винні будуть притягнуті до відповідальності відповідно до закону. Працівник, який здійснював технічний нагляд за роботами на цьому об’єкті – звільнений. Мешканці вулиці пропонують ще й відкликати його сертифікат. Зараз вивчаємо законність такого кроку.

Готель Буковина
1) Як оцінюєте свої шанси на перемогу після приняття норми в законі про місцеві вибори про два тури на мера у містах понад 90 тис. жителів? Шанси скажемо так невеликі це очевидно багатьом.

2) Чому повний пшик з іноземними інвестиціями у Чернівці? Це люди теж згадають біля виборчих урн.

Якщо не вірити в перемогу, то не варто брати участь у виборах. А те, в кого, які шанси, визначають чернівчани. І тільки вони. Постійно спілкуюся з чернівчанами. Відчуваю їх підтримку та довіру. 2) Чому повний пшик з іноземними інвестиціями у Чернівці? Це люди теж згадають біля виборчих урн. Вже цього року тільки для модернізації системи водопостачання Чернівців від Уряду Німеччини ми отримаємо 20 млн.євро, з яких 17 млн.євро – це позика на дуже вигідних для міста умовах, а 3 млн. євро – технічна допомога. Якщо проект буде реалізовуватися у передбачені терміни, зможемо отримати ще 40 млн. євро для модернізації очисних споруд та системи каналізування Чернівців. Ще 9 млн. євро ми отримаємо від фінансової корпорації НЕФКО на енергетичну санацію шкіл,дитсадків, поліклінік,лікарень. Тривають переговори з ЄБРР на отримання коштів для оновлення парку комунального автотранспорту та тролейбусної мережі. А ще є проекти, які ми реалізуємо спільно з партнерами-громадськими організаціями в галузях охорони навколишнього середовища, розвитку інститутів громадянського суспільства, культурні програми. Це дуже великі залучені від міжнародних інституцій кошти, про які раніше Чернівці могли лише мріяти. Сьогодні це вже реальність. Не маю сумніву, що люди справді про це згадають біля виборчих урн. Щодо приватних іноземних інвестицій,то зараз в Україні, на жаль, не той час, коли сюди прийдуть гроші. Поки що спостерігаємо відтік капіталів з України. Переконаний, що це тимчасове явище. Спочатку мир, реформи – і з приватними інвестиціями все буде гаразд.

Мелещук Ігор Григорович
1 Яка перспектива продовження будівництва об’їздної дорги навколо міста?
2 Коли капітально буде відремонтовано вул. Рівненську, щоб транспорт не рухався до центру міста?
3 Чи не варто перенести кінцеві зупинки автобусних рейсів “Чернівці-Сторожинець” до центрального автовокзалу і узгодити це питання з перевізниками, адже не може вулиця бути в якості автостанції?

1) Будівництво об’їзної дороги знаходиться у сфері діяльності обласного автодору. Перша і друга черга об’їзної дороги будувалась виключно за державні кошти.

2) На Рівненській ведеться будівництво житлового масиву, проводяться роботи з облаштування газових, електричних, водопровідних і каналізаційних мереж. Після завершення цих робіт дорога буде включення до титульного списку на капітальний ремонт.

3) Варто. На центральний або інший але пристосований для цього об’єкт

Наталія
Шановний пане Олексію! За новим законодавством висувати кандидатури на посаду міського голови можуть лише політичні партії. На вашу думку – це плюс чи мінус? Ви, як член партії “Народний фронт” – не втратите при цьому голоси виборців?

Висування кандидата на посаду мера від партії – це звична демократична норма, яка вже на цьому етапі допомагає провести певний відбір кандидатів. Безвідповідального, непорядного, з поганою репутацією у виборців кандидата не захоче висунути жодна партія. Це вже плюс. З іншого боку, пріоритетом для міського голови завжди повинні бути інтереси громади, міста, а не окремої партії чи однопартійців. За ці півтора року на посаді намагався діяти саме так, якихось окремих преференцій своїм однопартійцям не робив, на посади не призначав. У корупційних скандалах депутати від Народного фронту у Чернівцях помічені і не були, саме з нашої партії – найбільше депутатів чесно несуть службу добровольцями в АТО. А непопулярні рішення, які потрібні для реформування країни, хтось приймати все ж таки повинен. Без цього не буде руху вперед. Тому втратити довіру виборців через свою партійну приналежність не боюся. Головне, що можу чесно дивитися людям у вічі.

Скажіть, будь-ласка, яка доля недобудови гіпермаркету, розташованого біля Метро по ходу вулиці Галицький шлях? Інвестори передумали вкладати гроші? 

Це будова гіпермаркету «Фуршет». Інвестори не передумали. Перед містом заборгованості за оренду землі вони не мають. Лише за право. на оренду сплачено понад 20 мільйонів гривень. В інших регіонах вони продовжують розвивати цей проект. Тому, думаю, черга дійде і до Чернівців. Передам, що чернівчани хвилюються за долю цього об’єкту. Можливо, це спонукає їх діяти у Чернівцях більш активно.

Портал БукІнфо
Адресуємо панові Каспруку отримані у коментарях запитання наших читачів:

Коли відновляться регулярні рейси з Чернівецького аеропорту?

Перемовини з авіаперевізниками щодо здійснення до Чернівців чартерних та регулярних авіарейсів, як пасажирських, так і вантажних тривають постійно. Наш аеродром відповідає вимогам законодавства України про цивільну авіацію, придатний до цілодобової експлуатації цілий рік, обладнаний спеціальними посадковими системами і здатний до експлуатації повітряних суден індексу 4 (коду 3С) та більше 3С (за рішенням авіакомпанії при погодженні з експлуатантом аеропорту). Тобто йдеться про можливість прийому літаків Boeing та Airbus. Він має статус міжнародного і ми обов’язково маємо його зберегти. Цьогоріч Міжнародний аеропорт «Чернівці» прийняв понад 50 рейсів, майже половина з яких – міжнародних. Разом з колективом боремось за те, аби зберегти аеропорт, його міжнародний статус, його потенціал.

Дописувач: Ігор, вулиці Й.Главки
Пане, Олексію! Біля архітектурної пам’ятки ЧНУ знаходиться вулиця Й.Главки в жахливому стані. До парку ім.Ю.Федьковича с дитячою коляскою, на жаль, вже не доберешся. Хоча, раджу Вам попробувати (обережно, щоби не випала дитина), Ви креативний мер, видаєте себе нарівні з громадою. Так все запустили з часу розпаду СРСР. КП “Чернівціводоканал” багато раз на рік пошкоджують асфальтне покриття при ремонті мереж, жодного разу покриття не відновили, хоча це їх обов’язок. Так, за 20 років цілого місця не залишилось. Підконтрольний Вам директор департаменту ЖКГ у прямому ефірі злукавив, проінформувавши городян про те, що тротуари на Главки відновили, дорожнє покриття зроблять до червня. Обман, оскільки тротуари від Коцюбинського до М.Вовчка, це не зовсім Главки, бо відлік вулиця починає від перехрестя з М.Вовчка (але зрозуміло, народний депутат Бурбак живе саме там). Та й дорогу до цього участку не залатали, ями на 30-40см. Який шлях вирішення ремонту вулиці Главки Ви бачите та й коли зникнуть ці неподобства? Можливо краще зняти старий асфальт, відновити австро-угорське гравійне покриття та щоденно поливати машинами?

В плані робіт на 2015 рік заплановано ремонт вулиці Главки на ділянці від вул.Коцюбинського до вул. М.Вовчка. На ремонт іншого відрізку вулиці Главки департаментом житлово-комунального господарства міської ради планується передбачити кошти на наступний рік.

Kukova
Шановний пане Каспрук!
У мене наболіле запитання щодо свавілля у нашому місті. Зокрема, за адресою Шевченка 26 мешканці будинку незаконно встановили двері з кодовим замком, перекривши ними арку, де був прохід на вулицю Кобилиці ще за радянських часів. Впевнена, що багатьох чернівчан обурює таке свавілля, саме тому ці двері та замки вже неодноразово демонтувалися обуреними чернывчанами. От я наприклад нещодавно побачивши відчинені двері просто хотіла пройти мимо будинку. Але якась неадекватна жінка вибігла і почала на мене кричати і ображати. На моє прохання показати документи та акт права власності на земельну ділянку, щоб зрозуміти на якій підставі ці люди перекрили арку – прохід загального користування, через який можно було вийти на вулицю Кобилиці ніяких підтверджуючих документів на право власності на землю показано не було, тільки погрози.  Судячи з того, що незаконно встановлені мешканцями двері постійно ламають – таке свавілля обурює не тільки мене, а й багатьох інших мешканці прилеглих вулиць. В звязку з чим хочеться запитати. А що буде, якщо мешканці кожного будинку в центір міста раптом вирішать, що їм не подобається що поряд з їх будинком ходять люди і теж почнуть встановлювати самовільні перекриття де їм прийде  в голову?? Куди ми скотимося ? Чи може почнемо літати в повітрі??  Якщо знайшлися такі “розумні” хто це дозволив, то чим вони думали і чи знають щось про земельний сервітут? А якщо це все незаконно з боку мещканців, а воно так і є, то чи може  наша міська влада показати що вона є влада і змусити людей поважати закон та відкрити прохід черехз арку? Особисто мені незрозуміло чому і на яких підставах я мушу обходити лишню вулицю і викручувати собі вязи, оскільки там нормально ходити важко через ями, тільки тому, що комусь там захотілося перекрити прохід для людей, який був там з давніх давен. Дякую.

Я розумію ваше обурення і занепокоєння, але раніше в цій арці були ворота. Мешканці звернулись з проханням їх відновити. Інша річ, що вони не дотримались порад та рекомендацій комісії щодо вільного проходу крізь двір і закривають двері на замок, що викликає невдоволення і скарги інших мешканців міста. Комісія рекомендувала мешканцям 26 будинку створити ОСББ і вирішити питання з прибудинковою територією, а також до 18 години забезпечити вільний прохід через двір. Якщо це не виконується, думаю, до цієї проблеми треба знову повернутись. Не можуть мешканці одного будинку диктувати свої правила всім решта. Крім того існує ще одна проблема: закріплення землі за ОСББ може призвести до того, що в кожному дворі будуть стояти і шлагбауми, і ворота з замками, і забори. Тому до вирішення цього питання теж требі підходити обережно. Будемо вивчати досвід сусідніх міст.

Куек Марія Іванівна
Мешканці вул.Комарова, буд 31, 31а, 31б,  27, 28, 29, 30, 32, 23-25 і прилегих до них не можуть спокійно жити і відпочивати вночи із-за магазину “АртіШОК”, в нас дійсно шок від тих моторів, які безпардонно встановлені власниками цього магазину. Навіть пройти по тратуару неможливо біля них, вас може здути потік смердючого повітря, що зі страшною силою і ревом тисне на всіх перехожих! А вночи стоіть такий гул, що не можливо відкрити вікно, мешканці отримують постійний стрес ві цього шокованого магазину! Про естетику фасаду не може бути і мови з цими гвинтокрилами! Велике прохання відкликати дозвіл на роботу  магазину ” артіШОК” до усунення цих “реактивних”, постійно ревущих моторів.

Щодо порушення тиші в нічний час електромоторами холодильних пристроїв продовольчого магазину «артіШОК» по вулиці Комарова, 31 зазначу, що це питання розглядається у міському управлінні Державної санітарної служби у Чернівецькій області. Вирішення цієї проблеми потребує відповідних замірів та висновку санепідемслужби. Я вже дав відповідне доручення розібратись з цим питанням і зі скаргами мешканців.

Іванов
ОЛЕКСІЙ ПАВЛОВИЧ   ГРОМАДА ЯКА ПРОЖИВАЕ НА ВУЛ БОРІВЕЦЬКІЙ І ПРИЛЕГЛИХ ВУЛИЦЬ ПРОСИТЬ ВАС ВІДДАЙТЕ ВІЛЬНІ  ЧОТИРИ ДІЛЯНКИ ТА НІКОМУ НЕПОТРІБНИЙ ЯКОБИ ДИТЯЧИЙ МАЙДАНЧИК  ВСЕ ПОЗАРОСТАЛО БУРЯНАМИ  НАПЕВНО БАЖАЮЧИХ ПІЛЬГОВИКІВ В МІСТІ БАГАТО  БУДЬЛАСКА  ВУЛИЦЮ НЕМОЖЛИВО ПРИВЕСИ ДО ПОРЯДКУ І ДАЙТК КОМАНДУ ЕКОЛОГАМ  І БУРЕЗІ НЕХАЙ ВІДВІДАЮТЬ НАШ РАЙОН НОВИХ ЛЕНКІВЦІВ ДЛЯ НИХ ТУТ РОБОТИ ДЛЯ ПОПОВНЕННЯ МІСЬКОГО БЮДЖЕТУ ЗА ПРОУШЕННЯ АНТИСАНІТАРІЇ САМОВІЛЬНОГО ЗАХОПЛЕННЯ ЗЕМЛІ НЕПОЧАТИЙ КРАЙ РОБОТИ  ДЯКУЮ ЗА ПОРОЗУМІННЯ

На мою думку, ділянки, виділені під дитячий майданчик, не повинні змінювати своє функціональне призначення. Я впевнений, що там обов’язково буде буде дитячий майданчик. Тим більше, зараз ми якраз вишукуємо нові можливості зміни громадського простору в місті, зокрема для дітей.

Еміль Крупник
Шановний Олексію Павловичу!
Нещодавно мені пощастило дослідити, що видатний співак та шансонье ХХ сторіччя Петро Лещеко не лише бував і виступав у Чернівцях, але й за часів Румунії займався тут українською культурою, разом з діячами українського національного руху. (Детальніше по це написав у “Дзеркалі тижня”, в статті “Петро Лещенко: українська версія“)
Крім цього мені вже відомі адреси ресторанів, де він виступав, отелю, де мешкав.
У Кишиневі, де пройшли дитинство і юність Петра Лещенка, його ім ям назвали вулицю.
Чи можа очікувати в Чернівцях хоча б меморіальної таблички?

Є відповідне положення щодо перейменування вулиць, площ тощо та встановлення меморіальних дошок. Ви можете звернутись з відповідним листом до міської ради, до якого додається ескізна пропозиція щодо встановлення меморіальної дошки із зазначенням матеріалів, розмірів та місцерозташування на фасаді, а також вказати джерело фінансування. В міському бюджеті кошти на виконання подібних робіт не передбачені. Але міська влада обов’язково сприятиме тому, хто захоче встановити меморіальну дошку.

Аналітик
Пане Олексію! Ваші “папірєдніки” звинувачують, що за останній рік ситуація на “Калинівському ринку” стосовно фінкіональності підприємства значно погіршилася, ніби впало кількість зборів, знову відновилися незаконні забудови. Що ви скажете команді Продана Михайлішина?

“Папірєдніків” не цікавить, що треба робити аби Чернівці розвивалися, а чернівчани жили краще. Їм чомусь хочеться, щоб у місті справи шли гірше. Хочу заспокоїти – найбільше комунальне підприємство Чернівців – МТК «Калинівський ринок» працює з прибутками, не зважаючи на непрості для бізнесу часи. Робота адміністрації ринку, як ніколи раніше, абсолютно прозора, її контролює Наглядова рада, куди входять представники підприємців. Всі фінансові показники роботи ринку оприлюднюються на сайті, планові завдання за 1 півріччя цього року ринок перевиконав, надходження за послуги ринку у 2014 році порівняно з 2013 роком збільшилися, не зважаючи на зменшення відвідуваності ринку підприємцями через події на Сході. У минулому році дохід від наданих підприємством послуг склав 82,4 млн. грн,в 2013 – 80,2 млн.грн, а у 2012 – 74,9 млн.грн. Нові торгові об’єкти на Калинівському ринку будуть розміщатися на конкурсних засадах, порядок проведення таких конкурсів обговорюється з підприємцями. Щодо незаконних забудов, то перевіркою держфінінспекції Чернівецької області новостворених торговельних місць та нових об’єктів в 2014 році не виявлено. Справи щодо демонтажу об’єктів, які ще за «папірєдніків» були встановлені з порушеннями, перебувають в суді. Нашумілі два контейнери у 4-му секторі, коли Наглядова рада вивила порушення під час їх встановлення (так, першими ці порушення виявили саме підприємці з Наглядової рада, а не депутати), були одразу демонтовані, гендиректор звільнений, а власник контейнерів тепер у суді намагається довести свою правоту. Цього року на ринку починають будувати нову автостанцію, відбуваються інші інфраструктурні зміни, тож у ринка є перспективи і вони гарні.

Скажуть, будь-ласка, чи імпонує вам діяльність губернатора Міхаїла Саакашвілі? Чи хотіли б ви у чомусь взяти в нього приклад? Наприклад, оголосити відкритий конкурс на всі ключові посади в мерії? До речі, як ви формуєте своє коло радників, за яким принципом?

Гарячий кавказький темперамент Міхеіла Саакашвілі імпонує, його гумор, відкритість та публічність, вміння звичайне управлінське рішення подати як захоплююче видовище. Цьому варто у нього повчитися. Щодо відкритих конкурсів, то всі вакантні посади у міській раді, в тому числі керівників департаментів,управлінь та відділів, заповнюються на відкритих конкурсах. На окремі посади є конкуренція, а деякі ми не можемо заповнити місяцями. Можливо, справді варто, у ці конкурси внести певні елементи шоу. Бо зараз все серйозно – письмові завдання, представлення концепцій, прискіпливі члени конкурсної комісії, а ще у якості «бонуса» для кандидатів – низькі зарплати, ненормований робочий день, часткова зайнятість у вихідні та значні обмеження щодо додаткового підзаробітку. Успішні люди з бізнесу, інших сфер на такі умови не йдуть, а камікадзе не так вже й багато. Радників підбираю серед людей, яким довіряю.

На вашу думку, склад нової міської ради буде кращим за нинішній? Експерти стверджують, що навряд. Наприклад, до складу ради може не потрапити з низьким рейтингом одна з двох партій влади “Народний фронт”. Натомість, вас асоціють і швидше за все, ви будете балотуватися від цієї політичної сили. Які ваші прогнози? Хотілося би в від вас почути відверту відповідь.

Прогнози – це справа соціологів і політологів. Рейтинги – це як температура, сьогодні – висока, а завтра вона вже впала. З партії до партії, за рейтингами, “бігати” не збираюся. Батьки мене привчили, що у житті треба бути відповідальним, тому готовий і до політичної відповідальності. До результатів виборів ставлюся спокійно – пам’ятаю, що народ завжди правий. А люди у нас мудрі. Чи буде наступна міська рада кращою, – не знаю. Однак переконаний, що склад депутатів більше, як наполовину буде новим. І це добре. Хочеться, щоб у сесійній залі обранці більше думали про місто і людей, а не про власні бізнесові інтереси.

І останнє запитання. Чи будете користуватися на виборах послугами політтехнологів та іміджмейкерів? 

Послугами політтехнологів та іміджмейкерів ніколи не користувався і користуватися не збираюся, хоча професія у цих людей цікава. Прислухаюся до порад друзів, а найбільше завжди впливає оцінка і думки чернівчан, завжди з повагою ставлюся до їх зауважень та пропозицій.

Євген Савін (ФБ)
вже рік влада як у руках людей яких підтримав наш майдан, а змін чомусь немає ?? чому в місті змін немає??? чи вони є але не для всіх ???

Зміни є і в державі, і в Чернівцях. Можливо, не такі швидкі і радикальні, як хотілось би. Для оптимістів вони більш відчутні, песимісти –розчаровані. Я –оптиміст. Вірю в Україну, наш народ і , безумовно, у те,що Чернівці є і будуть найкращим містом на землі.

Житель Роши
Шановний пане мер! Коли буде мзаасфальована вул.Вашківська в цілому, двілянка від вул.Горіхівської до вул.Глибоцької – зокрема. Може треба вже звернути увагу на жителів Роші, які десятиліттями ходять болотами та дихають пилюкою. Поливальна машина лише о 8.30, а то й пізніше іде поливати цю вулицю, коли люди вже на роботі. Звичайно, що грошей не вистачає, якщо розпочати ремонти на всіх вулицях (мабуть до виборів), а вул.Воробкевича в 5-й раз асфальтувати.

Згадана вами ділянка Вашківської буде асфальтована за 10-14 днів. Асфальтування всієї дороги зможемо завершити лише наступного року. Причини мешканцям цієї вулиці на зустрічі пояснював. Дійшли згоди, що зробимо в цьому році, а що в наступному. З графіком поливання розберемося. Чи варто починати роботи на інших вулицях, чи зробити лише Вашківську , поцікавтеся у мешканців інших вулиць. Обираючи дороги для ремонту, користуємося винятково прагматичними доводами – наявність коштів, технічна потреба у ремонті, можливість його виконати і соціальна та транспортна значимість дороги.

Бухгалтер (ФБ)
Не маю реєстрації, перенесіть, будь ласка, нищенаведене питання.В Сумах перевізник визначив, рентабельною ціну 1,50 для троллейбуса та 3,00 для маршруток. Проте, міська адміністрація встановила тариф на рівні 1,25 та 2,50  відповідно, дотуючи із міського бюджету 0,25 для троллейбуса та 0,50 копійок для маршруток.Зважаючи на напружену ситуацію із доходами населення (ціни зростають, а зарплата не індексується) та користучись розрахунками пассажиропотоку перевізника може варто вирішити це гостре питання подібним сумському варіанту чином?
Наприклад, на компенсацію вартості проїзду можна віддати частину із тих 5% надходжень від кожної пачки цигарок, які йдуть у міський бюджет.

Дуже гарне запитання. Дякую. Нарешті ми починаємо розуміти, що змусити перевізників безкоштовно перевозити 70 тисяч чернівецьких пенсіонерів і ще зо 10 тисяч інших пільговиків , як свого часу намагалися робити за так званими соціальними квитками – це безглуздя, голий популізм, який може призвести лише до колапсу громадського транспорту у Чернівцях. Пасажирські перевезення – це такий же бізнес, як і решта. Тому вимагати безкоштовно когось возити, це рекет з боку влади до підприємців, які працюють у цій галузі. Звичайно, що багато пільгових категорій громадян, які мають низькі доходи, мають заслужене право на підтримку держави, громади. Моє тверде переконання, що це повинна бути адресна допомога, яку людина сама має визначати як їй витрачати. Ми зараз працюємо над впровадженням електронної «Картки чернівчанина», яка дозволить персоніфікувати всіх пільговиків та стане зручним інструментом для отримання такої адресної допомоги. Якщо безкоштовно перевозити всіх пільговиків, то на компенсацію таких перевезень щомісяця потрібно з міського бюджету виділяти понад 10 млн. грн. Треба бути реалістами і розуміти, що це непосильний тягар для міста. Тому разом з громадою буде визначати,хто такої допомоги потребує першочергово , які кошти справді на це можна передбачити у міському бюджеті на наступний рік і реальні джерела їх надходжень. До кінця цього року окремі соціальні наван Щодо досвіду міста Суми, то там компенсацію з міського бюджету передбачено лише для комунального підприємства «Електроавтотранс», яке має, як тролейбуси, так і автобуси. Ця компенсація становить лише 2,5 млн. грн. у рік. І, до речі, Сумська міська рада ще остаточної згоди на це не дала. У нас тролейбусне управління у цьому році отримало значні кошти на компенсацію безкоштовного проїзду пільговиків з державного бюджету і ці гроші, інколи із запізненням, але надходять. У Сумах, як і більшості інших міст, не допустили, щоб автобусні маршрути, які обслуговують підприємці, накладалися на ті, де працює комунальний транспорт, що безкоштовно перевозить пільговиків. Бо тоді приватник забирає пасажира з грошима, а комунальний перевізник фактично возить пільговиків і стає потенційно збитковим, сильно залежить від надходження компенсації. У Чернівцях поки що саме так. Ми будемо змінювати цю ситуацію, збільшувати парк комунального транспорту, міняти маршрутну мережу. Ці зміни мають відбуватися так, щоб чернівчани відчували покращання якості послуг, а перевізники працювали за економічно обґрунтованими тарифами. Тому ми наразі намагаємося підвищити прозорість ринку пасажирських перевезень шляхом запровадження GPS-моніторингу роботи транспортних засобів на міських маршрутах в режимі он-лайн та електронного обліку пасажиропотоку, посилення вимог до технічного та санітарного стану автобусів. Тобто кожен зможе у реальному часі бачити , скільки автобусів працює на маршруті, де наразі перебуває автобус, коли він буде на зупинці. У чомусь зустрічаємо розуміння перевізників, а з окремих питань доводиться шукати спільне рішення місяцями. Однозначно, що ринок пасажирських перевезень у Чернівцях має бути таким, як у європейському місті, чернівчани заслуговують на якісні транспортні послуги.

Пастух Лариса Миколаївна
Шановний Пане Олексій!Ми батьки дошкільного підрозділу нвк Берегиня,що на вул.Карбулицького2а.У Нас величезна проблема:через територію дитсадка проходить дорога,по якій цілий день їздять авто.Ми не на жарт стурбовані за безпеку наших малят!!!Місяць назат був залишений у мерії Вам лист (зі зверненням більше ста батьків)з проханням про допомогу,але відповіді не було!Також неодноразові комісії ,що приїжджали ,результату не дали!Батьки незнають куди вже звертатись,надіємось на Вас!Допоможіть перенести дорогу за межі дитсадка,бо ми дуже боїмося за наших дітей!!!!!Заздалегідь вдячні Вам,Пане Олексій!

Шановна пані Ларисо! Відповідь Вам надіслана 7 липня. Робоча група, яка розглядала це питання, ухвалила рішення про перенесення проїзду в район котельні, де присутність дітей є мінімальною. Це тимчасовий варіант. Мешканці сусідніх будинків також протестують проти перенесення проїзду на прилеглу до них територію. Будемо шукати у цій ситуації оптимальне рішення. Безперечно, що проїзду через дитячий садочок не буде.

Іван m.b.
Чому, на Вашу думку, така низька активність чернівчан?

Я б не був таким категоричним, щодо активності чернівчан. Щодня на пошту надходять листи, в яких городяни пропонують різні ідеї, висловлюють побажання та критичні зауваження. В соціальних мережах взагалі активність чернівчан дуже висока, в групі «Чернівчани» щодня – багато пропозицій і окремі з них реалізовують самі ж ініціатори. Під час Громадського форуму по розвитку середмістя Чернівців, який ми проводили нещодавно, небайдужість та ініціатива чернівчан щодо змін в місті, готовність бути учасниками цих змін нас дуже порадувала. Було багато цікавих пропозицій та ідей. За останні місяці спільно з громадськими організаціями , чернівчанами ми втілюємо багато цікавих проектів,зокрема в культурній, , туристичній, соціальній та інших сферах. Дуже активні і креативні у нас молоді айтішніки, які нещодавно презентували свої наробки для підвищення туристичної привабливості Чернівців, а сьогодні от тестують у нас в дворику Ратуші свої стартапи в інших сферах. Думаю, що багатьом цього року запам’яталося Свято вуличної музики, яке фактично було підготовлено силами активної молоді. Багато небайдужих чернівчан у нас працюють в Наглядових радах комунальних підприємств і їх допомога є дуже суттєвою. Підвищилася активність будинкових і вуличних комітетів. У цьому році на умовах співфінасування з мешканцями ми реалізуємо кілька десятків проектів щодо утеплення фасадів, ремонту дахів житлових будинків, встановлення лічильників тепла. Хотілось би, щоб більш активними були мешканці історичної частини у питаннях збереження культурної спадщини, відновлення історичних брам, інших цінних елементів своїх будинків. Імпонує позиція мешканців вулиці Богдана Хмельницького, де ми спільно контролюємо якість ремонту та будівництва дороги. Дуже активна громада Гравітону, мешканці поблизу парку «Жовтневий». Усі їх ініціативи намагаємося підтримувати. Це гарний досвід, який вартий наслідування. Користуючись нагодою, щиро дякую усім, хто небайдужий, хоче і разом змінює наше місто на краще.

Буковинський лікар
Вчора центр соціологічних досліджень ЧНУ оприлюднив результати соцопитування чернівчан у середині липня цього року. Щось у політиків і у вас зокрема рейтинг ну дуже низько впав. В чому проблема? У вас, чернівчанах, чи соціалогах? Дякую за відповіді

Вже зазначав, що рейтингами не цікавлюсь. Офіційних результатів цього соцопитування ще не бачив. Допис професора Віталія Докаша читав. Того, про що, Ви говорите, там не побачив. Навпаки «Народний Фронт» входить у трійку партій-лідерів політичних симпатій чернівчан.

Олена Огородова
Алексей Павлович! Есть ли в планах міськради сосредоточить регистрацию браков и проведение торжественной церемонии регистрации в одном месте, (как это делают в других городах)? Напомню, что у нас в городе браки регистрируют по адресу ул. О.Кобылянской, 7, а торжесвенная церемония проходит по адресу ул. О.Кобылянской, 29

Така пропозиція надходить вперше. Знаю, що тепер навіть шлюб можна зареєструвати за допомогою Інтернету. Урочиста церемонія реєстрації шлюбу у нас проходить також в різних місцях – в Палаці урочистих подій, в музеї архітектури та побуту, навіть в дворику Ратуші. За питання дякую. Поцікавлюся, чи справді треба щось у цій ситуації змінювати. Якщо можете,- обґрунтуйте свою пропозицію через ФБ або через громадську приймальню мерії. Цікаво почути ваші аргументи.

Наталія
Пане мер! Яка заплата у вас і ваших заступників? Чи можна жити на ці гроші і не брати хабарів?

Декларація про доходи та майновий стан міського голови і заступників міського голови є на сайті міської ради . Кожен з ними може ознайомитися. Я на руки щомісяця отримую в середньому 7-7,5 тисяч гривень. Хабарів не беру, з родиною не розкошуємо, але й не бідуємо. Вважаю,що для Чернівців це достатньо висока зарплата. У місті є багато родин, які мають набагато менші доходи. Здолати бідність населення – це основна проблема,яку потрібно вирішити українській владі. Саме для цього і проводяться реформи. Коли більшість населення бідує, а олігархи жирують, процвітає корупція,хабарництво, соціальна несправедливість народжується Майдан.

На скільки збільшився бюджет міста після реформи ?
Міський бюджет на 2015 рік становить 1 млрд. 113,7 млн. грн. Це на 88,2 млн. грн. або на 8,6% більше, ніж торік. За перше півріччя 2015 року у міський бюджет надійшло 626,5 млн. грн. Це на 137,1 млн. грн. або на 28 % більше, ніж було у першому півріччі 2014 року. Це хороші показники.

Володин Станислав Сергеевич
Олексій Павлович!
Скажіть будь-ласка, чи існую план капітального ремонта доріг, якщо так – то де його можна передивитися.
Особисто для мене (та і не тільки) є дуже наболілим питання ремонту частин вулиць “Герцена-Кочубея” (за рухом 39го маршруту). Це просто якийсь АД. Періодично туди навіть відмовляються таксисти іздити, а пішки можна всі ноги переламати. 

Так, кожної весни роблять ямковий ремонт. Але там вже ні на чому триматися тим латкам елементарно.

План капітального ремонту доріг – так званий титульний список робіт затверджується виконавчим комітетом, сесією міської ради кожного року одразу після прийняття бюджету міста. Ці рішення є на сайті міської ради і їх можна подивитися. Видатки на ремонт доріг у районі на Герцена і Кочубея у цьому році не передбачені. Будемо думати, як винайти таку можливість у наступному році.

Ігор Іванович
Переадресуйте будь-ласка питання. Олексію Павловичу, у садгорі заді озера мідан громадянин котелев василь викопав два озера, обгородив ділянку близько 5 гектарів сіткою і зробив особисто для себе зону відпочинку. Проїзду до об’єкта немає, малопомітний оскільки вхід через озеро мідан де хазяїном є Петрович який на приватну власність нікого не запускає. Можна надати інформацію згідно яких документів та дозволів  було обгороджено та вириті ставки на 5 га? Наперед вдячний за відповідь на питання.

Не готовий зараз відповісти на Ваше запитання, Ігоре Івановичу. Дам доручення розібратися і знайдемо можливість публічно Вас поінформувати.

Поддкідишев Захар
Олексій Павлович, скажіть будь-ласка, чому проект меморандуму з чернівецькими перевізниками складений таким чином, що спочатку тариф на проїзд у маршрутках зростає до 3,50, а вже потім перевізники мають виконати умови з покращення якості перевезень та вивчення пасажиропотоку? Якщо перевізники не виконають своїх зобов’язань, які законні механізми матиме міська влада,аби вплинути на них. І чи не краще всі ці речі прописати в умовах конкурсу при прозподілі маршрутів. В Івано-Франківську був підписанийц такий самий меморандум, і там є проблеми, що частина перевізників його ігнорує.

Захаре, у рішенні виконавчого комітету прописаний запобіжник. На тих маршрутах, де перевізники в односторонньому порядку відмовляться дотримуватися Меморандуму, діятиме тариф – 3 грн. за одну поїздку. Чому тариф пропонують ввести з 1 вересня, а перевізникам дають змогу виконати свої зобов’язання до нового року? Все прозоро. Прилади GPS-моніторингу і обліку пасажиропотоку перевізники встановлюють у своїх автобусах власним коштом. Тому і виробника цих приладів перевізники обирали самі . Технічні умови до цих приладів були також одним із пунктів меморандуму і довго погоджувалися. Виробник – серйозна ІТ компанія, офіс якої є у Чернівцях. Зважаючи на обсяги замовлення, виробник фізично встигає його виконати до нового року. Працювати на старому тарифі до нового року перевізники не погоджуються і наводять для цього суттєві аргументи. Чернівчани також бачать, що технічний стан автобусів погіршується з кожним днем. Ризикувати життям людей вважаю недопустимим. Конкурси на обслуговування автобусних маршрутів будуть проводитися за новими умовами, вони вже розробляються, як і новий Порядок надання послуг з пасажирських перевезень. Те, про що Ви говорите, там враховано, як і зміни у законодавстві, яких довго очікували. Це регуляторний акт і є певна процедура його прийняття, тому в часі їх прийняти в один день із затвердженням Меморандуму не вдалося.

Питання по новому автовокзалу. На вашу думку, чи є законним те, що він розпочав роботу, враховуючи той факт, що перша черга зведена не у відповідності до технічної документації?

Даних про порушення забудовником технічних і будівельних норм при зведенні першої черги автовокзалу на Гравітоні у мене немає. Різні публічні заяви з цього приводу чув. Ті, хто їх робить, мають знати, куди в таких випадках потрібно звертатися. Це точно не до мера. Будуть офіційні висновки про порушення, тоді й реагуватимемо. Поки бачимо, що вокзал сучасний, пасажирам і перевізникам подобається, проблем з його функціонуванням немає.

Конкретика про порушення під час будівництва автовокзалу в районі «Гравітону»

Лукенчук Олена Дмитрівна
Олексію Павловичу! Назвіть хоча б одну сферу життєдіяльності міста, де ви навели лад по-господарськи, і опишіть її. 

Мені здається, яку б сферу я не назвав і щоб не описував, Ви залишитися при своїй думці. Хвалити себе не звик, думаю, що люди добре бачать, що в місті робиться і як, що виходить добре, а де є недоліки.

Ви говорили, що домовились з Європейським банком про кредит в 15 млн. євро. Водоканал – збиткове підприємство. Борг Чернівціобленерго  складає 55 млн. грн., а ще є інші борги. Кредит – це близько 360 млн., плюс відсотки, плюс валютні ризики. Скажіть, як підприємство з оборотом в 6-7 млн.грн. буде повертати кредит? Дайте пояснення на цифрах. Скоріше, це піар хід перед виборами, ніж економічно обгрунтована позика. Це, безглуздя. Особливо, при Вас, борги на Водоканалі суттєво зросли.

Про кредитні кошти для водоканалу від Німецького банку говорилося вже багато разів, з розрахунками, цифрами. Гарантом цього кредиту виступили два Уряди – Німеччини та України. Техніко-економічне обґрунтування доцільності цього проекту робили міжнародні експерти, відібрані німецьким банком на міжнародному тендері. Краще за них я рахувати не вмію. Умови кредиту дуже вигідні і в Україні більше жодне комунальне підприємство не змогло залучити кредитні ресурси на таких умовах. Десять років взагалі ніхто і нічого повертати не буде. Ви справді вважаєте, що Німецький державний банк не вміє рахувати ризики і дав нам ризикований кредит? Борги водоканалу зросли не при мені. Вони зростають кожен рік майже на однакову суму. Без проведення модернізації всієї системи водопостачання, на що й береться кредит, зупинити наростання боргів фактично неможливо. Шановні і дорогі чернівчани! Дякую за активність та цікаве спілкування.Щасти усім! Миру, добробуту Чернівцям і чернівчанам!

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ