Що ховається за наміром Фірташа «модернізувати Україну» (думка політолога)

2
631
Загрузка...

Український олігарх з буковинськими коріннями Дмитро Фірташ, який очолює Федерацію роботодавців України, на Міжнародному форумі «Україна завтра» у Відні оголосив про створення Агентства модернізації України та залучення під реформи інвестицій в сумі не менше $ 300 млрд.

 

Що ж означає публічна поява Фірташа з таких меседжем щодо модернізації? Чи не ховаються за цією заявою якісь політичні та інші наміри, які напряму можуть і не бути пов’язаними зі «сухими» намірами Дмитра Васильовича реформувати Україну?

На прохання fakty.cv.ua своїми міркуваннями на цю тему поділився політолог Олексій Колесников:

«Нещодавня поява «невиїзного» українського олігарха Дмитра KolesnykovOleksiy-facebookФірташа у публічному просторі з новою ініціативою щодо плану модернізації України може переслідувати декілька цілей.

Перша ціль – іміджева, пов’язана з потребою «відбілити» власну репутацію як в Україні, так і на Заході, що може зіграти певну роль у знятті висунутих олігарху підозр і звинувачень.

Друга – економічна, пов’язана з власним бізнесом Д.Фірташа, який, як і весь український бізнес, нині зазнає чималих збитків. Власники великого капіталу (а Д.Фірташ один із них) потрохи усвідомлюють, що якщо українська економіка остаточно обвалиться, то вони ризикують втратити все. Тому питання реформ, як би їм цього і не хотілося, потрохи стає для олігархів питанням виживання. Тобто, вони розуміють, що попередня модель себе вичерпала, і «правила гри» так чи інакше доведеться міняти, однак при цьому вони хочуть зберегти вплив на процес зміни правил; брати в ньому участь, аби відстояти власні інтереси.

Третя можлива ціль – політична. Д.Фірташ завжди вмів, як то кажуть, «розкладати яйця в різні кошики», просуваючи своїх людей у владні структури через різні політичні сили. І в нинішньому складі парламенту є чимало людей, які так чи інакше можуть бути з ним пов’язані. Однак на майбутнє виникає проблема: Опозиційний блок, де є чимало представників олігарха, не має стратегічної перспективи, оскільки так чи інакше асоціюється з Партією регіонів. Партія «УДАР Віталія Кличка», чимало членів якої також були пов’язані з Д.Фірташем, так і не спромоглася створити розвинуту партійну структуру, а останнім часом взагалі випала з публічного дискурсу, що робить її політичні перспективи також доволі примарними. Радикальна партія Олега Ляшка в силу своєї специфіки «приречена» на доволі вузьку електоральну нішу завжди протестно орієнтованих виборців.

І тут відкривається поле цікаве поле для маневру: з огляду на поки що в цілому недолугі дії влади в напрямку реформування країни та наростання суспільного невдоволення, може з’явитися попит на нові політичні сили, які, на думку громадян, здатні стати «здоровою» альтернативою чинній владі. Припускаю, що ініціатива Д.Фірташа як раз і пов’язана з планами створити таку нову силу, яка під гаслами модернізації та на чолі з новими (а, можливо, й частиною старих облич) проведе до парламенту необхідну олігархові кількість «штиків», що дозволить йому зберегти вплив на політичні процеси в країні та забезпечити представництво власних інтересів».

fakty.cv.ua

Фірташ презентував створення Агентства модернізації України з
інвестфондом $300 млрд

Український бізнесмен, голова Федерації роботодавців України (ФРУ) Дмитро Фірташ оголосив про створення Агентства модернізації України та залучення під реформи інвестицій в сумі не менше $ 300 млрд.

«Моя задача – презентувати Агентство модернізації України. Що ми чекаємо від цього агентства, чого ми хочемо? Як Федерація роботодавців, як профспілки ми чекаємо від нього конкретних рішень, конкретної програми, яка могла б дати інструкції, необхідні для відновлення України. Нам з вами, по суті, потрібен повний майстер-план для України. Ми повинні поставити собі якусь планку і сказати, де Україна буде через 25 років», – сказав він на Міжнародному форумі «Україна завтра» у Відні у вівторок.

За словами глави ФРУ, на агентство покладається завдання протягом наступних 200 днів підготувати 25-річну програму модернізації України, яка включатиме реалізацію конституційної, інституційної реформи, реформування економіки країни.

«Чому я починаю з конституційної реформи. Тому що якщо ми не будемо дивитися, де спочатку у нас була закладена проблема, ми не зможемо що-небудь вирішити. У нас була президентська республіка, потім – парламентсько-президентська, потім повернулися до президентської республіки і тепер ми знову – парламентсько-президентська республіка. Але у нас завжди є проблеми, оскільки завжди був закладений конфлікт між президентом і прем’єром. Це говорить про те, що у нас нечітко розділені повноваження влади і кожен не знає, що він зобов’язаний робити», – пояснив Д.Фірташ.

Друге, сказав він: агентству важливо вивчити ситуацію і розробити ту модель, яка дала б більше повноважень регіонам.

«Важливо не просто слово «децентралізація». Децентралізація – це важливе слово, проте під ним повинна бути якась основа, завдання. Нам потрібно дати регіонам більше повноважень, а Агентству модернізації України необхідно звернути на це посилену увагу – це дуже важливе завдання», – підкреслив Д.Фірташ.

Третє, це економічні реформи. Будь-який інвестор – будь-то український чи іноземний – повинен розуміти, що є Україна, чому він повинен прийти в Україну, що він отримає за це. Крім того, важливо розуміти, який інвестор потрібен країні, і чому вона потрібна йому.

«Ми не можемо стверджувати, що сильна сторона України (для інвесторів -ІФ) – це дешеві ресурси. Це абсолютно невірне рішення: Україна повинна ставити інші завдання. Досить важливо на цьому зробити акцент, оскільки ми говоримо про те, що повинно залучити інвесторів і заради чого вони повинні сюди прийти», – сказав Д.Фірташ.

Крім того, він повідомив, що програма модернізації передбачає створення спеціально для України інвестиційного фонду в обсязі не менше $300 млрд.

«Так, з одного боку, це – велика цифра, і вона, можливо, погано звучить. Але це дійсно так. Україна – велика держава, і якщо ми дійсно хочемо зробити правильний майстер-план, ми з вами повинні розуміти, що потрібні великі гроші», – сказав він, додавши, що це – довгострокові кошти, які будуть переважно інвестовані в бізнес. Вартість передбачуваного фінансування становить 3-4% річних.

«Розробляючи цей план і залучаючи гроші, ми повинні паралельно протягом цих 200 днів працювати з існуючими та майбутніми інвесторами – і європейськими, та українськими, щоб вони теж підключалися до програми і розуміли, про що йдеться. Важливо, щоб ця програма не була відірвана від бізнесу, щоб він відчував себе в ній, мав прямий інтерес, щоб він заздалегідь готувався до того, які умови він отримає в Україні. Крім того, програма на 25 років – це добре. У той же час це не говорить про те, що тільки через 25 років ми повинні добре жити. Ми зобов’язані робити цю програму сьогодні, завтра, післязавтра, відповідно, і українці повинні відчувати, що з дня на день життя стає краще. Це, мені здається, найважливіше питання, яким ми повинні вирішити», – резюмував Д.Фірташ.

news.finance.ua

***

Дмитрий Фирташ возглавил процесс восстановления Украины

Через 200 дней Украина получит мастер-план по комплексной модернизации страны. Реформы затронут украинскую экономику, торговлю, правоохранительную и судебную системы, процесс интеграции с ЕС, здравоохранение, борьбу с коррупцией, финансовый сектор и торговлю, также будут разработаны предложения для проведения конституционной реформы. Эта задача будет возложена на Агентство модернизации Украины, о создании которого объявил сегодня глава Федерации работодателей Украины Дмитрий Фирташ на инвестиционном форуме в Вене.

Разработка и реализация Программы модернизации Украины будет состоять из двух этапов. Первый этап продлится 200 дней, на протяжении которых будет разработана общая Программа реформирования и конкретные секторальные направления реформ. По мнению Дмитрия Фирташа, создание такого Агентства и его последующая деятельность позволят вернуть доверие к Украине со стороны иностранных инвесторов. В результате это позволит привлечь в нашу страну не менее 300 млрд. долларов инвестиций.

Разработка реформ будет осуществляться по инициативе Федерации работодателей Украины и крупнейших профсоюзных организаций совместно с ведущими иностранными экспертами, имеющими опыт экономических, политических и конституциональных преобразований. Агентство намерено презентовать Программу модернизации Украины уже в сентябре.

Со-основателями Агентства модернизации Украины стали член Палаты лордов Великобритании лорд Ричард Ризби, депутат немецкого парламента и председатель Немецко-украинской парламентской группы Карл-Георг Вельманн, а также известный французский политический журналист, философ и писатель Бернар-Анри Леви. Отдельные отраслевые группы Агентства будут возглавлять известные экономические и политические эксперты, в том числе бывший министр финансов ФРГ Пеер Штайнбрюк, бывший вице-президент Европейской комиссии по вопросам предпринимательства и промышленности Гюнтер Ферхойген, бывший министр иностранных дел Франции Бернар Кушнер, бывший премьер-министр Польши Влодзимеж Чимошевич и другие.

«23 года назад Украина получила независимость. Но мы не стали по-настоящему независимыми, потому что не провели необходимых реформ. Сегодня мы — украинские работодатели и профсоюзы — хотим представить свой план модернизации Украины. Мы должны изучить опыт европейских стран, прислушаться к мнению украинских ученых. Нам необходимо понимать, где Украина должна находиться через 25 лет, наметить план и двигаться. Мы видим опыт Восточной Германии и Польши — мы находились в одних условиях. Мы видим, как живут эти страны сегодня. Можно говорить, что это чудо. Поэтому рецепт спасения Украины — или это будет чудо, или мы все сделаем сами»,— глава Федерации работодателей Украины Дмитрий Фирташ.

«Для того чтобы достичь экономического успеха необходима Конституция, верховенство права, реформа судебной системы, инфраструктура, доступ к интернету, борьба с инфляцией, развитие бизнеса. Для этого нужно образованное население, которое готово работать с инновационными технологиями. В Украине есть все условия для этого, осталось только принять верное решение и придерживаться правильных стандартов»,— Государственный президент ЮАР в 1989—1994 годах, лауреат Нобелевской премии мира Фредерик Виллем Де Клерк.

«У нас есть 200 дней и много работы впереди. Если нам удастся реализовать Программу модернизации, разработкой которой будет занято Агентство, то по своим экономическим последствиям ее можно будет сравнить с планом Маршалла (программой послевоенного восстановления Европы)», — французский политический журналист и писатель Бернар-Анри Леви.

Источник: comments.ua

***

Загрузка...

2 КОМЕНТАРІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ