Нічну торгівлю у Чернівцях не заборонили, а обмежили. Для чого чи проти кого?

0
1641
Загрузка...

Рішення Чернівецького міськвиконкому про заборону, або точніше – обмеження роботи закладів торгівлі та ресторанного господарства у вечірній та нічний час викликало неоднозначну реакцію серед городян.

 

Хтось коментує це рішення з приставкою «нарешті», хтось оцінює його негативно (зокрема, через незручності для людей, які в силу обставин не встигають вдень придбати продукти і деякі інші товари першої необхідності), а хтось задається запитанням: «А яку мету насправді переслідували, приймаючи таке рішення?»

Неофіційно поговорюють і про те, що, мовляв, це рішення може стати інструментом боротьби керівників міста проти бізнесменів-політичних опонентів, або/та додатковим механізмом стягування з підприємців коштів за дозвіл чи лояльність.

Але давайте по порядку. Ось офіційне повідомлення з сайту міської ради (chernivtsy.eu):

З метою впорядкування роботи закладів торгівлі та ресторанного господарства у вечірній і нічний час, уникнення скарг мешканців міста на порушення акустичного режиму виконавчий комітет міської ради вніс зміни до Положення про встановлення режиму роботи закладам торгівлі, сфери послуг та ресторанного господарства.

Відтепер режим роботи об’єктам торгівлі та ресторанного господарства, розміщених в житлових будинках або прибудованих до них об’єктах (крім об’єктів комунальної власності), тимчасових спорудах та малих архітектурних формах торговельного призначення з 22:00 год. до 8:00 год. (або цілодобово) не встановлюється. Режим роботи в нічний час (пізніше 22:00 год. та раніше 08:00 год.) або цілодобово встановлюється на кожний об’єкт торгівлі, сфери послуг та ресторанного господарства терміном на один рік з подальшим щорічним продовженням за умови відсутності обґрунтованих скарг громадян та звернень правоохоронних органів щодо порушень в роботі об’єктів.

Для отримання дозволу на роботу у нічний час або цілодобово потрібно надати копію договору на охорону об’єкта, підтримання на об’єкті і прилеглій до нього території громадського порядку, для закладів ресторанного господарства (в тому числі нічні клуби, дискотеки тощо) – копію договору про фізичну охорону закладу.

Режим роботи в денний час (з 08:00 год. до 22:00 год.) встановлюється на кожний об’єкт торгівлі, сфери послуг та ресторанного господарства терміном на три роки, але не більше терміну дії договору оренди на приміщення.

Виконавчий комітет міської ради затвердив також персональний склад комісії з питань розгляду документів щодо встановлення режиму роботи закладам торгівлі, сфери послуг та ресторанного господарства. Комісію очолює заступник міського голови Марія Порчук, до її складу увійшли голови районних рад, представники департаменту економіки та юридичного управління міської ради, депутат міської ради Володимир Кедь, член виконавчого комітету міської ради Олексій Коломієць, голова правління Чернівецького міського центру захисту приватних підприємців та підприємств малого бізнесу Ігор Кухарчук, представники ДПІ у м.Чернівці, міського управління ГУ Держсанепідслужби, УМВС у Чернівецькій області.

Контроль за дотриманням встановлених режимів роботи закладам торгівлі, сфери послуг та ресторанного господарства здійснюють управління МВС України у Чернівецькій області та департамент економіки міської ради.

Організацію виконання цього рішення покладено на директора департаменту економіки міської ради Ярослава Городенського. Контроль за виконанням рішення покладено на заступника міського голови Марію Порчук.
***

Деякі мас-медіа, до речі, подали цю інформацією з акцентом на заборону нічної торгівлі. Хоча, як бачимо, йдеться не про заборону, а про обмеження для об’єктів торгівлі та ресторанного господарства, розміщених в житлових будинках або прибудованих до них об’єктах (крім об’єктів комунальної власності), тимчасових спорудах та малих архітектурних формах торговельного призначення. Це багато, але не всі об’єкти.
Навколо цього рішення міська влада «кружляла» не один місяць. І серед аргументів фігурувало переважно бажання боротися таким чином проти надмірного вживання алкоголю. Пробували робити і опитування на цю тему, але «потрібного» результату не було, тому як додатковий аргумент за заборону це не годилось.

Зрештою, рішення таки ухвалили.

Чи допоможе воно досягти позитивного результату в антиалкогольній справі? Або в інших напрямках.

На прохання fakty.cv.ua це рішення прокоментували депутати, економіст і психолог.

Олег Громадський (депутат міської ради):

Я здивований і вважаю, що це поспішне рішення. Якщо вимоги виконуються, звукові в тому числі, то нехай працюють. А в будь-якому будинку знайдеться пару пенсіонерів, які будуть проти. Значить хтось цим може користуватися…

 

Михайло Гоменюк (депутат обласної ради):

Нічні магазини зі спиртними напоями не можуть працювати не тільки в Чернівцях, а і в Україні. Це не відноситься до продуктових. Мої побратими виступають проти і на це є купа аргументів. Не можна заробляти на людському горі, навіть, якщо той заробіток піде на якісь благі наміри. Чи не будуть в такому разі ті, хто хочуть пити, запасатися вдень? Вони п’ють вночі, бо нема ніяких заборон і їм цього хочеться, а заготовкою вони займатись не будуть – цим займаються нічні магазини».

 

Наталія Гусак (координатор ГО «Економічні ініціативи», викладач кафедри грошового обігу і кредиту БДФЕУ):

Чому одразу заборона на роботу у нічному режимі. Для об’єктів торгівлі можна було б почати із заборони продажу алкогольних виробів після 22.00. І тоді проблеми з певними категоріями громадян відпали б автоматично. Але в час, коли голосно говоримо про дерегуляцію економіки, не логічно вводити отримання додаткового дозволу на діяльність, який може стати суб’єктивним регулюючим інструментом».

 

Дар’я Гречка (психолог):

На наявних любителів алкоголю ця зміна не вплине, вони й запаси робитимуть, а, може, й самі навчаться виготовляти (сміється – авт.). А ось як для певної профілактики алкоголізму, – це, можливо, й подіє. У деяких країнах, наприклад, у Швеції, «сухий закон» поступово здійснив зміни й на краще. На все потрібен час. Тут треба врахувати й менталітет слов’янський, скажімо, «специфічний». Але все можливо, тим більше, що спорт і здоровий спосіб життя поступово набувають популярності і у нас.

Велику роль відіграє те, що молоді люди просто не бачать інших цікавих форм проведення часу, піднесення психоемоційного стану – тільки спиртне, а іноді і якісь психотропні речовини. Коли у нас буде більше цікавої і доступної альтернативи (ті ж безкоштовні або реально доступні для всіх спортивні, творчі центри, де молодь могла би займатися), тоді й відбудуться позитивні зміни. А чи менше тепер купуватимуть спиртне? Мабуть, ситуація не сильно зміниться, просто знатимуть про обмеження і, відповідно, ходитимуть в магазин до встановленого часу.

***

Пізніше, можливо, будуть додані і інші коментарі.

Подейкують також, що це рішення може суперечити в певній мірі і законодавству, оскільки, наприклад, працівники податкової інспекції не мали би в межах своїх повноважень брати участь у таких комісіях. Але це питання для фахових юристів. І можна припустити, що раз вони увійшли до цієї комісії, значить можна:)

А взагалі цікаво, чому справді не почали із заборони продажу спиртного після 22:00 та суворішого догляду за дотриманням акустичного (звукового) режиму…

І ще дуже хотілось би, щоби влада усвідомлювала, що найбільш успішно боротися проти негативних явищ (вживання алкоголю, куріння тощо) можна лише створюючи позитивну альтернативу! Ті ж доступні для широких мас сучасні спортивні майданчики і спортзали, яких так не вистачає у Чернівцях… Або чому б теперішньому керівництву, яке, виглядає, проявляє ініціативність у боротьбі за здоровий спосіб життя, не виправити по суті злочинну помилку «папєрєдників», які віддали спортивний майданчик в центрі міста під будівництво корпусу Буковинського університету? Облаштували би десь поблизу, у цьому ж мікрорайоні, новий спортивний майданчик, як мінімум, не гірший за знищений…

Цікаво було б знати думку чернівчан з приводу нічної торгівлі та ефективних засобів боротьби проти алкоголізму, за здоровий спосіб життя. Не залишайтесь байдужими – допомагайте своїм коментарями владі відчувати, наскільки вдалі рішення ухвалюються і чи позитивно або негативно вони сприймаються громадянами;)

Георгій МАЗУРАШУ, fakty.cv.ua,
директор обласного центру «Спорт для всіх»

Propaganda-sportbuk-sti-layt-sport-dlya-vsih-copy

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ