Про піст: Коли є обмеження в раціоні, думки стають яснішими, чистішими (відео)

0
242
Загрузка...

Нині триває Різдвяний піст (28.11.2018 – 6.01.2019) за Юліанським календарем (старий стиль). Як в наших умовах можна і варто дотримуватися посту?

Послухайте поради від керівника популярного клубу колективного схуднення «Худнемо разом» і фармацевта Інни Чинуш-Брязкало, яка зазначає, що, мовляв, як би не намагались виправдовуватись і не обмежувати себе в їжі, «все починається з харчування. І я по собі помічала, як тільки я слідкую за тим, що я їм, і є якийсь порядок в моєму раціоні, є якісь обмеження в моєму раціоні, одразу думки стають іншими, яснішими, чистішими…»
А нижче до вашої уваги інформація про пости 2019 року.

***

***

Православні пости в 2019 році
(якого числа починаються і закінчуються)

Православний піст — аскетична практика і давня релігійна традиція, основу якої становить тимчасова відмова від прийняття їжі і пиття, розваг та інших зовнішніх задоволень. Він поєднує в собі фізичний, духовний і душевні пости, які тісно переплетені один з одним. Основною метою православного Посту є підготовка духу, душі і тіла на шляху до спасіння.

Суть Посту — повне очищення духу, душі і тіла. Період, у який слід відмовитися від їжі тваринного походження, відвідування світських заходів і різного розваг. Також бажано обмежити спілкування, щоб уникнути негативних емоцій, сварок і дратівливості, а присвятити час відвідування храмів, зосередитися на читанні молитов.

Пости мають свої особливості та певні обмеження, а дати деяких з них є перехідними. Календар постів і трапез на 2019 рік допомагає заздалегідь підготуватися до цієї важливої події кожного православного віруючого. Визначаючи дату Посту, слід пам’ятати про те, що всі події календаря починаються і закінчуються опівночі.

Сучасні реалії такі, що всі правила християнства, в тому числі і православні пости 2019 року, мало хто дотримується. Навіть ті, хто вважає себе віруючими людьми, обмежуються відвідуванням церкви під час церковних свят. Ну а про дотримання інших релігійних ритуалів мови не йде, а даремно.

Що означає піст? 

Церковний піст – це одна з найважливіших і обов’язкових основ християнської віри. Це період смирення, час утримання від мирських життєвих задоволень, процес підготовки до особливого духовного події.

юдина, що вирішила дотримуватися посту, осмислено відрікається від життєвих утіх, відмовляється від їжі м’ясного походження і звертається з молитвою до бога. А напередодні церковного свята, знайшовши лагідність, звільняється від гріховних намірів. Багатьом людям не вдається витримати піст, тільки сильні духом і вірою здатні вистояти і дійти до кінця.

Пост не відноситься до строгій дієті, у нього духовні наміри. Його головний сенс полягає в прагненні вдосконалення людини, очищення душі, спроби розібратися у власному житті. У православній релігії пости бувають одноденними і багатоденними.

Одноденні пости 

В даному випадку пісні дні припадають на середу і п’ятницю. Винятком буває тільки в святкові дні, що випадають на ці дні тижня. Це Святки, Масниця, Трійця, Різдво, Світла седмиця та інші. Тоді віряни не постять або їдять менше скромну їжу. Смислове навантаження середовища полягає в зраду Юди, а п’ятниці – в дні страждань і смерті Христа.

Інші одноденні пости в 2019 році:

  • Водохресний святвечір, встановлений в переддень Водохреща (18 січня);
  • День усікновення голови Іоанна Предтечі, прийнятий в день смерті хрестителя Ісуса (11 вересня);
  • День Воздвиження Хреста Господнього, визначений у день отримання Животворящого Хреста (27 вересня).

У ці дні з їжі виключаються яйця, молочна, м’ясна та рибна продукція. Дозволяється їсти лише гарячу їжу, заправлену маслом.

Зазвичай протягом року в середньому випадає 180-190 пісних днів.

Багатоденні пости 

Багатоденних постів чотири. В житті віруючих, вони мають величезне значення. Пости готують людей до зустрічі великих релігійних свят. Крім того, що в цей період слід дотримуватися помірності в їжі, потрібно ще відвідувати храми, вести скромний спосіб життя, цінувати й робити добро. Дотримуючись ці діяння, людина очищає свій духовний світ.

Початок і завершення багатоденних постів не має чітких визначених дат, їх межі є рухомими. Ця особливість залежить від найголовнішого свята віруючих – Світлого Христового Воскресіння, що відзначається за місячно-сонячним календарем. Внаслідок чого дати наступних постів зсуваються.

Великий піст 

Проведення цього православного посту в 2019 році припадає на період з 11 березня по 27 квітня. Він приурочений до Великодня і триває 48 днів. У православ’ї є найбільш суворим і тривалим. Витоки Великого посту йдуть в біблійні оповіді, де йдеться про сорокаденний поході Ісуса по пустелі. За ці дні він нічого не їв і піддавався спокусам диявола. Вважається, що так його випробовували на стійкість перед спокусами. Таким утриманням і витримкою був визначений шлях порятунку людства.

Піст починається в понеділок і завершується в суботу перед Христовим Днем. Протягом усього його терміну не дозволяється вживати в їжу продукти м’ясного походження. Тим, хто постує приписані каші без масла, фрукти, овочі, горіхи, хліб, мед. На вихідних дозволяється вживати червоне вино. Перший і останній тиждень посту найбільш сувора в обмеженнях. Так, в перший день посту і у переддень Великодня передбачено повне утримання від їжі.

Петрів піст 

Він починається за сім днів після Трійці і закінчується 11 липня, напередодні Дня пам’яті апостолів Петра і Павла. Тривалість посту щороку різна і в середньому становить 6 – 8 тижнів. В 2019 році, дати початку і закінчення Петрового посту припадає на 24 червня і 11 липня.

Пост приурочений до честь проповідників християнства, яким судилося стати місіонерами Церкви. Після сходження благодаті апостоли через молитви і пости доносили людям божі істини Євангелія. Під час посту дуже важливо проводити дні в молитвах, розширювати свій кругозір про християнських традиціях та не піддаватися спокусам мирського життя.

Петрів піст менш суворий, ніж Великий. За цей час дозволяється трапезувати гарячою їжею без масла, овочами, фруктами, рибою, кашами, грибами. М’ясні продукти та їх похідні, а також алкоголь вживати в їжу не дозволяється. Допускається випивати трохи червоного вина в день святкування святих проповідників.

Успенський піст 

Цей пост присвячений Богоматері. У порівнянні з іншими православними постами він самий короткий. Його тривалість – 2 тижні, у 2019 році буде проходити з 14 по 27 серпня.

За давньою легендою Богородиці стало бачення про час своєї смерті. Щоб перейти в інший світ вона посилено молилася і постила, хоча в цьому не було необхідності – вся життя Божої Матері була взірцем святості і не потребувала очищення. Вихваляючи і уподібнюючи її чистоті, сьогодні всі православні наслідують її приклад.

Трапезничество під час Успенського посту скромне: фрукти, овочі, каші без масла, гриби, хліб, у день Преображення Господнього дозволено вживати рибу. Яйця, молочні та м’ясні їсти не можна.

Різдвяний піст 

Тривалість цього посту – 40 днів. У 2019 році він починається 28 листопада і закінчується 6 січня 2020 року, напередодні Різдва Христового. Пост приурочений до дня появи на світ Сина Божого. За традицією у цей період усі православні християни співпереживають Богородиці, яка готується подарувати світу Ісуса. Це особливий час, коли віруючі можуть очистити свої душі, серце, тіло і підготуватися до свята. Свого роду Різдвяний піст – це подяка богу за його діяння. Віруючі проводять дні в молитвах, вчаться уникати конфліктних ситуацій, цураються різного роду спокус.

Піст менш суворий, ніж Великий. Людям дозволено їсти рослинну їжу, каші з маслом, рибні страви, по вівторках і четвергах дозволяється пити червоне вино. Раніше виключені з раціону м’ясні та молочні продукти. Суворі дні в плані трапези починаються з 2 січня, коли слід обмежити себе в їжі, особливо не вживати рибу, вино, чай і кава. А у святвечір необхідно зовсім відмовитися від їжі до появи вечірньої зірки.

Люди, які раніше не постили, часто задаються питанням «як легше пережити дні, що припадають на пости в 2019 році?». Відповідь очевидна: частіше ходити до церкви, звертатися до бога, не лихословити. Поступово перестаючи вбирати нескінченний потік інформації, людина очищається, в голові виникають філософські думки, з’являється привід покаятися у своїх гріхах. Так, протягом року ми стаємо ближче до нашого Творця.

Використана інформація 2019.pp.ua.

***

 

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ