У майбутньому мера має замінити «сіті-менеджер»

0
255
Фото: molbuk.com
Загрузка...

Політична ситуація у Чернівцях і ці «вічні розбірки» між мером і «неправильними» депутатами, які йдуть на шкоду місту, яскраво демонструють, що у нас є системні проблеми у моделі управління.

Авторитетний фахівець з виборчого законодавства та місцевого самоврядування, Заслужений юрист України Борис Руснак висловив своє бачення щодо необхідних змін у системі управління містами, селами і ОТГ:

«Спостерігаю за перипетіями у Чернівцях з громадським транспортом і нездатністю міської влади забезпечити містян якісними послугами, ще і ще раз доходжу висновку, що модель місцевого самоврядування на базовому рівні слід змінити. Не потрібно мера обирати громадою, бо він громаду “має на увазі”, а громада позбавлена можливості впливати на мера. В Україні назріла потреба запровадити на базовому рівні (село, селище, місто, ОТГ) модель місцевого самоврядування “рада – сіті-менеджер), коли раду обирає громада, а сіті-менеджера обирає чи призначає рада. Мер не має бути політиком і плести інтриги, мер має бути ефективним менеджером. Я би навіть призначав сіті-менеджера на конкурсній основі. Має бути створена конкурсна комісія із незалежних експертів у різних сферах життєдіяльності міста (села, селища, ОТГ). Конкурсант подає на конкурс своєю концепцією (стратегією) розвитку міста на середньо- і довгострокову перспективу і на конкурсній комісії її захищає. Хто подав найоптимальнішу стратегію і показав, що зможе забезпечити її реалізацію, того конкурсна комісія і подає раді для призначення сіті-менеджером. Рада упродовж певного періоду (щонайменше рік) не має права його звільняти з посади. Через рік слухає його перший звіт і дає оцінку».

А ви що думаєте з цього приводу?..

fakty.cv.ua

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ