Сесія 15.11.16: одне вето мера подолали, друге питання додатково обговорять (відео)

0
265
Загрузка...

На позачергову сесію Чернівецької міської ради 15.11.16 депутати зібралися, аби спробувати подолати вето мера Олексія Каспрука, який виступив проти запровадження Наглядових рад на комунальних підприємствах та проти закріплення за міською радою земельної ділянки по вул. Рівненській, яку хотіли було віддати в постійне користування управлінню по фізичній культурі та спорту.

 

Вето 1, яке застосував міський голова Олексій Каспрук до  рішень міської ради  про створення Наглядових рад на  комунальних підприємствах «Чернівціспецкомунтранс» та «Центрального парку культури та відпочинку ім. Т.Г. Шевченка», депутати подолали. Це вони діють ніби в контексті запровадження європейських методів управління, але насправді поки що складно уявити, як воно буде з ефективністю роботи на цих комунальних підприємствах в умовах подвійних (чи потрійних) управлінських органів, і чи не вийде, як у прислів’ї: «У семи няньок дитя без ока»…

Простішим, на перший погляд, виглядало питання закріплення земельної ділянки 6,3113 Га по вул. rivnenska-karta-fakty-cv-uaРівненській за управлінням по фізичній культурі та спорту (як цього хотів мер та частина депутатів), або за міською радою (як хотіла більшість депутатів). Адже обидві сторони заявляли, що однозначно за те, щоби на тій ділянці побудували спортивні об’єкти. Чому ж депутати вирішили, що краще закріпити ділянку за міською радою, – читайте тут.

В які лише «повороти» не входили депутати і мер в процесі обговорення цього питання…

Одне з «родзинок» – приблизно 30 соток, які з цього потенційно спортивного масиву були вилучені і віддані у 2014 р. кооперативу «Захисник-37» (де засновником – тодішній депутат міськради Урсулян).

Василь Продан (керівник фракції «Рідне місто») дорікнув меру, що коли вже був проект виділення більшої ділянки управлінню по фізкультурі та спорту, а з неї «відщепили» шмат і віддали «Захиснику-37», мер чомусь не накладав вето. Тепер цю ділянку продають.

Богдан Ковалюк («Самопоміч») зауважив, що керівник юридичного управління міськради сором’язливо замовчує, що на 17 листопада призначене судове засідання, на якому суд може прийняти рішення і заборонити будь-які дії з цією ділянкою, якщо депутати не подолають вето.

Згадав Богдан і про одну з головних причин, через яку депутати вирішили залишати ділянку за міською радою. Вул. Рівненська, 10 – там управлінням земельних відносин уклало договір з інвестором, договір на будівництво 6-поверхового будинку, але фундамент  одразу на 9 закладали, мало бути 5 під’їздів, 6-й побудували замість дитячого майданчика. «Глобус 2020» має поруч земельну ділянку 1,5 Га.

Б. Ковалюк запропонував подолати вето, а потім 24 листопада на черговій сесії передати цю ділянку chernivtsi-miskrada-161115-fakty-cv-uaвиконкому міськради, який має право замовляти і оплачувати послуги, проекти і т.п., і цим, мовляв, можна буде убезпечити себе від зазіхань приватних інвесторів на цю ділянку, адже, мовляв, всі депутати (і мер) хочуть, щоби ця ділянка була використана для спортивних об’єктів.

Цікавий новий фігурант у справі – «Глобус 2020», який мав у 2007-08 рр. збудувати аквапарк по вул. Донбасівській (аквапарку у нас немає), просить змінити цільове призначення ділянки по вул. Рівненській, ?7, де мали будувати дитячу лікарню…

Депутат чотирьох скликань Валерій Чинуш («Рідне місто») попросив мера уточнити, яким чином приблизно 0,27 Га були вирвані з ділянки, яку виділяли під спорт, і віддана у 2014 р. приватному підприємству, яке тепер продає цю землю.

Олексій Каспрук запропонував взяти перерву до завтра, щоби підняти архіви і відповісти на всі ці запитання.

Анатолій Чесанов («Рідне місто») зауважив, що у 2007 або 2008 р. земельна ділянка приблизно 7 Га була зарезервована за управлінням по фізкультурі і спорту. І саме за керування Каспрука управління і громада втратила 0,28 чи 0,29 Га з цієї ділянки (дивно, чому ніхто з присутніх підлеглих мера не сказав чітко, якого розміру ділянку виділили тому «Захиснику-37», щоби і депутати знали чітку інформацію, а не оперували приблизними цифрами). За його словами, по схемі, яку організували мер з Урсуляном, з яким, мовляв, Каспрук розраховувався за голосування, цю земельну ділянку вивели з цього загального масиву. Запропонував сесію продовжити. Бо, крім цих питань, є і інші. Люди деякі прийшли зі сльозами на очах, зі своїми проблемами. Що треба поставити край по Проспекту, 116, що є інші проблемні питання. А це питання щодо ділянки по Рівненській відкласти на завтра, або чи на 24 листопада, а «Різне» розглядати.

Олексій Каспрук зазначив, що хоче розібратися, підняти архіви.

Віталій Гавриш (керівник фракції «Самопоміч») втрутився і зняли питання переносу з голосування, уточнив, що сьогодні останній день подолання вето.

Василь Продан запропонував ставити на голосування пропозицію щодо переносу розгляду, розібратися, як ця земельна ділянка, яку давали ніби афганцям, тепер виставляється на сайтах на продаж за 300 тис. доларів…

«ЗА» 27, перенесли розгляд цього питання на 24 листопада, тобто на наступну чергову сесію.

Проте незабаром таки повернулись трохи і до цього «спортивного» питання.
Олексій Каспрук схотів «по свіжому» (і поки була трансляція) згадати про «полум’яний виступ Продана – як це від спорту відрізали кусок землі, як це надали кооперативу». І довів до відома, що 30.05.2013 прийнято було рішення сесії міськради надати дозвіл обслуговуючому кооперативу житлово-будівельний кооператив «Захисник 37» на будівництво багатоквартирного будинку на Рівненській, 7. Підпис: секретар міськради Віталій Михайлішин. «А 24-го ми розберемось зі всіма документами», – зазначив Олексій Павлович.

Богдан Ковалюк уточнив: ви сказали, що давав дозвіл Михайлішин, а хто затверджував?
Олексій Каспрук: Можливо, Каспрук…
Отож, виходить, що до вилучення зі «спортивного масиву» земельної ділянки на користь «Захисника-37» причетні і Михайлішин, і Каспрук… Цікаво… 24 листопада продовження…:)

«На закуску» говорили і про порушення мораторію на підвищення комунальних тарифів у Чернівцях (мер зауважив, що це повноваження національної комісії), і про підрядника, який не дуже якісно робив тротуарну доріжку від вул. Фастівської до Музею народної архітектури і побуту, а потім, не доробивши, «зник» на декілька тижнів, а тепер сніг «сховав сліди», і про не вивезення Спецкомунтрансом  сміття з декількох вулиць…

Андрій Ілюк (керівник фракції «Свобода»), який атакував на напрямку «грабіжницьких тарифів», заявив, що, враховуючи ситуацію, яка склалась, фракції «Свобода», «Батьківщина» і «Самопоміч» підготували проект рішення, яким передбачено заборону на підвищення тарифу на послуги з надання тепла для населення у Чернівцях. І просять розглянути це питання на позачерговій сесії. А також доповісти про виконання рішення, яке було прийняте у серпні – щодо заборони на підвищення цін та тарифів на комунальні послуги у Чернівцях.

Це якщо коротко і тезисно:)

fakty.cv.ua

Повне відео позачергової сесії 15.11.16 можна переглянути тут:

***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ