Петро Мага: Ви не задумувались, чому у владі роками не змінюються обличчя?..

0
652
Загрузка...

Відомий телеведучий, поет-пісняр і колишній актор Чернівецького муздрамтеатру Петро Мага, який останнім часом більше асоціюється з програмою «Шустер live» (де він асистує Савіку Шустеру), констатує, що у владі роками не змінюються обличчя, тому що олігархи на своїх каналах «вирощують» слухняних виконавців, які завжди діють тільки в їхніх інтересах…

 

Петро Мага звернувся до глядачів із закликом допомогти вирішити долю каналу і свободи слова в Україні, приєднавшись до Клубу 3S.tv:

«Шановні наші глядачі!

Ви наші друзі, для яких свобода слова не просто 12 букв, розташованих у певному порядку.

Зараз нас дивляться 9 млн. людей на всій планеті, і ми шануємо ваше прагнення знати правду. Але наразі можливість виходу каналу 3S.TV в ефір під загрозою. Чому? Причина банальна – нам не вистачає грошей, а у олігархів ми їх не беремо.

Ми хочемо працювати для вас. Ми можемо протриматися ще трохи, але недовго.

25 років свобода слова йшла до вас тернистими і заплутаними стежками. Її загинали в глухий кут «темниками», прибирали до рук керівні партії, тримали на ланцюгу господарі каналів – олігархи. Головний постулат впровадження такої свободи: хто платить, той замовляє музику.

Але свободу слова можна замінити, замінити брехнею. От ви ніколи не задумувались, чому розумні люди, яких вистачає поряд з вами, не потрапляють у владу. От чому у владі роками не змінюються обличчя. Тому що олігархи на своїх каналах вирощують слухняних виконавців, які завжди діятимуть тільки в їхніх інтересах. Лише їм надаються ефіри, лише їх вам нав’язують, як безальтернативні кандидатури на виборах. А далі – трішечки «гречки», трішечки грошей, і все як завжди…

Олігархічні канали намагаються зробити з народу «електорат». Телеканали – улюблені забавки олігархів – це дуже серйозний інструмент вкладання потрібної для них інформації в голову глядача, у вашу голову, шановні друзі. Вони готові за будь-яку ціну зробити людей слухняною біомасою. Вас, хто нас дивиться. 8 мільйонів. Хіба можна назвати ціну вашого бажання знати правду? Вашому праву висловитися, як це роблять члени клубу 3S.tv. Але таких членів сьогодні всього 9 тисяч. 9 тисяч тих, хто гривнею, емоцією, розумом підтримує наш канал і свободу слова. Але щодо грошей – цієї підтримки вистачить лише на декілька місяців. Із січня наступного року нас може не бути в ефірі. Замість нас чорнитиме прямокутник. А ще гірше – який-небудь «зігрітий» іншим інший канал. З чіткою продуманою замовленою «музикою».

Звичайно, у нас є інший шлях. Ми можемо здатися одному з олігархів. Або лягти під якусь могутню партію. Та це вибір гіркої проституції. Після якої ми не посміємо дивитися вам у вічі і протягувати вам руку.

Простягніть свою руку нам. Зараз, не зволікаючи.

Клуб 3S.tv – це не якийсь елітний і неприступний клуб. Членом нашого клубу може стати як мешканець столиці, так і мешканець найменшого села в Україні. Тільки будь-ласка не вірте тому, хто скаже, що потрібно весь час платити якісь членські внески. Допоможіть нам один єдиний раз. Це потрібно, це дуже потрібно, для того, щоби не оглядатися навколо і не боятися на завтрашній день… Чотири мільйони наших глядачів, як мінімум, повинні стати членами клубу 3S.tv. Ми самі прийдемо до вас. Тільки зателефонуйте за номером 0 800 500 393 і ми доставимо картку клубу вам додому.

Повірте, це не крик відчаю. Ми боремось не лише за власне існування. Ми боремось за можливість 24 години на добу, 7 днів на тиждень приходити до вас із правдою. Можливо, колючою, можливо, неприємною. Але породжена дискусією у прямому ефірі, заради існування свободи слова в Україні…

Друзі! Зволікати більше не можна. Телефонуйте 0 800 500 393 і ми відповімо кожному. ІФ віддячимо відсутністю чорного прямокутника на ваших екранах. До зустрічі в прямому ефірі».

 

***

В контексті проблем із свободою слова (і не лише) в Україні можна згадати і затримання новою поліцією у столиці громадянина за критику влади, на що 31.07.16 на своїй сторінці у Facebook звернув увагу чернівецький блогер і активіст Юрій Афонін (мовою оригіналу): «Вот такая нынче “Свобода слова” в Украине… На секундочку: а по какой статье закона задержали, применили физическую силу к свободному человеку? Какую угрозу и кому он представлял? Он просто корректно задал элементарный вопрос, интересующий сегодня многих граждан Украины!»

І ця затримка, із застосуванням сили, відбулась прямо на очах у керівника Національної поліції України Хатії Деканоїдзе та нардепа Сергія Лещенка. Хтось чув, щоби поліція публічно перепросила за затримку громадянина, який не здійснював ніяких протиправних дій?

Може, поліція вже трохи «забігла вперед» і керується у своїх діях у т.ч. нормами, закладеними у законопроекті 2225 від нардепа-«фронтовика» Костянтина Матейченка, який запропонував збільшити відповідальність за критику дій влади? У названому законопроекті, який не голосувався у ВР, передбачається, що «суспільно небезпечні протиправні діяння, що посягають на авторитет України як суверенної держави, публічне приниження, наруга, осквернення або інші дії, спрямовані на підрив авторитету органів державної влади, місцевого самоврядування та об’єднань громадян України, та/або цинічне, зневажливе ставлення та неприйняття як окремих структурних елементів системи державного управління (його відповідних органів), так і держави в цілому повинні бути покарані виправними роботами на строк до двох років, арештом до двох місяців або позбавленням волі на строк до трьох років»…

***

Варто, напевно, згадати і постанову Кабміну на чолі ще з чернівчанином Арсенієм Яценюком «Про затвердження Правил етичної поведінки державних службовців» № 65 (11.02.2016), якою держслужбовців зобов’язали утримуватися від публічної критики влади та посадових осіб. Лояльність, про яку йдеться у постанові, передбачає у т.ч. добросовісне виконання рішень Ради, президента, Кабміну та державного органу, в якому працює державний службовець, незалежно від своїх власних переконань і політичних поглядів (а як щодо того, що злочинні накази можна не виконувати, на чому активно наголошували «теперішні», коли боролись проти попереднього антинародного режиму – прим. fakty.cv.ua); утримання від будь-яких проявів публічної критики діяльності державних органів, їхніх посадових осіб; коректне ставлення до керівників і співробітників державного органу під час виконання державним службовцем своїх обов’язків…

Загалом, будь-якій владі, як правило, хочеться, щоби її лише розхвалювали, а якщо й є привід для критики, то щоби ставилися до цього як у відомому номері Кварталу 95 про Артема Мілевського: «Понять и простить»:)

Причому, що цікаво, коли «теперішні» були ще в опозиції, вони, як кажуть, аплодували стоячи тим же журналістам, які критикували попередній режим. А вже прийшовши до влади, черговий антинародний режим тих же представників мас-медіа, які не «лягли під» і не стали «прислужниками», а й надалі критично реагують на антинародні дії влади, автоматично зарахував до «ворогів народу» і т.п. Реалії… Які, напевно, неминуче призведуть до чергових революцій, аж поки народ справді стане основним носієм влади, як наразі брехливо зазначено в нашому основному законі…

fakty.cv.ua

***

А взагалі…

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ