Як чернівчани туризм в Берліні розвивали (відео)

0
610
Загрузка...

Чернівці «засвітились» у Берліні на «найкрутішій» туристичній виставці, в якій, за словами нашого учасника, взяли участь, зокрема, 87 послів і 48 міністрів, журналістів було 5 тис. з 80-ти країн, а оборот бізнес-угод становить приблизно 7 млрд. євро!

 

Депутат Чернівецької міської ради і голова Асоціації готельєрів Чернівців Андрій Брязкало після приїзду з Німеччини поділився враженнями від участі у виставці на своїй сторінці у Facebook:

«Нещодавно мені пощастило відвідати найбільш круту туристичну подію міжнародного значення, а саме туристичну виставка ITB-Berlin 2016, що традиційно відбувається на початку березня у Німецькій столиці. Це найбільша щорічна подія в індустрії туризму. Цього року вона проходила із 9 по 13 березня і відбувалася, як завжди у найбільшому виставковому комплексі Берліну – Messe, що на заході величезного міста. Україна була гідно представлена національним павільйоном на 50-й ювілейній виставці. У національному павільйоні України взяли участь:
4 міста — Київ, Одеса, Львів і Чернівці;
ITB Berlin 2016 в цифрах:
26 павільйонів — 160’000 метрів
10’000 експонентів з 187 країн
180’000 відвідувачів, з яких 120’000 – це бізнес учасники.
700 баєрів
7’000’000’000 € — оборот бізнес угод.
5’000 акредитованих журналістів з 80 країн
48 міністрів
87 Послів
По закінченню виставки ITB Berlin, можу сказати з впевненістю , що це прекрасна можливість встановити взаємовигідні ділові контакти в сфері туризму,адже вона надала можливість познайомитись та поспілкуватись із Європейськими партнерами,та дала перспективу для розвитку туризму в Україні та розвитку для нашого мальовничого Буковинського краю!»

На прохання fakty.cv.ua, Андрій Брязкало продовжив тему і, для початку, спробував спрогнозувати, наскільки реально Чернівцям і Буковині справді набагато більше заробляти на туризмі, і що для цього потрібно зробити, зокрема, владі:
Акцентую увагу, що я висловлюю виключно свою думку. Хоча немало спілкуюсь з людьми на ці тему, і багато хто підтримує.

Думаю, однозначно буде у нас позитивний результат у справі розвитку туризму. Чому ми його не бачимо на сьогодні? Тому що ми про це лише говоримо, а реально мало для цього зроблено… Щоби побачити реальний ефект, треба декілька років працювати у цьому напрямку з максимальними зусиллями. А на сьогодні, думаю, Чернівці працюють відсотків на 20, а область – десь близько нуля…

За чиї кошти їздила на виставку чернівецька делегація?

Ми поїхали на виставку за кошти міської ради. Приємно зазначити, що місто Чернівці було одним з 4-х, які представляли в Берліні Україну. Київ, Одеса, Львів і Чернівці – звучить непогано. До делегації увійшли двоє працівників міськради, один туроператор і 2 з бізнес-сфери (я їхав і як депутат, і як директор готелю «Буковина»).

І що місцева влада може і має робити для прориву у розвитку туризму?

Якщо на цей рік у Чернівцях ми виділили 1 мільйон 80 тис. грн. на розвиток туризму, треба, для початку, щоби ці кошти реально дали, а наступного року – виділили більше. Зрозуміло, що люди, які використовують ці кошти, мають робити це раціонально. Багато залежить від відділу туризму і відповідної координаційної ради.

І як ви розвивали наш туризм у Берліні?

Велика частка роботи на виставці – це спілкування, встановлення нових контактів, цікава презентація міста і області. Ми взяли з собою відповідну літературу, брошури і роздавали представникам різних країн, особливо тих, яким ми можемо бути більш цікавими в туристичному плані. І, звісно, багато розповідали про наше чудове місто, чудовий край, показували фото наших «родзинок» тощо.

А ті кошти, які виділяються з бюджету на туризм, – на що витрачаються?

Там все розписано. Наприклад, на участь у виставках, на сувенірно-туристичну продукцію, на інформаційні стели і т. д.

Ще кажуть, що наші туристичні перспективи розбиваються об дороги…

Безумовно, сполучення відіграє надзвичайно важливу роль в контексті розвитку туризму. Мова про дороги і в Чернівцях, і по області, і сполучення з іншими містами. На сьогодні дорогу Львів – Чернівці через Івано-Франківськ приводять в порядок, відсотків на 50, мабуть, зроблена. Більші проблеми з маршрутом Львів – Чернівці через Тернопіль, Чернівці – Хмельницький. Тут мова, великою мірою, про внутрішній туризм, який теж є для нас дуже перспективним.

Потрібна якісна промоція міста. Про Чернівці насправді і в Україні не так багато знають. Спробуємо зняти промо-ролик про Чернівці, який будемо розміщувати на українських телеканалах. До потенційних туристів з інших країн можна пробувати «достукатися» через інтернет. Можна прес-тури проводити – запрошувати пресу з інших країн. Важливу роль відіграють фестивалі, спортивні та інші заходи, які можуть бути цікавими представникам інших областей і країн. Ці заходи треба рекламувати завчасно. В Україні це можна робити на бартерній основі: ми рекламуємо, приміром, якусь знакову подію іншого регіону, а вони у себе – нашу. Туристи, як, думаю, всі розуміють, – це надходження в нашу економіку. Вони тут живуть і сплачують за проживання, харчуються, купують сувеніри тощо.

Наше місто досить комфортне для розвитку туризму. І ціни у нас комфортні порівняно з Києвом та іншими містами. У Берліні ми намагались донести до іноземців, що на заході війни немає, що ми чекаємо туристів, готові зустріти.

Ми маємо всіма засобами себе рекламувати. Треба, щоби у нас було якомога більше продукції з логотипом Чернівців, з українською символікою. Треба зацікавити, стимулювати відповідних виробників, продавців сувенірної продукції. Одне слово, роботи вистачає. Але я впевнений, що нам все вдасться і туризм справді приноситиме все більшу й більшу користь Чернівцям і Буковині.

fakty.cv.ua

***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ