«Інформаційна бомба» про подвійне громадянство в обласній раді

0
2375
Загрузка...

«Інформаційною бомбою» назвали новину про нібито подвійне громадянство депутата обласної ради Альони Гливко, яку дехто вважає «правою рукою» голови облради Івана Мунтяна.

 

На своїй сторінці у Facebook політолог і громадський діяч Михайло Шморгун написав, що «автомобіль, на якому катається людина схожа на голову Чернівецької обласної ради ввезла в Україну громадянка Румунії Альона Гливко», додавши відповідь митниці.

Пізніше п. Михайло виклав ще один пост, присвячений цій тематиці (звернувши увагу принагідно і на позицію Юлії Тимошенко щодо подвійного громадянства):

Сьогодні відбулась рада ГО Майдан. Там викатили серйозну інформаційну бомба про подвійне громадянство депутата облради, правої руки Івана Мунтяна, Альони Гливко, і ще якісь факти по машинам, які переганялись з Румунії, які мені обіцяли оперативно скинути.
Тобто бютівці ще вчора намагалися ці справи «замяти», «порішати», але якби не вийде, бо документи все одно оприлюднять, якщо не Майдан (а я надіюсь, що Вони там патріоти і не підуть на «договорняки»), то я своєю скромною персоною.
P.S.
позиція Юлії Володимирівни по подвійному громадянству
http://tsn.ua/bin/player/embed.php/83628

А ось відповідь Чернівецької митниці ДФС, в якій йдеться про згадане вище авто:160122-avto-Glyvko-Shmorgun-Salogor

Голові Виконавчого комітету
Чернівецького обласного
об’єднання МАЙДАН
Скорейко Ю.
вул. Грушевського, 1, каб. 132
м. Чернівці, 58010

На Ваш лист від 12.01.2016 №1/16 повідомляємо, що транспортний засіб з реєстраційним номерним знаком SV87ALC ввезено на митну територією України 12.11.2015 громадянкою Румунії HLIVCO ALIONA.

Стосовно іншої інформації, зазначеної у листі Чернівецькою митницею здійснюється перевірка.

Начальник митниці ММ Салагор.

Насправді, як підказала Ольга Бауер, прізвище депутата обласної ради Альони Гливко в закордонному паспорті пишеться інакше – Hlyvko Alyona, а це означає, що у відповіді митниці йдеться, напевно, про іншу Альону Гливко, бо там написано HLIVCO ALIONA. Пізніше це уточнила і сама Альона Гливко-депутат.

Нагадаємо, не так давно в скандальному тоні звертали увагу на можливе подвійне громадянство лідера Опоблоку на Буковині Дмитра Павела.

Проте варто зауважити також, що подвійне громадянство, як роз’яснюють фахівці, насправді не є забороненим в Україні. Але є «нюанси», пов’язані з цим статусом. Детальніше про це можна прочитати тут:

Москаль взявся за подвійне громадянство, яке в Україні взагалі-то не заборонене

CБУ та Митниця “взялись” за авто з іноземними номерами

Про румунський паспорт лідера Опоблоку: хай Бурбак перевірить своїх однопартійців

Хоча Заслужений юрист України Борис Руснак, у свою чергу, теж публічно роз’яснив питання щодо подвійного громадянства:

«Питання відповідальності за подвійне громадянство врегульоване, тільки органи державної влади, до компетенції яких віднесено вирішення питань, пов’язаних з громадянством. працювати у цьому напрямку не хочуть. Є такий вид юридичної відповідальності як конституційно-правова. Статтею 17 Закону “Про громадянство України” передбачено можливість припинення громадянства України. Одною із підстав припинення громадянства є його втрата. А далі цитую статтю 19 цього закону. “Стаття 19. Підстави для втрати громадянства України
Підставами для втрати громадянства України є:
1) добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття.
Добровільним набуттям громадянства іншої держави вважаються всі випадки, коли громадянин України для набуття громадянства іншої держави повинен був звертатися із заявою чи клопотанням про таке набуття відповідно до порядку, встановленого національним законодавством держави, громадянство якої набуто.” Далі, “Стаття 22. Повноваження Президента України
Президент України:
1) приймає рішення і видає укази відповідно до Конституції
України і цього Закону про прийняття до громадянства України і про припинення громадянства України; “».

fakty.cv.ua

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ