Проект вартістю 16 млн. євро покращить постачання тепла в оселі чернівчан

0
502
Загрузка...

У міській раді 20.10.15 відбулася презентація техніко-економічного обґрунтування проекту «Реконструкція централізованого теплопостачання міста Чернівці», виконаного консультаційною компанією RAMBOLL (Данія) на замовлення Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

У ній взяв участь міський голова Олексій Каспрук, а також заступник міського голови Георгій Леонтій, директор КП «Чернівцітеплокомуненерго» Олександр Меленчук, консультанти компанії RAMBOLL Віктор Дорошенко і Андрій Зінченко, керівники різних структурних підрозділів міської ради.

«Програма модернізації спрямована на підвищення енергоефективності, зменшення споживання газу, електроенергії та води, зменшення інших витрат на обслуговування, підвищення якості постачання тепла в оселі чернівчан, – каже Олексій Каспрук. – Вона дуже важлива для нашого міста і має бути впроваджена протягом трьох років».

Реалізація проекту здійснюватиметься Міським комунальним підприємством «Чернівцітеплокомуненерго» у 2016-2018 роках за фінансової підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), Фонду чистих технологій, Фонду Eastern Europe Energy Efficiency & Environment Partnership.

МКП «Чернівцітеплокомуненерго» співпрацює з Європейським банком реконструкції та розвитку щодо надання кредиту у розмірі 10 мільйонів євро та гранту у розмірі 4 мільйони євро на реалізацію Проекту реконструкції та модернізації централізованого теплопостачання у Чернівцях. Співфінансування міста становитиме 2 мільйони євро.

Європейським банком реконструкції та розвитку для розробки інвестиційної програми та техніко-економічного обґрунтування проекту на конкурсній основі було обрано інжинірингову компанію RAMBOLL.

Даний проект передбачає:

* встановлення індивідуальних теплових пунктів;
* встановлення 10 мВт – котла на біопаливі (щепі);
* реконструкція та модернізація великих та малих котелень;
* заміна теплових мереж;
* встановлення систем моніторингу та диспетчеризації.

Загалом буде модернізовано теплопостачання у двох великих житлових масивах міста – мікрорайоні вулиці Руської та району найбільшої котельні «Південна-1». У мікрорайоні Гравітон, окрім унікального біомасового котла, передбачено встановити 88 індивідуальних теплових пунктів з теплообмінниками для багатоповерхових будинків та 11 індивідуальних теплових пунктів без теплообмінників для невеликої забудови. 5 індивідуальних теплових пунктів з теплообмінниками буде також встановлено в районі вулиці Бережанської. Для житла, яке опалює котельня « Південна-1», передбачено встановити 192 індивідуальних теплових пунктів з теплообмінниками.

Індивідуальні теплові пункти дозволяють автоматично регулювати подачу тепла в залежності від температури повітря,   ведуть точний облік спожитого тепла. Теплообмінники дають можливість поновити у Чернівцях централізоване   постачання гарячої води.   Першим повернутися до отримання такої послуги запропонують мешканцям масиву в районі вул. Бережанської.

Данські експерти підтвердили, що централізоване забезпечення теплом та гарячою водою за умови використання сучасного обладнання є набагато економнішим, більш безпечним та екологічним, ніж індивідуальне.

За кошти проекту буде також замінено до 30% теплових мереж міста, що значно зменшить втрати тепла.

«Це один із проектів модернізації системи теплопостачання Чернівців , який ЄБРР був готовий фінансувати ще у 2011 році. Однак тодішнє керівництво міста не проявило зацікавленості до його реалізації. Повернутися до роботи над проектом МКП «Чернівцтеплокомуненерго» змогло лише у 2014 році і у стислі терміни ми пройшли всі необхідні процедури для отримання фінансування від ЄББР. Окрім того, спільно з НЕФКО ми працюємо над реалізацією проекту з модернізації системи теплопостачання житлового масиву в районі вулиць Залозецького-Салтикова-Щедріна. Тут передбачається встановлення котла, що працює на біомасі, заміна мереж. Цей проект також вдалося реанімувати та повернути зацікавленість іноземних інвесторів до його реалізації», – зазначив директор МКП «Чернівцітеплокомуненерго» Олександр Меленчук.

«Раді, що у Чернівцях нам пішли на зустріч. Не було жодних зволікань і проблем зі збором інформації. Місто матиме величезну користь від впровадження проекту: споживатиметься менше енергії, а КПД виявиться більшим». – сказав Віктор Дорошенко.

Прес-служба міської ради

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ