Ухилянтам від військового обов’язку нагадують про відповідальність

0
701
Загрузка...

Мобілізаційні складнощі знову намагаються вирішити шляхом залякування потенційних мобілізованих… Чи дає це позитивний ефект?.. Чи, може, краще працювати в напрямку підняття мотиваційної сторони справи і т.п.?..

З метою профілактики правопорушень серед військовозобов’язаних Чернівецької області звертаємося до мешканців області про необхідність суворого додержання норм чинного Законодавства України у сфері оборони держави.

Вважаємо за необхідне нагадати про відповідальність перед законом за правопорушення за ознаками таких статей Кримінального кодексу України.

Дезертирство (ст. 408) — один з найбільш тяжких і небезпечних злочинів проти встановленого порядку несення військової служби. З об’єктивної сторони дезертирство може бути вчинено як шляхом самовільного залишення військової частини або місця служби, так і шляхом нез’явлення до частини або на службу при переведенні, призначенні, з відрядження, відпустки або з лікувального закладу з метою ухилення від військової служби. Якщо звільнений з військової частини не повернувся до частини з метою ухилення від військової служби, то його дії також утворять склад дезертирства у вигляді нез’явлення на службу. Вчиняючи дезертирство, військовослужбовець протизаконно припиняє несення військової служби, намагаючись взагалі виключити себе із сфери військово-службових відносин.Закінченим злочин вважається з моменту, коли суб’єкт залишив військову частину або місце служби, а також не з’явився вчасно до частини з метою ухилення від військової служби.

Покарання за злочин: за ч. 1 ст. 408 — позбавлення волі на строк від двох до п’яти років; за ч. 2 ст. 408 — позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років; за ч. З ст. 408 — позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років.

Ухилення від військової служби шляхом самокалічення або іншим способом (ст. 409). Об’єктивна сторона цього злочину виражається в ухиленні від несення обов’язків військової служби шляхом: а) заподіяння військовослужбовцем собі якого-небудь ушкодження (самокалічення); б) симуляції хвороби; в) підробленні документів чи іншого обману; г) відмови від несення обов’язків військової служби.

Самокалічення — це умисне, штучне ушкодження якого-небудь органу або тканин тіла (наприклад, ноги або кисті руки), порушення функцій якого-небудь органу (наприклад, розлади травлення, серцевої діяльності), викликання якого-небудь захворювання або загострення захворювання, що вже є.

Симуляція хвороби полягає у тому, що військовослужбовець прикидається хворим, приписуючи собі такі хворобливі симптоми, фізичні або психічні недоліки, які начебто перешкоджають йому виконувати військові обов’язки, але насправді він ними не страждає, або свідомо перебільшує ті захворювання, що вже є у нього.

Підроблення документів як спосіб ухилення полягає в тому, що військовослужбовець подає командиру (начальнику) сфабрикований або підроблений ним самим або іншими особами на його прохання документ для отримання звільнення від військової служби.

Інший обман як спосіб ухилення полягає в тому, що військовослужбовець повідомляє командиру (начальнику) завідомо неправдиві відомості про події чи обставини для отримання звільнення від несення служби або свідомо замовчує про обставини, про які зобов’язаний був доповісти.

Відмова від несення обов’язків військової служби (ч. 2 ст. 409) з об’єктивної сторони полягає в тому, що військовослужбовець відкрито, не вдаючись до обману, усно, письмово або іншим способом виражає своє небажання нести військову службу або виконувати окремі її обов’язки і фактично припиняє їх виконання. Відмова може відбуватися шляхом відкритої заяви про небажання нести обов’язки військової служби з подальшим фактичним припиненням їх виконання або у формі явного, фактичного припинення несення обов’язків військової служби, що може і не супроводжуватися заявою про своє небажання нести службу.

З суб’єктивної сторони ухилення шляхом самокалічення, симуляції хвороби, підроблення документів чи іншого обману і відмова від несення обов’язків військової служби можуть бути вчинені тільки з прямим умислом, що поєднаний зі спеціальною метою тимчасово або постійно ухилитися від виконання всіх або деяких обов’язків військової служби.

У частині 3 ст. 409 передбачена відповідальність за цей злочин, вчинений в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці.

Покарання за злочин: за ч. 1 ст. 409 — тримання у дисциплінарному батальйоні на строк до двох років або позбавлення волі на той самий строк; за ч. 2 ст. 409 — позбавлення волі на строк від двох до п’яти років; за ч. З ст. 409 — позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

chas.cv.ua

***

Захищав Батьківщину під «градами», але передумав воювати – «герой» чи «зрадник»?

***

Поранений в АТО про реалії «після»: Сам не піду, заберу з собою декількох тварюк

***

Активіст Євромайдану: Ця влада пригнічує нас ще більше, ніж режим Януковича…

***

Мобілізацію зриває влада, яка перетворила чоловіків на «гарматне м’ясо»

***

За заклик бойкотувати мобілізацію погрожують ув’язненням до 8 років

***

Забродський про відмову в мобілізації: Ці «під…си» самі не воюють і іншим не дають

***

Суд розглядає справу про релігійне ухилення від мобілізації (відео)

***

10 прагматичних причин піти в армію по мобілізації

***

Мобілізовують не лише людей, а й транспорт, у т.ч. приватний

***

Серед головних проблем мобілізації – недовіра до керівництва держави, армії…

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ