«ПС» пропонує свій план розвитку житлового будівництва в Україні

0
177
Загрузка...

Одна з найгостріших проблем в Україні – житлова. Втілити в життя мрію про своє житло для дуже багатьох українців останнім часом стало, на жаль, практично нереально…

«Правий сектор» запропонував свою програму розвитку житлового будівництва.

Пріоритетними задачами в сфері житлового будівництва “Правий сектор” вважає:

● кардинальне нарощення обсягів будівництва;

● переорієнтація розвитку міст на планомірний розвиток субурбанізованих територій замість продовження ущільнення міст та збільшення навантаження на їх інфраструктуру;

● запровадження нових, сучасних стандартів енергоефективності та якості житла;

● побудова системи внутрішніх інвестицій у будівельну галузь.

Існуючий житловий фонд України складає близько 1,08 млрд. м2. Норматив щорічного оновлення житлового фонду складає 2%, що в умовах України відповідає близько 20 млн. м2 на рік.

В Україні в останні роки будувалося близько 9 млн. м2 житла на рік. Це означає, що для простого оновлення житлового фонду щороку не добудовується близько 11 млн. м2/рік. Поточний дефіцит нового житла в Україні складає близько 240 млн. м2.

На сьогодні в Україні 2/3 житла, що вводиться в експлуатацію – це малоповерхова забудова, і відповідно 35% – це багатоповерхова забудова, тоді як наприклад у США 97% і 3% відповідно. Ми вважаємо, що Україні необхідно враховувати світовий досвід урбанізації та збільшувати частку малоповерхового будівництва, даючи таким чином містам розвиватися вшир, що, безумовно, має узгоджуватися із відповідною державною земельною політикою.

Ми прагнемо, щоб український стандарт якості житла став найвищим у світі, а в українських містах все більше і більше людей переселялося жити до передмість з розвиненою інфраструктурою. Для цього необхідно запровадити програми сприяння приватним забудовникам, запустити масово доступну іпотечну систему, що зробить будівельну галузь одним з локомотивів розвитку української економіки. Крім того, державні механізми мають забезпечити можливість отримання соціального житла тими, хто його потребує та на нього заслуговує.

Наша програма розвитку житлового будівництва орієнтована на те, щоб протягом 10 років вийти на обсяги будівництва порядка 30 млн.м2 житла на рік. Протягом 10 років має бути збудовано близько 2,85 млн. одиниць житла загальною площею близько 214 млн. м2.

Житло, що буде будуватися в рамках програми, буде споживати не більше 70 кВт на м2 за рік, що в 1,5-2,5 рази менше, ніж це є у сучасних новобудов і в середньому в 5 разів менше, ніж споживає житло, збудоване в радянські часи.

В якості інструменту стимулювання передбачається, що з державних спеціальних фінансових інституцій приватним забудовникам буде компенсуватися 25% вартості будівництва будинку після введення його в експлуатацію.

Відповідно до програми, передбачається, що в Україні щорічно буде будуватися близько 4 млн.м2 соціального житла, що відповідатиме новим стандартам якості житла. В першу чергу соціальне житло мають отримати ветерани українсько-російської війни (т.зв. “АТО”), які потребують покращення житлових умов.

Протягом 10 років локалізація виробництва у будівельній сфері відповідно до програми має бути доведена до не менш як 92-95%.
Агентом з фінансування програми має виступити державна спеціальна фінансова установа (т.зв. “Банк розвитку” або подібна структура). Джерела фінансування програми – позабюджетні, емісійні кошти НБУ. Для запобігання ризику неконтрольованих інфляційних процесів програма передбачає запровадження додаткових механізмів – антиінфляційних колекторів, що в свою чергу потребує узгодження стратегій розвитку з галузями сфери послуг в Україні (медичне та інше страхування, пенсійне накопичення, іпотечні програми, автокредитування, внутрішній туризм).

Враховуючи, що мультиплікатор в будівельній індустрії складає 2,3..2,9, то компенсація власникам житла 25% вартості будівництва після введення житла в експлуатацію призведе як до зростання ВВП, так і до зростання доходів бюджету. Повернення в якості податків, в результаті реалізації програми, будутьв 2,5 .. 4 рази перевищувати суму, виділену на підтримку приватних забудовників.

Завдяки запровадженню нових стандартів енергоефективності при будівництві нового житла, реалізація даної програми дозволить знизити енергоспоживання на 44,3 млрд.кВт/рік, що зробить значний вклад в справу енергонезалежності нашої країни.

В разі реалізації програми, індустрія житлового будівництва та пов’язані галузі будуть давати від 5% до 10% зростання ВВП щороку.

Економічна референтура Партії “Правий сектор”

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ