Не всім мешканцям заважає забудова на вул. Авіаційній (фото)

0
865
Загрузка...

Наскільки проблемним є будівництво багатоповерхівки на вул. Авіаційній у Чернівцях, звернення щодо якого було розглянуто комісією міської ради?

 

Для початку fakty.cv.ua спробували з’ясувати позицію випадково зустрінутих там мешканців мікрорайону. Підписантів під тим зверненням (про яке – нижче) серед випадкових анонімно опитаних не виявилось. Якщо узагальнити сказане ними, можна відзначити, що той запланований багатоповерховий будинок їм не заважає. Певне занепокоєння викликає «нищення дерев». І те респонденти зауважили, що зпилені досі дерева не вважають великою проблемою, а ось якщо почнуть роздавати далі ділянки і, відповідно, будуть далі пиляти дерева з того міні-парку, – це вже погано. Водночас, п. Ярослав (один з опитаних мешканців мікрорайону) зауважив, що якби там роздавали земельні ділянки учасникам АТО або, приміром, видатним спортсменам, артистам, тоді, мовляв, спокійно можна миритися з тим, що спилять ще якусь кількість дерев.

Проте наголошуємо, що це випадково опитані. І що мешканці того ж мікрорайону направили звернення до міської ради, яке і розглядали на виїзному засіданні.

Ми спробували з’ясувати і передісторію. У 2012 році черговики отримали там 2 земельні ділянки (певно, були не зовсім «звичайні» черговики). Вони ті ділянки потім перепродали. У червні минулого року призначення переоформили з індивідуальної садібної будови на багатоповерхове. А в листопаді 2014 р. профільний департамент міської ради дав дозвіл на будівництво багатоповерхівки (4 поверхи і мансарда, висота 18 м).

Новий власник, який буде будувати, знову ж таки, за даними джерел fakty.cv.ua, має всі необхідні документи і дозволи. А це на даний час ключове. І взагалі, чим більше будуватимуть (законно, звісно), тим меншою буде житлова проблема.

А щоби не виникали різного роду непорозуміння навколо виділених ділянок та наданих дозволів на будівництво, деякі депутати пропонують виносити ці питання в публічну площину. Тобто якщо громада знатиме інформацію про заплановані рішення завчасно перед їх ухваленням, тоді можна буде враховувати зауваження і побажання, які або стосуються порушення чиїхось прав, або просто відображають настрої більшої частини зацікавлених громадян.

А тепер про згадане виїзне засідання – у прес-релізі від міської ради:

Виїзне засідання  комісії із розгляду звернення мешканців  щодо зупинення забудови на вул. Авіаційній, у ході якої знесено зелені насадження, 30 січня провів заступник міського голови Георгій Леонтій за участю  фахівців Департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин, ЖКГ, юридичного  управління, представників Першотравневої районної ради.

Комісія встановила, що забудова  ведеться на земельних ділянках (загальна площа – 0,20 га), які  були надані  26 квітня  2012 року  рішенням сесії  міської ради (№503) у власність  черговикам  (обліковий номер 481 та 693)   для  будівництва індивідуальних житлових будинків.

Відповідно до Генерального  плану Чернівців зазначені земельні ділянки відносяться до території житлової садибної забудови, де допускається  будівництво  багатоквартирних  житлових будинків  до 3-х поверхів і до переліку парків та скверів Чернівців, затвердженим рішенням сесії міської ради, вони не входять.

У грудні 2013 року зазначені земельні ділянки відповідно до договору дарування перешли у власність  житлово-будівельного кооперативу  «Авіаційна-1», який звернувся з клопотанням  про надання містобудівних  умов та обмежень на будівництво  багатоквартирного житлового будинку з паркінгом. У наданих містобудівних умовах встановлено обмеження висотності новобудови – 18,2 м.

2 грудня 2014 року  управління  Державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернівецькій області  зареєстрували подану  ЖБК «Авіаційна-1»  декларацію  про початок виконання підготовчих робіт з будівництва  багатоквартирного будинку за вказаною адресою.

Мешканцям, які вважають, що зазначене будівництво порушує їх права, роз’яснено, що згідно чинного законодавства оскаржити ведення будівництва вони можуть у  суді. Міська влада готова надати їм  правову допомогу для підготовки до судового  розгляду цієї справи і під час судового процесу. Водночас Департаменту містобудівного комплексу і земельних відносин,  управлінню  Державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернівецькій області  рекомендовано більш ретельно  контролювати дотримання забудовником містобудівних умов та обмежень. «Міська влада у цій справі  виступатиме на боці мешканців і буде добиватися врахування їхніх інтересів», – запевнив Георгій Леонтій.

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ