Буковинці таки платитимуть податок за власне житло

0
449
Загрузка...

Верховна Рада поширила базу податку на нерухомість на нежитлову нерухомість і зменшила неоподатковувану податком площу для житлової нерухомості з 120 до 60 квадратних метрів для квартир, з 250 до 120 кв.м для будинків і з 370 до 180 кв.м для різних видів житлової нерухомості в спільному володінні.

Відповідні норми містяться в законопроекті №1578 «Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законів (щодо податкової реформи)», за який проголосували 250 народних депутатів при необхідних 226.

При цьому платником податку на нерухомість стануть не тільки фізичні, а й юридичні особи.

Слід також зазначити, що органам місцевого самоврядування залишено право встановлювати пільги для даного податку як для фізичних, так і для юросіб, при цьому пільги для житлової площі встановлюються залежно від майнового стану та рівня доходів їх власників, а для нежитлової нерухомості – від вартості оподатковуваного податком майна.

Якщо площа об’єкта житлової нерухомості в п’ять разів перевищує розмір мінімальної неоподатковуваної податком площі, то пільга не застосовується і податком обкладається вся площа цього об’єкта.

Не оподатковується нежитлова нерухомість, яка використовується в аграрному секторі чи промисловості, малі архітектурні форми (на фото) та приміщення ринків.
Також Кабмін має намір встановити єдину ставку для даного податку – до 2% від мінімальної зарплати за 1 кв.м (Податковий кодекс установлює тільки максимально можливу ставку, її точний розмір встановлює місцева влада, оскільки податок на нерухомість належить до місцевих податків і зборів – ред.). Досі кодекс передбачав диференціацію максимальних ставок 1-2,7% від мінімальної зарплати за 1 кв.м.

Fakty.cv.ua

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ