Галиць: варто погодитися на умови переходу румуномовних церков у ПЦУ

0
267
Загрузка...

Румунська патріархія хоче отримати письмові запевнення від церковних і державних органів України в тому, що етнічна і мовна ідентичність цих румунів буде поважатися, і що ці румунські православні матимуть можливість об’єднатися в румунський православний вікаріат у складі ПЦУ і розвивати духовні стосунки з Румунським Патріархатом.

На думку колишнього першого заступника голови Чернівецької обласної державної адміністрації Георгія Галиця, варто погоджуватися на такі умови переходу румуномвних церков до новоутвореної ПЦУ: «На ці умови варто погоджуватися. Перехід усіх румуномовних громад Буковини в ПЦУ кардинально змінить релігійну карту області. Та й Румунська православна церква – це не крихітні автокефальні церкви Польщі, Чехії чи Словаччини, а домінуюча конфесія сусідньої і дружньої нам держави. Їі визнання сьогодні важливе для нас».

Поки що в Румунії не визнали Православну Церкву України. Ось матеріал на цю тему (переклад):

Синод Православної Церкви в Румунії не визнав нову “Православну Церкву України” і запросив до діалогу сторін діалогу, і в разі невдачі діалогу вони попросять “синакс всіх лідерів Православної Церкви для вирішення існуючої проблеми”.

Що стосується цієї напруженої церковної ситуації в Україні, Священний Синод Румунської Православної Церкви знову висловлює думку, висловлену раніше на своїх засіданнях 24 травня 2018 року та 25 жовтня 2018 року. Рекомендовано було тоді, щоби Київський і Московський Патріархати вийшли, шляхом діалогу, на рішення цього церковного спору, через збереження єдності віри, поваги до адміністративно-пастирської свободи духовенства і віруючих в цій країні (включаючи право на автокефалію) і відновлення євхаристійної спільності. У разі провалу двостороннього діалогу необхідно скликати синакс усіх лідерів Православних Церков, щоб вирішити існуючу проблему », – повідомляє basilica.ro.

З іншого боку, Синод Румунської Церкви також стурбований долею 127 румунських парафій: “В Україні є 127 румунських православних парафій, особливо в Північній Буковині, під юрисдикцією Православної Церкви України Московського Патріархату”.

«Необхідно мати реальні консультації з цими румунськими православними, які стурбовані збереженням своєї етнічної та мовної ідентичності. У цьому відношенні необхідно отримати письмові гарантії від церковної влади і української держави, що етнічна та мовна ідентичність румунів буде поважатися, і що ці румунські православні матимуть можливість організуватися в румунську православну вікарію та культивувати духовні зв’язки з Румунським Патріархатом, аби мати підтримку через культові та богословські книги рідною, тобто румунською мовою. Зазначалося, що український православний вікарій вже функціонує в Румунії з 1990 року, – йдеться у рішенні Синоду.

У той же час Румунський Патріархат попросить Вселенський Патріархат роз’яснити проблему неканонічних ієрархів і священиків на Заході, які належали колишньому Київському Патріархату.

7 лютого в Глибоці відбулася акція протесту прихожан і духовенства Української Православної Церкви, підпорядкованої канонічному Московському Патріархату, проти захоплення церков новою Православною Церквою України.
Під час акції архієпископ Лонгін, настоятель румунського монастиря в Банченах, закликав парафіян залишитися відданим канонічній церкві і не йти до розкольницької церкви, “яку Бог не благословив”.

Жодна місцева православна церква не готова визнати нову церкву України, заявив у четвер заступник начальника відділу закордонних церковних зв’язків української церкви Микола Данилевич.

«На даний момент не існує місцевої православної церкви, яка б хотіла визнати Православну церкву України. Навпаки, вже є церкви, які заявляли, що не визнають «Православну церкву України». Це польська, сербська, ?antiohă православна церква», – сказав Данилевич на прес-конференції.

За його словами, інші церкви, особливо болгарські, незабаром висловлять своє рішення не визнавати нову церковну структуру в Україні.

Нагадаємо, що 3 лютого в Києві відбулася церемонія інтронізації митрополита Епіфанія, глави нової української автокефальної церкви. На заході не було представників місцевих Православних Церков, у тому числі жодного представника Румунської Православної Церкви.

Джерело: m.ro.sputnik.md

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ