Затримані моряки розповіли про інцидент у Керченській протоці (відео)

0
388
Загрузка...

У мережі з’явилось відео з показами українських моряків, яких росіяни затримали 25.11.2018 р. внаслідок інциденту в Керченській протоці.

Андрій Драч, Володимир Лісовий та Сергій Цибізов розказали на камеру, звідки куди пливли і чому були затримані. У Генштабі ЗС України впевнені, що покази вони давали під примусом, після погроз або навіть тортур. Другий з фігурантів очевидно читає текст з папірця. Але інші двоє ніби доволі вільно розповідають про те, як все було. Хоча все одно вони ж затримані російськими військовими і, звісно, цілком ймовірно, що вони готові були розказати «все, що треба було» – під певні гарантії. Відео в мережу виклало ФСБ Росії.

«Я, Драч Андрій, член екіпажу судна “Нікополь” ВМС України. 23 числа отримав завдання слідувати за маршрутом “Одеса-Маріуполь” через Керченську протоку. На шляху проходження до Маріуполя ми зайшли в територіальні води РФ, де нас попереджала берегова охорона РФ, що ми порушуємо законодавство Росії. Неодноразово нам говорили, щоб ми покинули територіальні води РФ. Під час зупинки берегова охорона попередила нас, що потрібно залишити територіальні води РФ і вийти за 12-мильну зону і чекати подальші рішення нашого проходження через Керченську протоку до Маріуполя».

«Я, Лісовий Володимир Володимирович, командир військової частини 1828. З 22 листопада 2018 перебуваю в складі кораблів ВМС України. Здійснив перехід через Керченську протоку. Після перетину російського кордону візуально спостерігав кораблі прикордонної служби ФСБ Російської Федерації. Із запитів… радіостанції ігнорував свідомо. При переході на борту знаходили стрілецьку зброю, а також кулемети ДШК із боєкомплектами. Усвідомлював, що дії кораблів ВМС України в Керченській протоці несуть провокаційний характер. Я виконував наказ і планував здійснити переправлення кораблів із порту Одеси в порт Маріуполя».

«Я — Цибізов Сергій Андрійович. У п’ятницю вранці вийшли о 8 ранку з Одеси і йшли до Бердянська через Керченську протоку. Коли підійшли до Керченськї протоки, зайшли на води Росії, після чого нам було поставлено команди зупинитися і чекати подальших команд. Перед тим, як відкрити вогонь, були помічені ракетниці зеленого кольору, дві. Ми на “Нікополі” далі йшли-йшли і з нами зв’язалися російські кораблі, попросили зупинитися, впасти на реверс. За нами відкрили також вогонь. Командир ухвалив рішення і зупинив катер. Нас зняли з катера і все».

***

А ось відповідний сюжет російського телеканалу:

***

А тут переговори між українськими та російськими моряками:

***

***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ