«Наїхали» на сімейний бізнес колишнього мера Чернівців

0
412
Загрузка...

Сімейному бізнесу колишнього мера Чернівців, а нині депутата Верховної Ради України (фракція «Народний фронт») Миколи Федорука присвятили матеріал, в якому дивуються, звідки його дружина, маючи офіційно дуже скромну зарплату, на мільйони збільшує статутний фонд готельно-ресторанного комплексу…

А ось і сам матеріал:
«Колишній мер Чернівців, депутат Верховної Ради Микола Федорук із фракції «Народний фронт» серед своїх земляків завжди вирізнявся скромністю, сам жив на одну зарплату і доходи родини теж були незначними. Однак, як виявилося, це була лише ширма, щоб не платити податків.

У родини Федоруків у власності є готельно-ресторанний комплекс «Затишок», яким керує дружина нардепа – Віра Іванівна (з 1999 року засновник приватного підприємства «Затишок-3000»). Але за 19 років свого існування значних фінансових успіхів ресторанний комплекс так і не досягнув.

Підприємство протягом останніх років переживає скрутні часи. Доходи «Затишку» постійно балансують на межі «нуля», опускаючись до рівня невеликих збитків або піднімаючись до незначних прибутків. Протягом останніх років дохід підприємства «Затишок» становив, згідно з даними сервісу «YouControl», не більше 10 тисяч гривень на рік. А у 2016-му воно взагалі зазнало збитків на суму у 1,2-1,3 мільйона гривень. Для чого ж тоді стільки років власниця готельно-ресторанного комплексу утримує його? Виявляється, вся ця «бідність» – лише ширма, щоб уникнути оподаткування.

Згідно із Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств», якщо за декларацією прибуток відсутній, підприємець не сплачує податок. Мало того, збитки йдуть у розрахунок наступних виплат, завдяки чому підприємство не відраховує до казни гроші, аж доки не стане прибутковим. Таким чином, показані на папері збитки не лише дозволяють платити менше податків, а й взагалі уникнути їх сплати, не привертаючи зайвої уваги контролюючих органів.

Та попри ледь не мінімальну зарплатню власниці «Затишку», збитковість самого підприємства статутний фонд фірми постійно поповнюється мільйонами гривень невідомого походження.

Для довідки, статутний фонд підприємства – це сума вкладів засновників та учасників товариства у вигляді грошей, майна, матеріальних цінностей, нематеріальних активів або цінних паперів. Віра Федорук є одноосібним власником підприємства і власноруч наповнювала статутний фонд від 2001 року. Та якщо вірити поданим Миколою Федоруком деклараціям, його дружина протягом 2011-2014 рр. заробила в сумі 161 940 гривень. Водночас, протягом вказаного періоду вона щорічно поповнювала статутний фонд підприємства на мільйонні суми. Зокрема, у 2014 році, коли Микола Федорук задекларував рекордно низький дохід своєї дружини від зарплати в розмірі 18 440 грн. за рік, статутний капітал «Затишку» збільшився на майже три мільйона гривень. А цьогоріч Віра Федорук звідкілясь узяла одразу 5 мільйонів гривень, завдяки чому розмір капіталу її підприємства сягнув 10(!) мільйонів. Непогана сума для звичайної дружини звичайного нардепа, зарплатня якої навіть не перевищує мінімальну».

Джерело: reporter.net.ua

Якщо фігуранти матеріалу особисто, або від згаданого комплексу зволіють надати свої пояснення, інший фактаж, – без проблем розмістимо це на fakty.cv.ua

***

Цікаво, що саме у «Затишку» періодично відбуваються зустрічі депутата, або депутатів-«фронтовиків» з представниками місцевих ЗМІ, симпатиків, або, як мінімум, лояльних до цієї політичної сили, про що з іронією писав у Facebook Максим Виженський: «Ресторан “Затишок” чіпляти не можна, це сакральне місце для «Бурбаківського пулу». Там відбуваються прес-ланчі нардепів Бурбака та Федорука для прикормлених та лояльних ЗМІ. Журналістам накривають стіл та «заштовхують» нові темники, так би мовити, під горяче. Але їжу і “бомбони” в подальшому потрібно відпрацювати матеріалами»

***

***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ