Продана «суворо попередили» не давати дозвіл Петришину на кафе в парку

0
555
Загрузка...

Група активістів, з молотками в руках, записала відеозвернення до секретаря Чернівецької міської ради Василя Продана, який виконує обов’язки мера, – попередили, що якщо дадуть дозвіл іншому депутату міської ради Ярославу Петришину будувати кафе (на місці колишнього танцмайданчику), грубо кажучи, буде гірше…

Натяк зрозумілий, прозорий… Безумовно, це ненормально надавати такі дозволи, бо й так кафе і ресторанів в парку вже, може, й забагато. Правда, методи боротьби (з молотками в руках – натяки зрозумілі) не дуже цивілізовані… І не дуже зрозуміло, де ці активісти були, коли ще за інших керівників нароздавали вже дозволів на інші кафе і ресторани?..

А тут вже про більш цивілізований метод – відповідну петицію, в якій йдеться:

«Вимагаємо зупинити захоплення депутатом міської ради Ярославом Петришиним території Центрального парку ім. Т.Шевченка під виглядом впровадження інвестиційного проекту! Всі заходи із благоустрою та розвитку парку впроваджувати у відповідності до природоохоронного законодавства та після обговорення з громадою під громадським контролем!

Міська рада розпочала підготовку до проведення інвестиційного конкурсу на розміщення об’єкта соціально-культурного призначення для обслуговування відвідувачів Центрального парку культури та відпочинку імені Т.Г.Шевченка. До складу робочої групи з розробки умов цього конкурсу секретар міської ради Василь Продан не включив жодного представника громадськості. Не оголошено який саме новий соціально-культурний об’єкт і де саме його мають намір облаштовувати в парку за кошти інвестора. Таке приховування від громадськості намірів втручання в розвиток парку, який є надбанням громади, викликає обурення та потребує термінового реагування чернівчан.
Нагадуємо міській раді, що Центральний парк культури та відпочинку імені Т.Г.Шевченка є пам‘яткою садово-паркового мистецтва, захищений природоохоронним законодавством і на його території будівництво стаціонарних споруд заборонено. Основним багатством народного парку, якому вже понад 188 років, є природній масив із сотнями цінних та рідкісних дерев і рослин, який потребує дбайливого ставлення та збереження. Надмірна комерціалізація парку, збільшення на його території кількості кафе та інших торгових об’єктів призводить до знищення його екологічних функцій.
У зв’язку з цим, занепокоєння у чернівчан викликало рішення виконавчого комітету Чернівецької міської ради ( № 265/11 від 22.06.2018 р.) продовжити до проведення інвестиційного конкурсу договору про спільну діяльність, який було укладено 29.06.2016 між управлінням освіти Чернівецької міської ради, Центральним парком культури та відпочинку імені Т.Г.Шевченка та товариством з обмеженою відповідальністю «Цифро трейд». Відповідно до цього договору зазначене ТОВ безоплатно використовує на території парку земельну ділянку площею майже 2 тисячі квадратних метрів – колись популярний у чернівчан танцювальний майданчик, який узимку використовувався під льодову ковзанку.
Вважаємо, що ТОВ «Цифро трейд», керівником якого є депутат міської ради Ярослав Петришин, ввело в оману чернівчан, членів виконавчого комітету, громаду міста і під виглядом договору про спільну діяльність вчинило захоплення території парку для розміщення чергового кафе в обхід конкурсів та інших дозвільних процедур. Зобов’язання за договором проводити на зазначеному майданчику заходи з популяризації технологій «Smart City» та «Smart House» підприємець не виконував. На зазначеній території працює звичайне кафе та кілька атракціонів, які не відповідають цільовому призначенню ділянки, визначеного договором.
Вимагаємо :
1.Припинити договір про спільну діяльність з ТОВ « Цифро Трейд» як такий, що не виконується, зобов’язати підприємця звільнити зазначену ділянку парку.
2. Питання подальшого використання цього літнього майданчика на території парку винести на розгляд громадських слухань; лише після визначення позиції громади та у відповідності до природоохоронного законодавства проводити інвестиційний конкурс з метою залучення інвесторів для облаштування цього майданчика, а також інших територій парку.
3. На громадських слуханнях обговорити доцільність облаштування на цьому майданчику дитячого ролердрому, скейтпарку, планетарію, музею науки, який міститиме експонати, що демонструватимуть цікаві природні та фізичні явища, прогрес людської думки в різних галузях науки, зеленої диспут-зони тощо.
4. У відповідній міській цільовій програмі та міському бюджеті на 2019 рік передбачити кошти на облаштування в парку безкоштовних ігрових та спортивних зон для дітей від 3 до 6 та від 7 до 14 років, а також мультифункціональних зон для тихого відпочинку, творчої арт-зони.
5. В умовах інвестиційних конкурсів, які будуть проводитися впродовж наступних 5–ти років з метою залучення інвестицій для розвитку парку, передбачити заборону участі підприємців, з якими впродовж п’яти років до проведення конкурсу розірвано договір через порушення/недотримання його вимог.
6. Встановити мораторій на розміщення на території парку нових закладів громадського харчування. Благоустрій та облаштування території парку проводити відповідно до природоохоронного законодавства із найменшим втручанням в екологічну структуру парку, із забезпеченням доступності для різних цільових груп, у тому числі для маломобільних груп населення.

Автор: 
Підтримати петицію можна тут:

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ