Богатиря Ільїна звільнили з роботи за критику на адресу Яценюка і Бурбака?..

1
4706
Загрузка...

Титулований чернівецький богатир Костянтин Ільїн поплатився за свою громадянську позицію та публічні відвертості – після критичних висловлювань на адресу Яценюка і Бурбака його звільнили з ДСНС…

Зірковий стронгмен недавно опинився в центрі уваги через проблеми із місцем для тренувань – його «витісняли» зі спортивної бази обласного управління ДСНС (на вул. Хотинській), де він облаштував відповідні «богатирські куточки». За словами Костянтина, це завадило йому нормально підготуватися до чемпіонату світу зі стронгмену (мастерс), де він трішки не дотягнув до призового місця.

А як же Костянтин Ільїн став рятувальником і чому звільнився з ДСНС? – поцікавились fakty.cv.ua у зіркового богатиря.

– У 2009 році після чемпіонату України, де я здобув титул «Найсильніша людина України», я їхав на змагання за кордон, і тут мені подзвонили з Міністерства надзвичайних ситуацій – заступник міністра, який сказав, що вони хотіли би, щоби я у них працював, – розповідає fakty.cv.ua Костянтин Ільїн. – Я кажу: але ж я багато роз’їжджаю по змаганнях, багато часу маю тренуватися. А він каже, мовляв, ваша справа добре виступати, гідно представляти нашу службу і державу. Коли я повернувся з-за кордону, мене набрали вже з обласного управління і сказали, щоби я терміново підійшов оформлятися на роботу. Я пройшов медобстеження і незабаром вже став рятувальником. Так розпочалась наша співпраця.

– Заодно у вас з’явилось і нове місце для тренувань?

– Так, відтоді я почав тренуватися на МНС-ній базі на вул. Хотинській, куди я завіз богатирські снаряди.

– А коли і чому звільнились?

– Проблеми почались після того, як я в телевізійному ефірі критично висловився про Арсенія Яценюка і Максима Бурбака. Це було в листопаді 2015 року, і вже незабаром мені натякнули, що треба звільнитися. Далі пішов святковий період, а в лютому 2016 року мене вже «пішли». Точніше офіційно я звільнився «за сімейними обставинами».

– Тобто якби «тримали язика за зубами», цих всіх проблем на роботі могло й не бути…

– Думаю, так. Але я не можу залишатися байдужим до того, що робиться в нашій державі, в нашому місті. Влада ж має служити народу, а не знущатися з нього. Не терплю несправедливість, не переварюю ненажерливих «владних мужів», які замість того, щоби працювати на покращення ситуації в країні, дбають лише за свої кишені…

– Але ж після звільнення ви продовжували тренуватися на тій МНС-ній базі…

– Саме так. Там проблеми розпочались вже цього року. Цілком можливо, що знову через мої не дуже приємні для влади публічні відвертості. Загалом, поки нашу службу в області не очолив Сергій Михайлюк, у мене не було проблем ні на роботі, ні з місцем для тренувань. Його називають «людиною Бурбака», а я не є його прихильником… Я розумів, що після звільнення вони не зобов’язані були надавати мені базу для тренувань. І все ж було дуже прикро, коли, знаючи, що я готуюсь представляти Україну на чемпіонаті світу, мене стільки «передьоргали», і, зрештою, це позначилось на підготовці та на виступі у Великобританії. Але через «таких» керівників, звісно, я не змінив думку про службу, яка є для мене рідною. Там працює багато гідних людей, які займаються благородною справою і заслуговують на щиру повагу.

– Костянтине, а для чого ви пішли на сесію 26 липня, коли розглядали питання щодо дострокового усунення з посади мера?

– А що, треба було «в кущах» відсиджуватися? Я бачив заклики людей з оточення мера до чернівчан прийти і «захистити свій вибір». Але вони чомусь зовсім не зважали на те, що величезна кількість чернівчан проголосувала і за основного конкурента Каспрука – Віталія Михайлішина, і за інших кандидатів. Плюс чимало виборців самого Каспрука розчарувались в ньому, як мері. Тому я й пішов на сесію, аби представити іншу точку зору. Плюс я поінформував про проблеми з місцем для тренувань, в надії, що, можливо, хтось посприяє у вирішенні цієї проблеми.

– Ви там цікаво сказали про свого автомайстра…

– Сказав, як є. Можливо, з його боку це була іронія, але він сказав, що у нас чудовий мер, що він завжди буде за нього голосувати, бо так багато роботи, як за Каспрука, у нього ніколи не було (сміється – fakty.cv.ua).

– Ви думаєте, всі проблеми через Каспрука?..

– Звісно, не через нього одного. Але ж мером обрали його, значить мав налагодити нормальну співпрацю зі всіма, хто впливає на життєдіяльність і розвиток міста. Сам Олексій Каспрук, думаю, непогана людина, добродушний, м’який. Це хороші життєві якості. Але як керівник міста він виявився не дуже… Утім, це можна було передбачити. Олексій не отримав того життєвого гарту. Він же ріс не в простій сім’ї. Батько був мером (хорошим, як розказують люди). Отже Олексія вели по життю, і, зрештою, за збігом обставин, він практично був приреченим теж стати мером. Але те, що тато був хорошим управлінцем, не означало, що син також буде успішно управляти містом. Це ми й побачили, на жаль. Хоча, повторюю, як людина, він хороший. Просто посада мера – не для нього. Тим більше, з «такою» командою і «такими покровителями».

– І що у вас з місцем для тренувань тепер, вирішилось питання?

– Після виступу на сесії різні люди, депутати, помічники, намагались якось посприяти вирішенню цієї проблеми. Але поки що зупинились на варіанті, що потренуюсь якийсь час недалеко від «рідного» вже куточку – трохи далі на вул. Хотинській, на території недобудованого за радянських часів стратегічного заводу, з керівником якого – майстром спорту Миколою Філатовим – ми в гарних стосунках. Через ці всі проблеми вже зірвав і підготовку до наступного старту в Польщі, куди їду, як кажуть, «розібраним». Але що поробиш, так склались обставини.

– Дивіться, щоби вас і з цього місця не «попросили» через критику влади…:)

– (Сміється – fakty.cv.ua) Я більше переживаю за свого автомайстра. Якщо найближчим часом у місті закриють якусь автомайстерню, – всі будуть знати, де я ремонтував машину (сміється – fakty.cv.ua).

Записав Георгій МАЗУРАШУ

***

Виступ Костянтина Ільїна на сесії міської ради 26.07.2018 р.:

***

Цікаво, що схожу риторику щодо відправленого у відставку мера Олексія Каспрука озвучив і редактор газети «Час» Петро Кобевко:

«На Київ – за правдою змушений йти мер Олексій Каспрук

Якщо він цього не зробить, то буде виглядати нікчемним боягузом, який ховається від Продана за спини бабусь.
Дехто намагається 26 липня зробити межею, яку переступили депутати Чернівецької міської ради і зняли з посади мера. Але не все так просто, як здається на перший погляд.

Кандидатура Каспрука на посаду міського голови ще з 2014 року відразу заклала бомбу сповільненої дії у стосунках між ним та депутатським конгресом. Бо не сам він прийшов, а його вели.

Іменем батька під прапором Майдану з ідеологією Федорука. А це все зовсім не поєднується. І не несе ніякої користі ні Чернівцям, ні чернівчанам.

Сам Каспрук – хороший чоловік.

Але цього мало для міського голови. Ще треба мати міцний стержень, силу волі, характер, любов до праці і гарт. Де треба, там ризикнути, стійко тримати удар і завдавати удар у відповідь. А де треба, то й виявити дипломатичність, поступливість заради справи. Каспрук цього не міг робити через те, що його вели за руку життєвими дорогами і стежками.

Спочатку мати до дитячого садочка привела.

Згодом тато – до школи.

Потім вели Олексія до університету.

У якийсь момент його повів Микола Трохимович Федорук у місцеву політику. Будучи мером, він тримав малого Каспрука біля себе і вчив, як керувати містом та господаркою. Навіть якусь будівельну фірму віддано було Каспрукові. На ній він вчився. На жаль, не завжди успішно. Одним із прикладів цього є спотворений фонтан на площі Філармонії

Коли стався Майдан, постав «зоряний час» Олексія Павловича.

Під гаслом і прапорами Майдану він став мером. І Федорук передав його своїй колишній радниці Ірині Карімовій. І вона повела Каспрука. На жаль, «підвела під монастир».

Не відаю чому, але з перших днів за першої каденції у 2014 році Каспрук набрав собі команду з колишніх регіоналів. Не з тих, хто його ледь не на руках вніс до мерії, а з тих, хто раніше Федорука звідти виганяв і проти Майдану був. Це зійшло з рук йому на якийсь час. Тож на другу каденцію Каспрук вже взагалі не зважав на думку побратимів з Майдану. Він майже всі посади роздав колишнім і теперішнім, якщо не регіоналам, то есдекам.

Навіть міську газету «Чернівці» і то віддав у руки опjнентам. Напевне, Камірова щось нашептала. Бо вона собі вибрала лише одну газету і одного журналіста у житті, та й у роботі. І Каспрука туди штовхнула.

А Продан чекав, ніби вовк у засідці. Він вичекав свій час і завдав удар. Потужний, безповоротний.

Уявляєте собі: мер майже дві каденції керує містом і «за» нього не проголосував жоден депутат!.. Більше того, він навіть сам за себе не проголосував.

Ось яка його повага до Чернівців та чернівчан…

Після бою вони волають всім: виходьте рятувати мера!

Хто не піде, той байдужий, той ледь не ворог, запроданець. Ірина Карімова у ФБ ярлики навішує тисячам чернівчанам. І чомусь не помічає, що сам Каспрук знову стоїть ніби вкопаний, ніби йому щось пороблено і не спішить на свій захист, на захист міста і людей.

Чого він чекає? Нового поводиря чи нового Майдану, який його знову внесе на верхівку влади?..

Ті регіонали і есдеки, яких Каспрук тримав біля себе, не спроможні на радикальні дії. Вони не стали грудьми на захист Каспрука. Не вивели на майдани тисячі своїх колег, аби рятувати його від депутатів. Ні!

Вони уже списали Олексія Павловича і торують доріжки до Василя Сафроновича з проханнями, аби при посадах їх залишив.

Каспрук не здобув собі нових соратників, а втратив тих, хто йому вірив і допомагав.

Активістка і волонтерка Алла Мустеца чітко охарактеризувала мера останніх днів. Вона йому вірила, допомагала чим могла. А він був зверхнім і неуважним до друзів. Сам віддалявся і їх відтручував.

Ось що пише у ФБ Алла Мустеца: «Мені по-доброму жаль нашого мера. Хіба він не знав чим все закінчиться. Ну не можна бути таким лінивим. Мати таку неймовірну підтримку і всіх розгубити. Чому ставка на старі кадри ще з часів комунізму? Мені це нагадало Ющенка, коли він казав «Бандити мають сидіти у тюрмах». І нікого не посадив. Прийшов Янукович – всіх посадив. Я не бачу наступним мером ні Продана, ні Михайлішина. Але й Каспрука не бачу більше мером. Має бути третя сила, без цих існуючих.

Отож Каспрук має той результат, на який заслуговує.

Хоча й ще є можливість врятувати ситуацію, місто і людей.

Зрозуміло, що за таких обставин дострокових виборів мера не буде.

В Україні більше 70 населених пунктів уже роками безголові.

І ВРУ там вибори не оголошує.

Треба діяти.

І в першу чергу діяти Каспруку. Він уже повинен би вирушити пішки на Київ. Як колись давно ходив Сковорода, а недавно – мер Конотопа. Щодня б Каспрук проходив би кілометрів зо 30. Його б зустрічали у містах і селах як героя-визволителя України та Чернівців від різних запроданців. Журналісти писали і показували б на весь світ Каспрука-борця за громаду і правду.

Щовечора на Центральній площі Чернівців Ірина Карімова та Марія Філіпчук збирали б мітинги на підтримку пішої ходи на Київ Каспрука. Тисячі, сотні тисяч людей схвалили б такий хід. І Каспрук міг би добратися до столиці саме на час відкриття сесії ВРУ. Там попросив би слова. І переконав би депутатів проголосувати за розпуск Чернівецької міської ради. Якби так сталося, то вибори у місті були б обов’язковими: і депутатів, і мера. Інакше не буде.

Але Каспрук категорично відмовився йти на Київ. Каже, що у нього тут є робота. Яка? Його ж уже позбавили посади і роботи?!

Чого чекає Каспрук? Вказівок когось збоку? Повідка, яким його знову приведуть до влади? Чи манни небесної?..

Не буде нічого! Він сам повинен би за себе міцно стати.

Інакше на Каспрука чекає забуття і політична смерть!»

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ