Патріарх Філарет освятив нову церкву у рідному селі чернівецького депутата

0
618
Загрузка...

Святійший Патріарх Київський і всієї України-Руси Філарет освятив нову церкву на межі сіл Іванківці та Гаврилівці Кіцманського району.

Ця церква, як зазначив редактор газети «Час» Петро Кобевко, збудована завдяки уродженцю Іванківців – депутату Чернівецької міської ради Валерію Чинушу: «Ця церква збудована коштами та працею Валерія Чинуша. Присвячена св. Пантелеймону – цілителю. Знаходиться вона на межі сіл Іванківці та Гаврилівці».

Під час архіпастирського візиту в Буковинському краї Святійший Патріарх Київський і всієї України-Руси Філарет також освятив престол у храмі св. Іоана Хрестителя в Мамаївцях того ж Кіцманського району та був оголошений офіційно почесним доктором наук Чернівецького національного університету (інформація – нижче).

***

***

***

ФОТО:

***

Святійший Патріарх Філарет освятив престіл у храмі св. Іоана Хрестителя в Мамаївцях

Святійший Патріарх Київський і всієї України-Руси Філарет перебуває з архіпастирським візитом в Буковинському краї. Його Святість розпочав свій візит з освячення престолу у храмі св. Іоана Хрестителя, що в селі Мамаївцях. Патріарх Філарет у співслужінні митрополита Чернівецького і Буковинського Данила, архієпископа Чернівецького і Кіцманського Онуфрія, архієпископа Тернопільского і Теребовлянського Павла звершив Божественну літургію у цьому храмі.

Ще у далекому 1993 році у Мамаївцях на Старому Куті громада православних започаткувала парафію УПЦ КП. Три роки богослужіння відбувалися то під відкритим небом, то у наметі, то в тимчасовій споруді під шифером. В цей час заповзяті парафіяни взялися будувати нову церкву. Допомгли місцеві жертводавці, а люди вносили свою частку в будівництво фізичною працею. В 1996-му храм св. Іоана Хрестителя було освячено. Збулася мрія людей мати свою – українську церкву, звершувати богослужіння українською, молитися Господу Богу рідною серцю мовою.
У вітарі цього храму був престіл, який служив з самого освячення. Було вирішити втсановити новий престіл. Його змонтували, а освятити запросили Святійшого Патріарха Філарета.
Біля дзвіниці, на вході, Предстоятеля Київського Патріархату зустрів староста храму Василь Руснак з хлібом і сіллю, а діти розповіли вітальні вірші. Вже у притворі храму  словами привітання Патріарха зустрів настоятель, отець Іван Марковський, який і передав Святійшому хреста.

На запричасному до парафіян храму звернувся з проповіддю протоієрей Роман Грищук, який розповів про життя Іоана Предтечі.

Митрополит Данило щиро подякував Патріарху за візит і благословення буковинської православної громади. Його Святість вручив відзнаки (ордени) жертводавцям та гідним парафіянам, які багато попрацювали, щоб Українська Церква утверджувалась на Буковині.

Привітав Святійшого Владику і голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук. Він подякував Його Святості за те, що не дивлячись на поважний вік він знаходить сили відвідати Буковинський край. За два з половиною року це вже третій візит Патріарха Філарета на Буковину.

Джерело: cerkva.info

***

Святійшому Патріарху Філарету присвоєно звання почесного доктора наук ЧНУ ім. Юрія Федьковича

23-го червня в Чернівецькому національному університеті ім. Юрія Федьковича відбулася урочиста академія за участі Святійшого Патріарха Київського і всієї України-Руси Філарета. Під час академії було оголошено наказ ректора університету Степана Мельничука про присвоєння Святійшому Патріарху Філарету звання почесного доктора наук.

У наказі зокрема йдеться про те, що Його Святість вніс вагомий вклад у богословську науку та становлення богословського факультету університету, де з успіхом поєднано вивчення світських і духовних дисциплін. Патріарх Філарет сприяв внесенню спеціальності “Богослів’я” у перелік державних спеціальностей та відновленню університецьких храмів. Відзначено його активну наукову і просвітницьку роботу на ниві утвердження єдиної Помісної Церкви.

Предстоятель Київського Патріархату приміряв на себе мантію доктора наук, виступив перед численною аудиторією та вручив дипломи освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр» та «Магістр» випускникам Богословського відділення Київської православної богословської академії при ЧНУ.

Викладачі, студенти-теологи, випускники богословського факультету, численне священство уважно слухали Патріарха, який схвильовано подякував за звання доктора і ще раз влучно і аргументовано вселив упевненість кожному присутньому, що Помісна Церква це наша друга незалежність і історичне утвердження на світовій карті країн.

Джерело: cerkva.info

***

***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ