Журналістів «Твоє місто. Чернівці» колективно «пішли» (Made in Lviv)

0
1261
Загрузка...

Інтернет-проект «Твоє місто. Чернівці», який презентували 22.01.2018 р. у муздрамтеатрі (після дискусії на тему «Візія Чернівців-2020»), 12.04.2018 р. «трохи здувся» – львівські «старші брати» (засновники «Твоє місто») прозоро натякнули на вплив чернівецьких інвесторів на редакційну політику місцевого «осередку» і акуратненько «пішли» весь колектив, який займався цим проектом у Чернівцях…

У свою чергу, директор «Твоє місто. Чернівці» Олександр Білоус (чи то вже екс- точніше буде) назвав заяви про втручання інвесторів у редакційну політику проекту маніпуляціями.

У п’ятницю, 13.04.18, Білоус і Ко спочатку творчо віджартувались на цю тему:

А потім в прямому ефірі з офісу медіа-хабу на вул. Б. Хмельницького, 79 доволі коректно оголосили про «розлучення» з львівською «франшизою», подякували за цікавий досвід і так само прозоро дали зрозуміти, що будуть продовжувати працювати в медіа-просторі, але вже без «львівського нагляду».

Нижче пропонуємо до вашої уваги саму заяву наглядової ради медіа-хабу «Твоє місто» та коментарі-пояснення чернівчан. Але, перш ніж перейти до цього, враховуючи ставлення до «скороченого» колективу в цілому і кожного з них персонально (з повагою до їх людських та фахових якостей), плюс враховуючи заяви і натяки щодо позиції чернівецьких інвесторів, – «ловіть», «екс-твоємістівці», пропозицію від fakty.cv.ua;) Вона для колективу та інвесторів, бо лише для журналістів ця пропозиція була би недоречною, адже у нас немає джерел фінансування, а пропонувати «роботу без зарплати» було б некоректно. Отож, пропонуємо «перемістити» творчий потенціал на портал fakty.cv.ua, який, нагадаємо, був задуманий в т.ч. двома вже екс-представниками «Твоє місто. Чернівці» (Олександр Білоус та Іван Сірецький), і якраз в якості платформи для незалежного від політичних впливів фактажного інформування, без «точки зрения, которая зависит от точки сидения». За весь час перебування «в ефірі» fakty.cv.ua жодного разу не виконували чиїхось політичних замовлень, і ніхто ніколи жодному з авторів, які розміщували інформацію на сайті, не вказував, про що можна, а про що не можна писати з якихось політичних міркувань. Раз згадані інвестори хочуть підтримувати незаангажований медіа-хаб – ласкаво просимо на платформу fakty.cv.ua, підтримайте матеріально скорочений з «Твоє місто. Чернівці» творчий колектив, і нехай вони реалізовують задекларовані принципи на цьому порталі;) Без жодного тиску, «заказух» і т.п. Якщо, звісно, насправді інвестори не хочуть мати таки контрольований ними засіб масової інформації… Як кажуть, наша справа запропонувати;) Як свого часу, ще за участі співзасновника fakty.cv.ua Олександра Білоуса, ми публічно запропонували перед місцевими виборам 2015 р. ВСІМ «суб’єктам» розміщувати на порталі БЕЗКОШТОВНО будь-яку інформацію про кандидатів чи партії – лише правдиву і фактажну, а не «політичну лірику».

А тепер анонсовані вище матеріали.

ЗАЯВА РЕДАКЦІЇ ТА НАГЛЯДОВОЇ РАДИ МЕДІА-ХАБУ «ТВОЄ МІСТО»

Наглядова рада медіа-хабу «Твоє місто» вважає за необхідне повідомити, що у зв’язку з принциповими розбіжностями у підходах до функціонування незалежного медіа в засновників «Твого міста» та партнерів видання «Твоє місто. Чернівці» – представників чернівецького бізнесу, ми призупиняємо активну діяльність нашого медіа у місті Чернівці.

«Твоє місто. Чернівці» є незалежним міським медіа, однією з основних цінностей якого є відповідальність перед аудиторією. Ми вважаємо неприпустимим втручання або вплив на редакційну політику, що суперечить цій основоположній цінності.

Що це означає для чернівчан?

У Чернівцях «Твоє місто» продовжує працювати, але в обмеженому режимі, із меншою кількістю контенту та журналістів. Однак, сподіваємось, це тимчасова ситуація і, водночас, переконані, що журналісти, які проявили професійність і дотримання цінностей та місії нашого медіа у перші 2,5 місяці існування «Твого міста» у Чернівцях і надалі створюватимуть якісний та незаангажований інформаційний продукт для чернівчан. Ми докладемо максимум зусиль, щоб знайти правильний вихід із ситуації.

За перші два місяці діяльності «Твого міста» у Чернівцях ми отримали серйозний кредит довіри від чернівчан, майже 3500 з яких підписались на нашу сторінку у Facebook, доступ до якої у нас тимчасово втрачений. «Твоє місто. Чернівці» публікує те, що стосується чернівчан безпосередньо: чи мають пожежники достатньо обладнання, щоб ліквідувати пожежу, як дадуть собі раду пацієнти після реформи швидкої допомоги, чи є сенс чернівчанам сортувати сміття та як (не)працюють тролейбуси міста. Ми говоримо про те, якою має бути українська школа. Нам цікава ваша думка про те, чому громада міста не має покривати збитки приватного бізнеса та що робити із музеями у Чернівцях, щоб у них почали ходити. Ми працюємо виключно в інтересах аудиторії і це лише декілька прикладів, які свідчать про це.

Ми віримо, що громада міста може розвиватись тільки за умови, що вона отримує повну, об’єктивну та збалансовану інформацію. З дня заснування «Твоє місто. Чернівці» висвітлювало події та процеси відповідно до міжнародних журналістських стандартів і продовжує це робити надалі. Нас не цікавлять непредметні політичні заяви та гучні події, що не становлять доданої вартості для людей, які читають нас щодня. Натомість ми розповідаємо про інновації, якість життя, економіку, стиль, урбаністику Чернівців.

Просимо вибачення в аудиторії «Твоє місто. Чернівці» за те, що не врахували усі можливі ризики при поширенні досвіду творення незалежного локального медіа у Чернівцях та спробуємо виправити це у найближчому майбутньому.

Будемо вдячні за будь-яку підтримку від людей, які зацікавлені в якісному медіа у Чернівцях.

«Твоє місто. Чернівці» та медіа-хаб «Твоє місто»

***

Екс-директор видання «Твоє місто. Чернівці» назвав маніпуляціями заяви про втручання інвесторів у редакційну політику проекту

Видання «Твоє місто. Чернівці» призупинило активну діяльність через непорозуміння з інвесторами проекту. Сайт «Твоє місто. Чернівці» оприлюднив заяву редакції та наглядової ради медіа-хабу «Твоє місто» (Львів) про те, що вони не розділяють позицію чернівецьких інвесторів щодо редакційної політики видання.

Колишній директор видання «Твоє місто. Чернівці» Олександр Білоус прокоментував «Детектору медіа» своє бачення причин призупинення активної роботи проекту.

«Коли виникла ідея створення у Чернівцях незалежного, незаангажованого, якісного медіа, чернівецькі засновники звернулись до львівського медіа-хабу «Твоє Місто», щоб перейняти їхній досвід, бо співпадали цінності, цілі, моральні якості. Львівські партнери мали організувати роботу редакції, допомогти в маркетингових питаннях, управлінським досвідом створення якісного незаангажованого медіа. Але на практиці ми не отримали усього, що було перераховано вище. На наші численні запити, листи щодо функціонування сайту, телефонні дзвінки – не було зворотньої реакції. Була відсутня елементарна комунікація між керівниками львівського «Твого Міста» та колективом», – заявив пан Білоус.

«Коли виникло запитання у чернівецьких засновників щодо досягнутих цілей за перші три місяці роботи, організаційних, проблемних моментів, також щодо того, чому немає нормальної комунікації між редакціями (Львів-Чернівці), як відбувається просування порталу і всіх інших робочих процесах, керівництво медіа-хабу «Твоє Місто» повідомило, що обмежує роботу в Чернівцях і водночас позбавили доступу до «адмінки» весь колектив чернівецької редакції. Тобто, не весь колектив пішов, а весь колектив – «пішли», – додав він.

При цьому Олександр Білоус заявляє, що ніхто не встручався в редакційну політику видання.

«Заяви про втручання в редакційну політику – маніпуляції. Ніхто ніколи не диктував, що писати, що ні! Кожен із журналістів може це підтвердити», –сказав він.

За словами Білоуса, наразі колектив видання шукає шляхи виходу із ситуації.

Як повідомлялося, з власних джерел «Детектору медіа» стало відомо, що інвестори проекту вже створили новий аналогічний сайт, залучивши до нього журналістів «Твого міста. Чернівці». Олександр Білоус назвав цю інформацію нісенітницею.

«Щодо того, чи створений новий сайт – нісенітниця. Немає нічого і нікого (назви, домену, фінансування, головного редактора) Так, зупинятись ми не будемо, наш колектив і далі хоче робити якісний незаангажований продукт. Будемо починати все з початку, але із тими ж цілями, цінностями і переконаннями, які декларували при створенні «Твоє Місто.Чернівці». Питання інвесторів, хто підтримає наш проект, – відкрите, ми їх шукаємо», – сказав він.

Як повідомляв Детектор медіа, увечері 12 квітня сайт «Твоє місто. Чернівці» оприлюднив заяву редакції та наглядової ради медіа-хабу «Твоє місто» (Львів) про те, що вони не розділяють позицію чернівецьких інвесторів щодо редакційної політики видання і що проект «призупиняє активну діяльність».

Директор львівського медіа-хабу «Твоє місто» Тарас Яценко і редакторка видання «Твоє місто. Чернівці» Христина Гаврилюк заявили, що інвестори хотіли мати можливість безпосередньо комунікувати із журналістами в редакції та висловлюватися, що їм подобається, а що – ні, – зазначається на detector.media.

***

Що таке «Твоє місто. Чернівці», і що – «за кулісами» проекту (відео, фото)

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ