Чернівецькі маніпуляції навколо газопроводу «Північний потік-2» (відео)

0
79
Максим Бурбак
Загрузка...

Чернівецький керівник фракції «Народний фронт» у Верховній Раді Максим Бурбак «гордо відзвітував», що «парламент ухвалив Постанову Народного Фронту про Звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства щодо неприпустимості будівництва газопроводу “Nord Stream 2” та монополії Російської Федерації на газових ринках світу».

В принципі чудове побажання – щоби агресивний північний сусід не будував газопровід в обхід України, адже нам, безумовно, вигідніше, аби росіяни постачали газ в Європу через нашу (успадковану у УРСР/СРСР) газотранспортну систему! Але де логіка, що парламент, який мав би, передусім, займатися удосконаленням внутрішнього законодавства (аби сприяти економічному розвитку країни та зростанню рівня життя), ухвалює документ-«мрію» щодо неприпустимості будівництва газопроводу «Nord Stream 2»?..

Мова ж про економічні стосунки між державами, вірно? Значить для того, щоби Росія не займалась пошуком альтернативних варіантів постачання в Європу газу, який доцільніше (з економічної точки зору) постачати туди через Україну, логічно було би пропонувати сусідам такі умови, від яких вони «не могли би відмовитися», хіба ні? І демонструвати свою надійність, аби Росія та їх європейські покупці не переживали, що в якийсь момент в Україні раптом «перекриють газову трубу». І щоби європейці були впевнені, що вони не залишаться без газу через «особливості україно-російських взаємин». А якщо з різних причин ми не можемо бути надійним партнером і для Росії, і для Європи в якості газового транзитера, тоді до чого такі звернення?.. Росіяни ж дбають про свої інтереси, і, захищаючи їх, вони можуть собі будувати газопроводи в Європу хоч через Аляску – це їх та інших потенційних транзитерів справи. А інші країни, звісно, врахують і «особливості» україно-російської «транзитної історії»…

А тепер ще один важливий момент. Максим Бурбак «нагадав, що на початку березня “Газпром” без попередження, ігноруючи свої контрактні зобов’язання, відмовився постачати газ на внутрішній ринок України»… Дуже негативний момент в плані характеристики «Газпрому». Але… Цих лідерів «Народного фронту» (Фронту змін) не зрозумієш. Не так давно чернівецький лідер партії Арсеній Яценюк, ще в ролі Прем’єр-міністра, так само гордо рапортував, що Україна остаточно «злізла з російської газової голки», припинила купувати російський газ і т.п. (заголовків на кшталт «Яценюк: Україна перестала купувати газ у РФ», «Україна остаточно відмовилася від російського газу», «Україна не купує російського газу вже 600 днів» було «море»), а тепер його найближчий партійний соратник «жаліється», що «Газпром» відмовився постачати газ Україні… Щось тут не сходиться…

fakty.cv.ua

А ось сам текст про згадане рішення парламенту з офіційного сайту НФ:

Парламент підтримав постанову авторства “Народного фронту” про звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства щодо неприпустимості будівництва газопроводу “Nord Stream 2” та монополії Російської Федерації на газових ринках світу – “за” проголосувало 266 народних депутатів.

Представляючи постанову, її автор, керівник фракції НФ Максим Бурбак наголосив, що парламент повинен застерегти Європу від газового зашморгу Росії.

Він нагадав, що на початку березня “Газпром” без попередження, ігноруючи свої контрактні зобов’язання, відмовився постачати газ на внутрішній ринок України.

“Це протизаконне рішення завдало істотних економічних збитків українській компанії “Нафтогаз”, а також створило реальні ризики дестабілізації енергетики України та загрозу припинення транзиту до Європейського Союзу в період сильних морозів. Це лише один з прикладів, як може себе повести російський газовий монополіст, якщо Європа та світ не будуть “грати” за його правилами”,  – наголосив керівник фракції.

Він також нагадав що в 2014 році урядом Арсенія Яценюка було прийнято рішення позиватися проти російського газового монополіста.

“Ми виграли два Стокгольмські арбітражі і заощадили Україні понад 60 млрд доларів. І це була заслуга Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка і коаліційного Уряду”, – підкреслив Максим Бурбак.

“Ми тоді вже усвідомили, що треба витягти Україну із газового зашморгу. Ми це зробили і звертаємося до Європи: не лізьте в газових зашморг Росії. Для Росії газ – це шантаж та зброя, це не предмет торгівлі”,  – наголосив керівник фракції.

Він нагадав, що проти побудови “Північного потоку-2” вже виступили країни Європи та Балтики, а також президент США Дональд Трамп.

***

 

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ