Як голосували у міськраді за звернення до центральної влади щодо подій 3.03.18

3
306
Загрузка...

Є голосування «рядові», а є «знакові», особливо важливі і «показові», коли можна побачити, як кажуть, «хто чим дихає», наскільки ті чи інші депутати гідні неофіційного звання «народний обранець»…

Одним з таких, «контрольних», було у Чернівецькій міській раді голосування 12.03.2018 р. за звернення до керівництва держави із засудженням розгону наметового містечка біля Верховної ради 3.03.2018 р.приниженням мирних протестувальників, у т.ч. учасників АТО)…

Найбільше здивували АТОвці (Василь Максимюк – БПП «Солідарність» та Олександр Ставчанський і Віталій Матвієнко – «Самопоміч»), які не проголосували за це звернення… Максимюка ще можна спробувати зрозуміти – все-таки він керівник «президентської фракції», тож йому, певно, було «протипоказано» голосувати за в т.ч. «антипрезидентське» звернення. Голосуючи «За», він, мабуть, мав би одразу складати свої повноваження керівника фракції, або навіть скласти мандат. А що ж Ставчанський та Матвієнко? Їхня ж фракція була ЗА звернення. Чому вони не підтримали цей проект рішення? Недарма вже практично відкритим текстом кажуть, що вони є підконтрольними Максиму Бурбаку і «Народному фронту»…

На дивну позицію мера Олексія Каспрука fakty.cv.ua вже звертали увагу. Невже геть не відчуває, що чернівчани в своїй більшості засуджують дії правоохоронців 3.03.2018 р. у Києві?.. Чи просто «не велено» було голосувати за таке звернення?..

Великий галас піднявся навколо неголосування за це рішення першого номера списку «Народного контролю» Юлії Сафтенко. Хоча якщо врахувати, яку позицію зайняв мер, чиїм підлеглим є Юлія Костянтинівна (як керівник управління культури міської ради), то і її поведінку під час цього голосування нескладно було спрогнозувати.

Ще одна «цікавинка». Те, що мас-медіа нерідко висвітлюють події «залежно від точки сидіння», – не секрет, і частіше видно «неозброєним оком». Але ж має бути і якась мінімальна професійна планка, нижче якої не можна опускатися… Подивіться, якою «сенсацією розродився» один з найпотужніших в регіоні серед друкованих ЗМІ та сайтів – «МБ». Вони повідомили те, чого не було:), – мовляв, «У Чернівцях помічник радника Порошенка голосував за відставку президента». Це «МБ», який, на жаль, дуже глибоко «ліг під владу», так «вколов» депутата з опозиційної фракції «Рідне місто» Валерія Чинуша, який є на громадських засадах помічником нардепа Віктора Короля, який, у свою чергу, є радником президента Порошенка. Насправді ж Валерій Миколайович проголосував лише за включення питання щодо звернення до порядку денного, а під час самого голосування за звернення його не було в сесійній залі. До чого тут «голосування за відставку президента»?.. Якою може бути довіра до ЗМІ, які дозволяють собі подібні брехливі «політичні прийоми»?..

Далі пропонуємо до вашої уваги аналіз цих подій у раді від співкоординатора акції Юрія Афоніна, який і виступав на сесії (від редакції додали назви фракцій-партій, аби допомогти виборцям краще орієнтуватися в майбутньому на виборах):

«Міська рада визначилась щодо подій 3 березня 2018 року. Чи «Далі буде»? Вчора, ми – ініціативна група від громади Чернівців і Буковини пішли до міської ради робити наступний маленький крок незакінченої «Революції Гідності». 6 березня 2018 року на Віче у Чернівцях було прийнято звернення до депутатів обласної та міської рад, яким небайдужі громадяни запропонували дати офіційну оцінку та висловити свою громадянську позицію ганебним для влади подіям 3 березня 2018 року біля Верховної Ради (розгін наметового містечка і, зокрема, приниження ветеранів російсько-української війни, що значно поглиблює ступінь провини виконавців та тих, які давали накази).

Це питання, так сталось, спершу розглянули на позачерговій сесії міської ради. Хоч і скликали її зовсім з іншого питання. Ініційоване чернівчанами питання щодо оцінки дій правоохоронців (влади) 3 березня 2018 року в Києві внесли до порядку денного безпосередньо на сесії, хоча офіційно зареєстроване у міськраді воно було ще 6 березня 2018 року. Але більшість депутатів про нього майже не знали поки ми самі їх про це не повідомили. І цьому також були свої пояснення. Так, за внесення цього проекту рішення до порядку денного позачергової сесії “за” проголосували такі депутати: Андрій Ілюк (Свобода), Ростислав Білик, Володимир Бешлей, Тетяна Бешлей (Рідне місто), Андрій Брязкало (Самопоміч), Юрій Бурега, Роман Гаїна (Батьківщина), Віталій Гавриш (Самопоміч), Іван Гончарюк (Народний контроль), Валерій Казимірович (Батьківщина), Андрій Кандиба (Свобода), Богдан Ковалюк (Самопоміч), Назар Моклович (Свобода), Ігор Наконечний (Народний контроль), Ярослав Петришин (Народний контроль), Василь Продан (Рідне місто), Любов Сорохан (Батьківщина), Юрій Ткачук (Рідне місто), Юлія Цуркан (Свобода) та Валерій Чинуш (Рідне місто).

Яких підсумків очікували ми, як чернівчани, від розгляду цього питання? Попри те, що депутатів на цю сесію зібралось не дуже багато (31 зареєструвався з 43 по списку), і навіть коли голосуючих залишилось рівно стільки, скільки треба голосів для позитивного голосування (22 – решта зникла з залу), десь в глибині душі хотілось вірити, що ВСІ підтримають звернення до керівництва держави із засудженням неправомірних дій правоохоронців та вимогою притягнути до відповідальності винних в незаконному застосуванні сили до протестувальників. А реально «ЗА» проголосувало лише 17 (!). Серед тих, хто підтримав це звернення за основу та в цілому – Андрій Ілюк (Свобода), Ростислав Білик, Володимир Бешлей, Тетяна Бешлей (Рідне місто), Андрій Брязкало (Самопоміч), Юрій Бурега, Роман Гаїна (Батьківщина), Віталій Гавриш (Самопоміч), Іван Гончарюк (Народний контроль), Валерій Казимірович (Батьківщина), Богдан Ковалюк (Самопоміч), Ярослав Петришин (Народний контроль), Василь Продан (Рідне місто), Любов Сорохан (Батьківщина), Юрій Ткачук (Рідне місто), Юлія Цуркан (Свобода) та Михайло Яринич (Народний контроль).

Найбільше розчарування – це 0 голосів від «Солідарності» (був 1 присутній з 9-ти, і той утримався) і те, що обраний чернівчанами мер теж чомусь утримався… Міський голова Олексій Каспрук утримався під час голосування за внесення цього звернення в порядок денний та під час голосування за це рішення за основу та в цілому. Чому так? Напевно тому, що деякі наші місцеві депутати, на жаль, орієнтуються не стільки на інтереси чернівчан, скільки на позицію своїх столичних партійних босів… Або, як кажуть, «точка сидения определяет точку зрения».

Ми свідомо не намагались підтягнути в сесійну залу багато активістів, щоб це не виглядало як певний тиск на депутатів. Ми акцентуємо увагу, що хочемо мирним шляхом, у правовий спосіб добитися від влади більш пронародних рішень і подальших змін на краще в нашій державі. Хоча готові і до більш активних дій, якщо влада принципово не схоче чути думку людей і надалі провокуватиме радикалізацію ситуації.

А щодо місцевих депутатів і партій (або осередків) – нехай чернівчани знають, яку позицію вони зайняли у справі оцінки тих ганебних подій 3 березня у Києві, і врахують це на наступних чергових, або позачергових виборах. Якщо хтось з діючих депутатів вважає, що до того часу «забудеться», – не хвилюйтесь, ми будемо активно нагадувати землякам та і формувати їх про Ваші антинародні дії. Хоча ситуацію ще можна змінити – можна ж зібратися більшою кількістю на наступній сесії і підтримати звернення до Верховної Ради та Президента! Подумайте, шановні депутати і Олексій Павлович!

Замість P.S.: Сьогодні я вперше виступав з трибуни на сесії міської ради. Я не був і не є членом жодної партії. У цих акціях беру участь з власної волі, а не на заклик якихось політиків. Болить те, що робиться в нашій державі, яка пройшла і проходить через такі випробування і яка могла би бути однією з найпотужніших і з найвищим рівнем життя в світі, а насправді «маємо те, що маємо». Вибачайте, що, можливо, засильно видно було, що хвилювався за трибуною. Але говорив від душі. І щиро сподіваюсь, що нас, небайдужих, з кожним днем буде все більше і більше, ми не будемо у «хаті з краю», а проявимо свою громадянську позицію і зробимо усе залежне від нас, щоби Україна стала процвітаючою країною і щоби наші діти були в цій країні щасливими, а не думали, як би виїхати кудись в пошуках гідних умов для життя! Перемога буде за нами!

Співкоордінатор акції Юрій Афонін»

fakty.cv.ua

***

18 березня запрошують на акції протесту (Київ і на місцях)

***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ