Що таке «Твоє місто. Чернівці», і що – «за кулісами» проекту (відео, фото)

0
962
Загрузка...

У Чернівцях запрацював ще один засіб масової інформації – інтернет-проект «Твоє місто. Чернівці», який презентували 22.01.2018 р. у муздрамтеатрі після дискусії на тему «Візія Чернівців-2020».

«Твоє місто. Чернівці» – це не просто інформаційний сайт та інтернет-телебачення, а дискусійна платформа, яку організатори пропонують для обговорення будь-яких проблем або інших питань, що стосуються перспектив розвитку міста. І кінцевою метою є не просто обговорення, а вихід на механізми реалізації та втілення в життя. Кажуть, «Твоє місто. Львів» має в активі чимало реалізованого.

Саме у Львові з’явився цей проект. І тоді, як зізнався під час дійства у Чернівцях керівник медіа-хабу «Твоє місто» Тарас Яценко, вони не думали, що цей проект матиме продовження і в інших містах. Чернівці – друге місто, де запустили такий медіа-хаб. Чому саме Чернівці? Відповідь на це запитання знайдете нижче.

Звісно, багатьох цікавить, хто підтримує фінансово цей проект, адже, як кажуть, «хто платить, той замовляє музику». Проект реалізовують в інформаційному напрямку частково на грантові кошти, плюс матеріальна допомога декількох, скажімо так, соціально зорієнтованих львівським підприємців. Хоча львівські представники проекту наголошують на тому, що важливою є підтримка не лише матеріальна від тих підприємців.

У Чернівцях фінансовими партнерами стали теж декілька небайдужих бізнесменів з клубу підприємців Буковини. «У перших рядах», як кажуть, – керівник крупи компаній «ГріКо» і вже екс-президент ФСК «Буковина» Сергій Гринюк (хоча мер Олексій Каспрук на презентації напівжартома уточнив, що не екс-, маючи на увазі, що формально Сергій Миколайович досі залишається президентом клубу, але суто формально, бо цього вимагають деякі обставини), директор компанії «Мультимедіа» Оксана Філіпова, директор ТзОВ будівельна фірма «Чернівціжитлобуд» і депутат обласної ради Володимир Мороз, генеральний директор будівельної компанії «Водограй» Василь Зазуляк…

Від імені співзасновників чернівецького медіа-хабу Оксана Філіпова запевнила, що ніякого впливу на редакційну політику не буде. Тобто проект має бути нейтральним і «рівно доступним» для всіх бажаючих дискутувати, висловлюватися, пропонувати і реалізовувати щось на користь Чернівців.

«З подачі» Тараса Прокопа, який звернув увагу на ЗМІ, звідки перейшли деякі журналісти до «Твого міста. Чернівці», представникам медіа-хабу фактично довелось «виправдовуватися». Хоча насправді немає в чому. Директор «Твоє місто. Чернівці» Олександр Білоус, який має стійкий позитивний імідж та принципові життєві і фахові позиції, зауважив, що насправді ніяких секретів немає щодо реалізаторів проекту у Чернівцях, і наголосив, що він відповідає за фаховість та неупередженість всіх журналістів, у т.ч. тих, які перейшли з інших ЗМІ (наприклад, двоє з телеканалу «Чернівецький промінь», одна з «Погляду»). Сашко навіть пожартував на тему припущень, що і цей проект – Василя Продана:) Нам така іронія добре зрозуміла, адже fakty.cv.ua теж називали «проектом Продана», хоча насправді Василь Сафронович не має жодного стосунку до заснування та функціонування цього сайту.

Власне, хто більш-менш добре знає Олександра Білоуса, розуміє, що на участь у політично залежному інформаційному проекті він просто не погодився би. А тут Сашко дав згоду очолити «Твоє місто. Чернівці», повернувшись до рідного міста з Німеччини, де екс-гравець «Буковини» півтори сезони захищав кольори «SV 09 Arnstadt» в німецькій Ландеслізі. Причому на це зимове міжсезоння німецька команда Білоуса пішла лідером! А чернівецького легіонера, який дуже добре «прижився» у клубі, враховуючи певні проблеми зі здоров’ям (спина), по трохи втягували в роль «граючого тренера», з перспективою подальшого переходу на тренерську роботу. І ось ці футбольні реалії та гарні перспективи Сашко поміняв на «Твоє місто. Чернівці». Знаючи його ідейність та націленість на позитивні зміни в місті і країні, не складно здогадатися, що з цим проектом він пов’язує великі надії, раз погодився очолити його у Чернівцях. Удачі! І дякуємо за принциповість, чесність і порядність у проекті fakty.cv.ua (де Сашко був серед засновників та головним редактором)!

До речі, про «нейтральну дискусійну платформу» та дещо некоректну інформацію під час презентації проекту «Твоє місто. Чернівці». Там прозвучала теза, що, мовляв, у Чернівцях немає реально незалежних мас-медіа. Це було сказано некоректно. І, приміром, fakty.cv.ua неодноразово публічно пропонували свою «дискусійну платформу» будь-яким бажаючим висловитися (незалежно від посад, статусу, партійної приналежності або політичних симпатій чи антипатій). Ніколи і нікому не було відмовлено в розміщені інформації на сайті, звісно, без будь-яких натяків на необхідність платити за, приміром, фігурування якихось організацій чи особистостей, для яких актуальною може бути тема «піару» (у т.ч. політичного). Застереження було і залишається одне – інформація має бути коректною і правдивою, фактажною.

Були і «контекстні приколи»:) Перед місцевими виборами 2015 року ми публічно запропонували всім кандидатам та партіям можливість безкоштовно розміщувати на fakty.cv.ua будь-яку інформацію (дозволену законодавством): «Можете писати ще будь-що, чим хочете публічно поділитися, але крім образ на адресу інших людей, закликів голосувати за партію чи кандидатів, інших речей, які суперечать законодавству або нормам моралі. Зрозуміло, що це мають бути виключно правдиві відомості, за які ви відповідаєте. Вказуйте і контактний телефон, щоби ми могли пересвідчитися, що це справді депутат або кандидат направив текст.
Це все, разом з фото, просимо направити на e-mail fakty.cv@gmail.com (матеріал розміщуємо на сайті безкоштовно!)». Скористались цією пропозицією одиниці. Зате було чимало пропозицій розмістити інформацію за гроші, але коли ми звертали увагу на цю безкоштовну пропозицію, на цьому спілкування чомусь закінчувалось:)

Звісно, «незалежні експерти», які вдаються до «політичних маніпуляцій», будуть вважати «залежними», або «упередженими» мас-медіа, які не підтримують маніпулятивні політичні звинувачення, як було, наприклад, із зверненням депутатів міської ради VI скликання за наслідками блокування сесійної зали 2.12.13, яке політично заангажовані «активісти» тривалий час спекулятивно називали «листом проти студентів», хоча насправді депутати звертались «до прокурора області щодо відкриття кримінального провадження стосовно осіб, винних в організації захоплення та блокування міської ради під час проведення сесії 2 грудня 2013 року» (повний текст звернення можна подивитися тут). Тобто ніякого «звернення проти студентів» не було – це все маніпуляції, на що і звернули увагу fakty.cv.ua (і не лише). Але комусь вигідно політично маніпулювати (дехто робить це досі), а якщо якісь ЗМІ це не підтримують, акцентують увагу на неправду і маніпуляції, – автоматично стають в очах тих маніпуляторів «неправильними», «залежними» і т.п.

Тож «Твоє місто. Чернівці» теж, напевно, в подібних ситуаціях будуть вважати «залежними»:) Або «звідси ноги ростуть» і у «стартових підозрах». Бо ж «ворогів» в команді «Твого міста. Чернівці» своїм запитанням шукав якраз один з маніпуляторів щодо «звернення проти студентів»… Буває:)

Але «то таке», як каже відомий футбольний фахівець Мирон Маркевич. Від fakty.cv.ua бажаємо творчої наснаги та реалізації всіх позитивних, добрих, корисних для Чернівців і чернівчан намірів та планів у рамках проекту «Твоє місто.Чернівці»!

Георгій МАЗУРАШУ,
співзасновник fakty.cv.ua

***

***

***

***

***

***

***

***

***

Про «Візію Чернівців-2020», яка передувала презентації медіа-хабу «Твоє місто. Чернівці», читайте і дивіться тут:

Екс-міністр Шеремета, Каспрук, Продан і Ко – про перспективи Чернівців (відео)

***

***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ