Літак підвів, але міністри з України і Румунії на Буковині зустрілись

0
290
Павло Клімкін на відкритті Йорданештської загальноосвітньої школи I-III ступенів (Глибоцький район Чернівецької області).
Загрузка...

Міністри закордонних справ Павло Клімкін і освіти та науки Лілія Гриневич, «поскаржившись» публічно на відміну авіарейсу Київ – Чернівці, добрались на авто на Буковину, де 11.01.18 зустрілись з делегацією з Румунії на чолі з міністром закордонних справ Румунії Теодором Мелешкану.

«Буковинські плани» Лілія Гриневич анонсувала так: «Рейс скасували, але їдемо крізь ніч машиною назустріч румунським колегам) Завтра у селі Йорданешти Глибоцького району разом з @Павло Клімкін та Міністром закордонних справ Румунії Теодором Мелешкану відкриваємо оновлену (фактично новозбудовану) школу з румунською мовою навчання. За планом також чергова робоча зустріч з фаховою спільнотою щодо збільшення обсягу застосування та вдосконалення методик вивчення української мови у школах з мовою навчання національних меншин. Навігатор показує, що доїдемо до Чернівців за 7 годин) перша зустріч з румунською делегацією близько 7-Ї ранку, тому встигаємо)))».

Робоча поїздка П.‘а спільно з Л. до м.Чернівці розпочалася з візиту Карапчівського ліцею ім.М.Емінеску. Міністрам зовнішньополітичних відомств та Міністрам освіти України та Румунії учні подарували щоденники карапчівського ліцею.

«Візит на Буковину високопосадовців двох країн – чотирьох міністрів – розпочався із відвідин Карапчівського ліцею. Делегація у складі міністрів – освіти і науки України Лілії Гриневич, закордонних справ України Павла Клімкіна, закордонних справ Румунії Теодора-Віорела Мелешкану, національного виховання Румунії Лівіу-Маріана Поп, керівництва Чернівецької області, Сучавського повіту, дипломатів ознайомилася з навчальним закладом. Зокрема, ми заходили в кабінети української мови, румунської мови та фізики. Думаю, Павлові Анатолійовичу Клімкіну, як фізику за першою освітою, було цікаво», – написав про це голова обласної ради Іван Мунтян.

Потім були Йорданешти того ж Глибоцького району.

“Тут не має ніяких мовних, ментальних кордонів. Не буде і кордонів між нашими країнами, тільки дружба. Будемо просуватися до Європейського Союзу”, – зазначив Павло Клімкін на відкритті новозбудованої Йорданештської загальноосвітньої школи I-III ступенів.

Про відкриття школи більш розгорнуто висловився нардеп Григорій Тіміш: «Сьогоднішній день назавжди закарбується в моїй пам’яті! Адже саме сьогодні, 11 січня, відбулась довгоочікувана подія не тільки для жителів села Йорданешти, а й для всієї громади Буковини. Тому що, без сумніву, можна стверджувати, що новозбудована школа є гордістю всієї Чернівецької області та результатом спільної роботи всіх гілок влади. Величезна подяка всім, хто докладав зусилля для реалізації цієї мрії, в яку вірили багатотисячна глибоцька громада. В першу чергу подяка жителям села Йорданешти, сільському голові та депутатам районної ради за те, що рухали цей проект і постійно тримали органи влади “в напрузі”. Дякую Президенту, Уряду, народним депутатам, зокрема Івану Рибаку за довіру, розуміння важливості побудови цього об’єкту та за максимальне сприяння у виділенні коштів! Дякую обласній, районній владі та всім хто вболівав за цю справу. Окремо хочу подякувати ТОВ “Надія” та її керівнику Бічеру Василю за те, що, незважаючи на величезні проблеми, зміг вчасно та якісно виконати всі роботи. Приємно, що і мені, як обранцю по даному округу, вдалось, не тільки словом, а й конкретними справами докластись до втілення цієї мрії в життя! Мені дійсно приємно за всі слова подяки, які лунали сьогодні, в тому числі і в мою адресу! Переживаючи такі моменти розумієш, що робота була не марною, і найголовніше – це дає поштовх для подальших результативних дій на користь рідного краю! Вірю, що попереду, об’єднавши зусилля, зробимо ще багато хороших справ!»

У Чернівцях Павло Клімкін спочатку «засвітився» і готелі «Буковина»:

Клімкін у столиці Буковини розповів про заяву політолога Олега Хавича з проханням отримати політпритулок в Польщі. “Минулоріч Польща надала притулок тільки 88 українцям. Тому про масовість біженців до сусідньої країни не йдеться. Знаю, що є кримінальна справа. Йому закидають сепаратизм. Коли завершиться провадження, тоді будемо звертатися до наших польських колег. Польща не буде давати притулок тим, по кому є кримінальна справа. Тому зараз не буду коментувати дану справу”, – цитує міністра acc.cv.ua.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін та глава МЗС Румунії Теодор Мелешкану провели у Чернівцях спільну прес-конференцію за результатами двосторонньої зустрічі.

«Ми обов’язково будемо разом з Румунією працювати над тим, щоб надати нової динаміки бізнесовим активностям в регіоні – стимулюватимемо спільні проекти, розвиватимемо систему мікрогрантів», – зазначив Павло Клімкін.

Також у Чернівцях відбулась спільна зустріч Міністрів закордонних справ України та Румунії з представниками активу румунської громади Чернівецької області, керівниками та викладачами румунських навчальних закладів області за участі Міністрів освіти України (Л.Гриневич) та Румунії (Л.Поп).

І про зустріч у Червоній залі ЧНУ.

Олена Раца: «У червоній залі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбулася зустріч з Міністром освіти і науки України Лілією Гриневич, Міністрами закордонних справ України та Румунії і Міністром культури Румунії. На зустрічі обговорювали запитання щодо розвитку та співпраці української та румунської сторін. Не обійшлося і без запитань про українську мову та Лілія Гриневич зазначила, що завдяки новому Закону про Освіту молоде покоління, материнською мовою якого не є українська, тепер матиме змогу вивчати державну мову, завдячуючи чому, відкриється можливість оволодіти більшим спектром професій, зайнятті керівних посад у державних органах України. «Ми ні в якому разі не намагаємося ущільнити права національних меншин,а тільки збільшуємо можливість у їх розвитку…» Також пані Міністр підтримав і Павло Клімків (МЗС), який опираючись на приклад власних життєвих досягнень, окреслив важливість вивчення української мови.
Модерував зустрічі перший заступник голови ОДА Михайло Павлюк. Також обговорювались питання культури і транзиту
».

***
Ефір на телеканалі «Буковина»:

***

***

***

***

***


***

***

***

***

***

***

***

***

***
І про мови…

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ