Тепер сортуємо сміття правильно

0
646
Загрузка...

З 1 січня 2018 року, згідно з закону “про відходи”, українці мають сортувати сміття – “ховати” держава буде тільки залишок.

За словами експертів, на даний момент сміття сортує не більше 5% українців, тому що не розуміють, як це робити і навіщо це потрібно, пише bdzhola.com. Реальний збір відходів впроваджується в більше, ніж 750 населених пунктах. Держава пропонує європейський принцип “забруднювач платить”.

Від 1 січня 2018 року громадяни України будуть зобов’язані сортувати все сміття за видами згідно з нормою ЗУ “Про відходи”. Але постанов з переліком та послідовністю операцій з непотребом досі не створено. Нині сьома частина України завалена сміттям. Лише під офіційними звалищами поховано 43 тисячі квадратних кілометрів, що дорівнює площі Данії. А кожен українець щодня додає мінімум 1 кг непотребу до цієї кількості.

Приблизно 40% сміття – це корисні і цінні вторинні ресурси, як-то папір, скло та полімери.   На сортуванні відходів можна також зекономити, якщо врахувати, що за рік людина утворює 20-70 кг сміття. Так, приблизно за 100 кг макулатури можна заробити 260 грн. 1 пластикова пляшка важить 15 грамів, а для кілограму слід назбирати майже 70, що відповідатиме 5 грн. Але за тонну пляшок переробник має заплатити 15 тисяч гривень.

Деяким видам відходів можна одразу подарувати “друге життя”. Наприклад, синтепон – готовий наповнювач для дитячих іграшок, ковдр, подушок та одягу. Алюмінієві бляшанки можна переробити на цвяхи та рами для велосипедів, а за кордоном вони стають деталями для літаків. Щорічно в Україні викидають більше 14 мільйонів тон побутових відходів, які ховають на тисячах звалищ і полігонів площею понад 9 тисяч гектарів. Наразі у більшості подвір’їв багатоповерхівок міст України немає навіть спеціальних контейнерів, куди б можна було помістити сортовані відходи.

Ольга Манюк, fakty.cv.ua

***
Фотохостинг yapx.ru
Фотохостинг yapx.ru

 

 

 

 

 

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ