Пристрасті у Чорнівці: суд поновив Боту на посаді голови сільської ради

1
989
Георгій Бота з талановитою бігункою Олександрою Паскал, яку сільський голова підтримує
Загрузка...

Відповідну постанову, яка підлягає негайному виконанню виніс Новоселицький суд 20 листопада 2017 р.

Нагадаємо початок скандальної історії із усуненням від посади сільського голови Чорнівки. 12 липня 2017 року на сесії Чорнівської сільської ради частина депутатів виступили з вимогою внести до порядку денного  питання недовіри сільському голові, обрання секретаря сільської ради. Заявивши про неправомірність таких дій, сільський голова Георгій Бота залишив сесію. Пізніше він подав заяву про вчинення злочину. Сільський голова повідомив поліцію про злам сейфу, де зберігалися печатка та документи сільської ради і виконкому, про те, що змінили замки та не допускали голову до роботи.

Минуло понад 4 місяці. Новоселицький районний суд

адміністративний позов Георгія Боти до Чорнівської сільської ради задовольнив повністю. Визнано незаконними та скасовано рішення сільської ради щодо відкликання та дострокове припинення повноважень сільського голови Боти Георгія Михайловича від 12 липня, 19 липня та 8 серпня 2017 року,  поновити Боту Г. М. на посаді, стягнути середньомісячну зарплату  за час вимушеного прогулу з сільської ради (понад 28 тис. 620 грн.)  та судові витрати.  Поновити на посаді і виплатити одномісячну зарплату негайно. Рішення може бути оскаржено у Винницькому апеляційному адміністративному суді, – повідомляє rayoninfo.info.

«Розговорити» мешканців Чорнівки на тему цих перипетій з усуненням з посади сільського голови не так просто. Люди частіше просто не хочуть про це говорити. Але й масового негативного ставлення до Георгія Боти в селі не відчувається. Радше навпаки – люди згадують, що за головування Георгія Михайловича Чорнівку газифікували, зазначають, що на посаді голови він старався зробити якнайбільше гарних справ для села. Також кажуть, що проти Боти «закусились» деякі місцеві «бізнесмени», які не змогли вирішити з ним якісь там земельні питання.

А ось трохи більше про ті пристрасті навколо усунення Георгія Боти з посади голови Чорнівської сільської ради:

Депутати Чорнівської сільської ради вирішили відсторонити голову села від виконання обов’язків

Чорнівка – невелике село поблизу міста, яке ще недавно жило тихим і спокійним життям. Однак уже другий тиждень у селі вирують справжні пристрасті: конфлікт, який спалахнув між депутатами сільської ради та сільським головою, не можуть вирішити і нині.

12 липня 2017 року у селі Чорнівка Новоселицького району мала відбутися чергова 20 сесія сільської ради VII скликання, на розгляд якої Чорнівський сільський голова Георгій Бота виніс 15 питань.

Частина депутатів сільської ради стала наполягати на включенні до порядку денного додаткових питань: про обрання секретаря сільської ради, про недовіру сільському голові та дострокове припинення його повноважень.

Річ у тім, що раніше – 25 червня – відбулися збори сельчан. Однак ініціював їх не сільський голова, та й з понад двох тисяч людей там були лише 140. Отам і вирішили – усунути голову від роботи.

Власне, на це сільський голова заперечив, а коли депутати зчинили галас – завершив сесію, так і не затвердивши порядок денний засідання.

Після цього голова покинув приміщення сільської ради. Але депутати продовжили сесію без нього. Обрали секретаря ради та достроково припинили повноваження сільського голови.

Наразі правоохоронці з’ясовують, чи було усунення сільського голови з посади правомірним

Наступного дня, коли голова прийшов на роботу, то побачив сейф у своєму кабінеті, який опечатали депутати. На папері були підписи 5 депутатів і напис: «Відкривати лише у присутності секретаря сільської ради Червінського М. І.».

Замок – змінили, ключі – не дали

За словами Г. Боти, у сільській раді за лічені дні змінили замок. Однак якщо всім працівникам видали ключі, йому їх не дісталося. Тому, відповідно, і зайти у приміщення не міг.

– Так, усунення від посади може бути ініційоване, але повинні бути юридично обґрунтовані підстави, дотримана вся процедура, – каже Г. Бота. –Я повинен був би у законний спосіб передати всі повноваження. За посаду я не тримаюся. Втім, якщо уже робити щось, то законно. У заяві, яку мені вручили, йшлося про те, що мене відсторонили від обов’язків голови Чорнівської сільської ради на підставі таємного голосування. Власне, такої посади в Україні уже немає. Адже сільського голову обирає все село, а голову сільської ради вибирала рада. Мене також переконували здати печатку та всі папери, які є, погрожували, якщо я не здам це, то мене винесуть на вулицю разом зі столом. На мою думку, є група людей, котра зацікавлена в усуненні мене від влади, адже їм потрібен «кишеньковий» сільський голова. Останнім часом у селі зробили чимало, село живе. Але, вочевидь, це не всім подобається.

Сейф розрізали «болгаркою»

Колотнечею наприкінці минулого тижня не обмежилося. У понеділок, 17 липня, депутати, ініціатори усунення голови села з посади, зрізали «болгаркою» замок на сейфі, де зберігалася печатка та документація.

Заступник начальника Новоселицького відділення поліції ГУ НП у Чернівецькій області Олександр Рурак підтверджує цей факт.

– Виїхала оперативна група, і цей факт зафіксували. Депутати забрали з сейфу службову документацію, – зазначає О. Рурак. – Вони ухвалили рішення про те, щоб усунути голову з посади. Наразі ми з’ясовуємо, чи дотримувалися депутати законної процедури. Так, депутати сільської ради винесли йому недовіру. Голова в цьому разі може звернутися до суду та оскаржити рішення сільської ради.

Депутат Чорнівської сільської ради Микола Червінський, якого обрали секретарем сільської ради, каже, що люди були вимушені це зробити, адже сільська рада не могла повноцінно функціонувати.

– Так, ми зрізали замок і відкрили сейф, але там нічого не було – ані печатки, ані жодних документів. Можна було судитися з головою, але люди не хочуть чекати. Є варіант, коли суд може його усунути з посади. Але це буде довго тривати. Якщо голова хоче – нехай оскаржує через суд, – зазначає М. Червінський. – Голову підозрюють у порушенні Конституції та перевищенні повноважень. Він скликав сесію, але питання стосовно недовіри йому порушувати не хотів. Тому депутати провели її самі, 11 депутатів проголосували за недовіру голові, це зафіксовано у протоколі. Люди обурені, наразі ледве їх стримую від самосуду. Вважаю, що йду правильним шляхом. Якщо голова правий – нехай іде в суд. А там побачимо. Суд його виправдає, голова прийде до сільської ради – ми йому знову оголосимо недовіру, і знову почнемо спочатку. Але він працювати головою – не буде.

Думки людей розділилися

Мешканці села розділилися на два табори: одні ставляться до голови не зовсім позитивно, радше, негативно (хоча назвати конкретної причини не можуть), інші ж навпаки.

– Я особисто не була на зборах, – каже чорнівчанка Катерина (ім’я змінено). – намагаюся не вмішуватися в політику. Знаю лише, що у людей ставлення до голови неоднозначне, хоча він дійсно чимало всього зробив, та й зусиль доклав багато задля об’єднання з містом. Тому особисто я не можу сказати, що він поганий. Багато людей проти голови, кажуть, що він землі розпродував. Але, наскільки мені відомо, це було ще за колишнього сільського голови.

Мешканка Чорнівки, пенсіонерка Домка Щавінська розповідає, що нинішній сільський голова за півтора року відремонтував зупинку, сільську раду, зробив спортивний і дитячий майданчик, два мости, долину засипав піском – одне слово, намагався поліпшити життя для селян.

– На цих зборах було 140 людей разом з дітьми – я рахувала, адже живу біля клубу. Дітей з-поміж них було більше 20. Але це не була сходка села, яку зібрав сільський голова – людей скликали кілька депутатів. Все пройшло без скандалів – була на зборах до кінця, теж виступала, – каже жінка. – Якщо голову в чомусь звинувачують – це треба доводити, а не чинити так, як депутати робили. Нехай з цим розбираються відповідні органи. Люди шоковані – як можна прийти до сільської ради, змінити замки на дверях, зірвати замок із сейфа – що за анархія? Є цивілізовані методи. Голову вибрали люди, люди повинні його і знімати, якщо на те є підстави.

За словами пані Домки, люди старшого покоління прикро вражені тим, що нині коїться в селі. І проблема не лише у тому, що робота сільської ради фактично паралізована. Люди переймаються, що ще трохи і цивілізованими методами взагалі буде неможливо владнати будь-які питання села.

Джерело: pogliad.ua

До слова, депутати Чернівецької міської ради на 21 сесії не підтримали об’єднання Чернівців з Чорнівкою Новоселицького району в одну громаду.

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ