Нові висоти і рекорд чернівецького туристичного клубу «Плай» (фото, відео)

0
552
Загрузка...

До Всесвітнього Дня туризму в Чернівецькому торговельно-економічному інституті КНТЕУ відбулося цікаве дійство: члени туристичного клубу «ПЛАЙ» організували зустріч, на якій ділилися враженнями від підкорення гірських вершин…

У кінці серпня із сонячної Грузії повернулися члени туристичного клубу ЧТЕІ КНТЕУ «ПЛАЙ», які майже місяць мандрували вершинами Кавказьких гір.

До складу групи входили:
Швейко Микола – студент ІІІ курсу, спеціальність «Менеджмент».
Дімітрюк Роман – студент 1 курсу СВО «Магістр», спеціальності «Менеджмент».
Миндреску Дмитро – студент 1 курсу СВО «Магістр», спеціальність «Менеджмент».
Олексюк Іванна.
Шинкович Іван.
Крецький Олександр Ілліч – заступник декана ФУСОХТ, старший викладач секції фізичної культури кафедри соціально-гуманітарних наук та права, керівник групи.

Понад 8000 км на авто, десятки  кілометрів гірськими стежками та льодовиками подолали наші герої. За час подорожі відвідали 5 країн (Румунія, Болгарія, Туреччина, Грузія та Росія), ознайомилися з їхньою природою, культурою та туристичними об’єктами. Але головним досягненням альпіністів з ЧТЕІ КНТЕУ, (вже тепер можна сміливо їх так назвати), стало сходження на гору-п’ятитисячник Казбек – 5 033.8м.

Як зазначив керівник туристичного клубу Олександр Крецький, підготовка до сходження тривала не один рік. Туристичний клуб ЧТЕІ КНТЕУ «ПЛАЙ» був створений в 2014 р. Саме відтоді члени клубу крок за кроком ішли до своєї мети. Періодично організовувалися літні та зимові походи в Українські Карпати, де відбувалися сходження на наші двотисячники. Минулого літа ЧТЕІ КНТЕУ вийшов на міжнародну арену і встановив свій стяг на горі Молдовяну – 2 544 м (Румунія) та на найвищій горі Балканських гір – Мусалі (2 925м.). Далі – цілий рік копітких тренувань в улюблених Карпатах та підготовка і збір потрібного спорядження.

Ось дещо із вражень. Грузія… Дивовижні краєвиди, височезні гори, химерні скелі та неймовірно гарні засніжені вершини… Від одного погляду перехоплює дух. 6 днів  тривало сходження на величний Казбек. Після двох днів виснажливого треку з важкими наплічниками, перейшовши через перевал Саберце і частину льодовика, розбиваємо табір на висоті 3800 м. З однієї сторони – Казбек, з іншої – льодовик. Вибираємо безпечне місце на плато, щоб не дістало каміння, яке раз за разом скидала у наш бік гора. У далині, на висоті 3 600 м, видніється метеостанція, яка була зведена за наказом Л. Берія в 1933р. З’являються легкі ознаки гірської хвороби. Наступні 2 дні використали для акліматизації, радіальних походів та тренувань на льодовику. Сходження  на гору розпочинали о 2 годині ночі. Ця пора доби характеризується мінусовою температурою, що полегшує подолання тріщин на льодовику та відповідно зменшується кількість обвалів. Приблизно на висоті 4 200 м одягаємо системи і «кішки», зв’язуємося у зв’язку і виходимо на льодовик. Маневруємо між тріщинами, як в лабіринті. Видимість погана, налітає сніг. На висоті 4600м. зустрічаємо сонце, стає веселіше, але висота дається взнаки. Було важко, але сила волі брала гору над тілом та розумом.  Перехоплює подих, чи то через неймовірні краєвиди чи через нестачу кисню. Все частіше і частіше зупиняємося для перепочинку, надійно «забурюючись» льодорубами на крутих схилах гордої гори. Крок за кроком набираємо висоту і о 7 ранку  виходимо на вершину. Ніякими словами неможливо передати ті відчуття – фантастичні краєвиди, велич гір, свобода думок, врешті-решт здійснення ще однієї мрії.  Недовго затримуємося на горі.  Розгортаємо прапор України та ЧТЕІ КНТЕУ, кілька фото і відео, молитва і гімн України – і вирушаємо вниз. Знаємо, що спуск завжди важчий. Лід на крутих схилах створює великі складнощі: відрізок в 30м. рухалися десь 30-40 хв. Але команда працює злагоджено – тренування даються взнаки. За 3 години спустилися на плато. Далі ще треба пройти льодовик Гергеті. Продовжуємо рухатися в зв’язці обходячи і перестрибуючи здавалося б бездонні тріщини в льодовику. Ще за дві години ми благополучно добралися до наметів, де прийняли водно-льодові процедури і відсвяткували сходження на Казбек альпіністським гречаним супом. Наступного вечора ми спустилися в сел. Степанцмінда, де й заночували.

Маючи в розпорядженні авто, що суттєво полегшило нам життя, наступні тижні ми використали для більш детального знайомства з Грузією, Туреччиною, Болгарією та Румунією.

Ось такою чудовою видалася поїздка студентів та викладачів ЧТЕІ КНТЕУ, яка закарбується яскравими, колоритними та позитивними спогадами в їх пам’яті.

І ще одна «родзинка» до «гірських розповідей». Під час сходження на Казбек було встановлено своєрідний рекорд – на висоті понад 5000 м Олександр Крецький, який є і тренером з рукопашного бою, вручив посвідчення кандидатів у майстри спорту двом буковинцям Дмитру Миндреску та Іванні Олексюк, які навесні 2017 р. стали чемпіонами України з універсального бою.

fakty.cv.ua (за інформацією від ТК «ПЛАЙ»)

***

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО:

***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ