Співзасновника «Apple» чекають у рідному селі на Буковині…

0
930
Загрузка...

Генія комп’ютерних технологій Стіва Возняка, який є співзасновником «Apple», запросили відвідати рідне село Червона Діброва Глибоцького району Чернівецької області, де народився його батько.

Про це на своїйсторінці у Facebook написав буковинський народний депутат Григорій Тіміш:

«Разом з колегами -депутатами з міжфракційного депутатського об’єднання “Буковина” запросили до Чернівеччини співзасновника “Apple”, людину з буковинськими коріннями Стіва Возняка на зустріч з студентською молоддю . Також хочемо бачити його в Червоній Діброві, де народився його батько. Він візьме участь в роботі форуму Olerom Forum 1 в Києві 30 вересня. Раніше він нагадував , що під час візиту в Україну, на запрошення готовий відвідати інші міста Західної України, а особливо ті звідки його коріння. Тож Буковина з нетерпінням буде чекати на генія комп’ютерних технологій!»

***

Про походження Стіва Возняка пишуть різне. У т.ч., що його батько ніби народився в США.

Інформація про українське етнічне походження Стіва Возняка з’явилась в українських ЗМІ після виходу у світ у 2007 році енциклопедичного довідника «Галактика Україна. Українська діаспора: видатні постаті» журналіста Віталія Абліцова, зазначається на uk.wikipedia.org. Де стверджується, що батьки Стіва є вихідцями з Буковини. У своєму інтерв’ю газеті Експрес у 2011 році Абліцов сказав:

«Його батько — виходець із Буковини, звідки переїхав до США після Другої світової війни. Мати — німецького походження. Він це визнає. Але оскільки його інтернаціональна сім’я в Америці ніколи не дотримувалась українських традицій, а на момент виїзду батьків до Сполучених Штатів частина Буковини належала Польщі, то на запитання про їх походження Стів, не вдаючись до подробиць, відповідає: “Моя мати приїхала з Німеччини, а батько — з Польщі” »
Всупереч цьому американський комерційний проект Родовід, що не гарантує достовірність інформації, але посилається на американські переписи населення, стверджує, що батько Стіва Джеррі Возняк був народжений у 1925 році у Каліфорнії США, a першим пращуром Стіва по батьківській лінії, хто іммігрував до США, був його прадід Джордж Возняк. Сайт проекту надає інформацію, що Джордж Возняк народився у Польщі в 1843 і прибув до США у 1870 році. Треба зазначити, що у 1843 році незалежної Польської держави не існувало. У 1795 Російська імперія, Імперія Габсбургів та Королівство Пруссія остаточно поділили між собою усі землі Річі Посполитої, до якої входили значні українські етнічні території.

Сам Возняк не дає прямої відповіді на питання про етнічне походження своїх батьків, але зазначає, що родина матері походить із Німеччини, а родина батька з Польщі, або з іншої сусідньої країни. Щодо можливості українського походження він сказав:

Я деякою мірою бажав би бути українцем. Ці люди здаються найбільш подібними до американців, як я сам, з усіх інших європейців.
У листуванні зі Стахом Возняком, СЕО Cargofy, Стів написав: “Я відчуваю спорідненість з Україною через своє ім’я”.

 

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ