У Чернівцях обговорили виборчу реформу

0
132
Загрузка...

Публічна дискусія щодо реформування виборчої системи України відбулась у Чернівцях, за сприяння Громадянської мережі ОПОРА та Міжнародної фундації виборчих систем (IFES).

Громадські активісти, політологи, політики та представники виборчих комісії зійшлися на думці, що через значні недоліки чинного виборчого законодавства його потрібно змінювати і варто це робити не перед самими виборами, а як мінімум за пів року до їх проведення.

На початку дискусії, аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Неберикут розповів про виборчі системи, які діють в різних країнах світу, а також проаналізував переваги та недоліки мажоритарної та пропорційної системи. Вказавши на негативні наслідки застосування мажоритарної системи та пропорційної системи з закритими списками, найбільш прийнятною для обрання депутатів Верховної Ради України на сьогодні аналітик назвав пропорційну систему з відкритими регіональними списками. До недоліків мажоритарної системи значну  кількість втрачених голосів виборців, які голосували за кандидатів, які не перемогли в окрузі, а також низьку мотивацію депутата працювати на благо всіх виборців, обмежуючись інтересами виборців окремого округу. Серед недоліків пропорційної системи з закритими списками – значний вплив партійних керівників на формування списків партій, а також можливий “продаж” місць в списку. Натомість більшість цих недоліків може усунути пропорційна система з відкритими списками, яка передбачає можливість виборцю самому обирати кандидатів зі списку партії, які гідні отримати мандат.

На даний момент в Верховній Раді зареєстровано 3 проекти законів законів про вибори народних депутатів  та 2 проекти Виборчих кодексів,  особливість кожного документу розтлумачила радниця з юридичних питань Громадянської мережі “ОПОРА” – Ольга Коцюруба.

Також Ольга Коцюруба зазначила, що всі зареєстровані законопроекти пропонують встановлення пропорційної системи, проте тільки проект Виборчого кодексу 3121-1 А. Парубія, О. Черненка та законопроект 1068-2 В. Чумака по-суті передбачають введення системи з відкритими регіональними списками. Тоді, як законопроекти 1068-1 та 3112 закріплюють виборчі системи, які попри їх назви виборчих систем з відкритими списками не є такими за своєю суттю.

Фото: Максима Козьменко

Учасники дискусії зійшлись на думці, що практика прийняття виборчого законодавства безпосередньо перед виборами є неприйнятною і що до законодавства варто внести норму про неможливість зміни виборчих правил менш ніж за півроку до їх проведення. Разом з тим голови чернівецької обласної (Микола Каспрук) та міської (Сергій Бостан) виборчих комісій зауважили, що варто також збільшити період проведення виборчої кампанії хоча б до 90 днів, оскільки встановленого часу не вистачає для якісної організації виборчого процесу. Також учасники дискусії звернули увагу на проблеми функціонування виборчих комісії і зазначили, що Центральній виборчій комісії треба більше звертати увагу на професійну підготовку членів виборчих комісій, а також на необхідність інформатизації системи передачі протоколів до ЦВК, що пришвидшило б процес встановлення результатів. Кандидат політичних наук – Михайло Павлюк зауважив, що разом з виборчою реформою потрібно провести конституційну реформу з можливістю створення двопалатного парламенту, при цьому обирати депутатів до кожної палати за різними системами, Верхній – мажоритарною, Нижній – пропорційною.

Ознайомитися з записом дискусії ви можете за посиланням:

За коментарями звертайтесь: Прокоп Тарас, 0954900504

Джерело: oporacv.org

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ