Каспрук у страсну п’ятницю заветував два рішення міської ради

0
211
Загрузка...

Міський голова Олексій Каспрук скористався правом вето і 14 квітня зупинив дію двох рішень міської ради, як таких, що суперечать діючому законодавству. Повторний розгляд цих питань відбудеться на позачерговій сесії міської ради, яка скликається 26 квітня о 14.00.

Олексій Каспрук зупинив дію рішення міської ради № 647 «Про Наглядові ради комунальних підприємств», яке прийняте з порушенням вимог Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Господарського кодексу України. Зокрема, звернуто увагу, що міська рада внесла комунальне підприємство ЦПКіВ імені Т. Г. Шевченка у перелік підприємств, на яких утворюються Наглядові ради, хоча це підприємство не підпадає під жоден із критеріїв, відповідно до яких утворення Наглядової ради на комунальному підприємстві є обов’язковим.

Внутрішньо суперечливий характер носять також окремі положення Порядку утворення, організації діяльності та ліквідації Наглядової ради комунального підприємства, що спричинить неможливість їх реалізації. Мова йде про процедуру делегування представника міського голови до складу Наглядової ради, а також порядок утворення конкурсної комісії з відбору незалежних членів Наглядової ради, організацію роботи цієї комісії.

Зазначено також до виключної компетенції Наглядової ради комунального підприємства всупереч нормам Господарського Кодексу України внесено такі питання, які можуть призвести до блокування роботи комунальних підприємств.

Звернуто увагу, що прийняття рішення про обрання депутата у якості незалежного члена Наглядової ради закладає потенційний конфлікт інтересів, оскільки він, як депутат міської ради, буде представляти інтереси Засновника комунального підприємства – міської ради. У такій ситуації поняття «незалежний член Наглядової ради» взагалі втрачає своє основне первісне значення – «неупереджений експерт, який формально не входить до числа вищих менеджерів і не має особистого інтересу», оскільки дозволить депутатам самим входити до числа «незалежних» членів Наглядової ради комунального підприємства, очолювати Наглядові ради комунальних підприємств на платній основі. Це суперечить вимогам, що незалежний член Наглядової ради не може посідати виборні посади та бути посадовою особою органів державної влади та місцевого самоврядування.

Загалом, у прийнятій редакції рішення «Про Наглядові ради комунальних підприємств» може розбалансувати систему «стримувань і противаг», оскільки представництво депутатів міської ради передбачається в Наглядовій раді комунального підприємства у вигляді «незалежних» членів, а в конкурсній комісії з відбору незалежних членів Наглядової ради депутати міської ради становлять більшість. Таким чином міська рада повністю перебирає на себе всі функції щодо управління комунальними підприємствами, що суперечить законодавству.

З огляду на зазначене міський голова Олексій Каспрук вважає, рішення Чернівецької міської ради VІІ скликання «Про Наглядові ради комунальних підприємств» від 10.04.2017 року №647 потребує доопрацювання з метою приведення його у відповідність до Законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об’єктами державної та комунальної власності», «Про місцеве самоврядування в Україні» та усунення недоліків технічного характеру.

Міський голова Олексій Каспрук також заветував рішення міської ради в частині відмови у поверненні до державної власності в особі Міністерства оборони України земельної ділянки за адресою вул.Григорія Мізюна, 20, площею 0,3084 га як таке, що суперечить рішенню Господарського суду Чернівецької області від 14.11.2016р. №926/2529/16, Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності», статті 77 Земельного Кодексу України, статті 319 Цивільного Кодексу України.

Зокрема, Господарський суд Чернівецької області скасував рішення міської ради, яким зазначена земельна ділянка, де раніше розташовувалося військове містечко, була зарахована до земель запасу міста. Скасовуючи рішення міської ради, суд виходив з того, що Міністерство оборони України, як власник землі, не приймало рішення з відчуження чи передачі до земель запасу міста земельної ділянки площею 0,3084 га, що є державною власністю. Міський голова вважає, що законних підстав не виконувати рішення суду у міської ради немає і зазначена земельна ділянка підлягає поверненню до держаної власності в особі Міністерства оборони.

Джерело: chernivtsy.eu

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ