Дивні деталі гучного депутатського затримання (відео)

0
417
Загрузка...

Скандальні нічні «розбірки» поліції з депутатами Чернівецької міської ради – найбільш обговорювана нині, певно, місцевими користувачами інтернету тема в соціальних мережах.

 

Увечері 5.10.16 нова поліція, як виявилось, вкотре, як кажуть, шукала привід причепитися до керівника опозиційної у міській раді фракції «Рідне місто» Василя Продана. Чому «шукала привід»? Тому що їх дії, великою мірою, нагадували методи, зокрема, попередників-«даішників», які, коли «шукали привід», перевіряли все підряд – від документів до аптечки і вогнегаснику. І лише якщо все-все було в порядку, за анекдотом, просили: «Дай хоч закурити»…

Попутно в цій скандальній ситуації дісталось і знімальній групі телеканалу «Чернівецький промінь», і іншому депутату міськради Володимиру Бешлею. Останнього «скрутили» і одягнули на нього наручники за те, що він знімав скандальні події на відео і після того, як поліцейські відштовхували телевізійників, почав вигукувати «Ганьба!»

У Facebook, де «соціальна активність», напевно, є найбільшою серед інших популярних у нас соціальних мереж, коментарі під відповідними поширеними відео та інформацією переважно діляться на «крайні проти» і «крайні за», грубо кажучи. Або, іншими словами, ці скандальні події оцінюють швидше «політично»…

А ось важливі деталі, на які пропонуємо звернути увагу «не політично», абстрагувавшись від політичних симпатій або антипатій.

Василя Продана, виявляється, вже неодноразово нова поліція перевіряє на «тверезість за кермом». І висновок відповідний (про тверезість) у нього не перший. При тому, що він, м’яко кажучи, чарчиною не захоплюється (на відміну від інших публічних осіб-політиків). То це «чисто випадково» новим поліцейським здається його вигляд «підозрілим» в сенсі тверезості? Чи це таки ознака «політичного переслідування»? Намагання якось його образити чи принизити такими процедурами? Показати «силу влади», яка може використовувати поліцію як інструмент «політичного переслідування»?.. Чи справді, може, шукали можливість затримати «під шумок» Ростислава Білика (як припускає Василь Забродський)?..

Так ось близько пів ночі 5.10.16 «головного рідномістівця» Василя Продана поліцейські, виходить, спершу підозрювали в керуванні транспортним засобом у нетверезому стані. А вже після того, як висновок показав, що він тверезий, поліцейські склали акт про те, що не працювала під світка номерного знаку. Причому, за словами одного з поліцейських, такий акт вони складали вперше. То хіба не є це ознаками того, що просто «шукали привід» якось причепитися?.. Якщо брати до уваги, що у деяких марок машин (старого покоління) така підсвітка номера навіть не передбачена, то цей «привід причепитися» взагалі виникає дуже дивним. Особливо, повторюємо, вже після того, як «провалилась» спроба звинуватити у водінні в нетверезому стані…

А те, що іншого депутата Володимира Бешлея «скрутили» і надягли на нього наручники лише за те, що 161006-beshley-obshansjkiy-skygar-fb-foto1заступився за журналістів і вигукував «Ганьба!» – це як розуміти?

Так, можна політично «не переварювати» ту чи іншу партію, у т.ч. «Рідне місто». Власне, вибори показали, що у цієї партії у Чернівцях прихильників серед виборців, які прийшли голосувати 15.10.15, є лише 17,9%. Або, може, «лише», бо це кращий показник серед всіх інших політичних сил, які боролися за депутатські мандати міської ради… Але чи означає це, що решта 82,1% мають підтримувати такі очевидно упереджені дії поліції проти депутатів від «Рідного міста» лише через політичну антипатію до них? Чи «таку» нову поліцію хочемо ми бачити? Чи, може, вони мали би показувати свої найкращі навички правоохоронців у реальній боротьбі проти злочинців і хуліганів? У нас, на жаль, вбивають серед білого дня на вулиці, мають місце інші серйозні правопорушення, у т.ч. доволі «гучні» (після, за реакцією суспільства), то тоді чомусь поруч не опиняються поліцейські, аби упередити злочинні дії або «спіймати на гарячому». Зате «шалену активність» вони проявляють у боротьбі проти неправильного паркування (за що в народі поліцейських вже називають жартома «парковщиками»). І політичні замовлення, як бачимо, теж вони непогано виконують. Хоча чи насправді це можна назвати «непогано», чи більше підходить термін «топорно»?..

І, мабуть, варто замилитися над відомим висловом, який нижче перефразував Василь Забродський… Бо коли проти будь-кого з вас поліцейські, не дай Боже, поведуться некоректно, може виявитися вже нікому за вас заступитися…

***

***

Володимир Бешлей (депутат Чернівецької міської ради):

«Насправді це не на мене наділи наручники, це сьогодні надягають наручники на всю країну. Коли поліцейський нападає на журналістів і за це йому громадянин вигукує «ганьба!», це точно не привід крутити йому руки та надягати наручники. Справа не в Бешлею чи Василь Продан, а в тому що Україну перетворюють не в Європейську, а в поліцейську країну.
Я проти цього!»

Василь Забродський (Заслужений журналіст України, громадський діяч):

«Важко залишитись неупередженим, адже маю свою історію стосунків з “реформованою поліцією”, але все ж спробую висловити своє бачення. Історія із затриманням депутата почалась не вчора, а значно раніше. Автомобіль голови фракції “Рідне місто” в Чернівецькій міській раді вже зупиняли ледь не з десяток разів. І всі історії з пропозицією В.Продану пройти алко-тест завершувались однаково: адвокати, журналісти і громадськість разом слідкували за дотриманням законодавства правоохоронцями. Найцікавіше в цій ситуації, що вся партійно-господарська еліта міста добре знає, що Василь Сафронович не вживає алкоголь взагалі. Ніякий. Тому ці більш-менш регулярні “побачення” із поліцією значною мірою Продан, певно, сприймає як розвагу для загартовування команди і підняття юридично-професійного рівня підлеглих. Переконаний, саме такий підхід до подібних ситуацій і був прорахований його політичними опонентами. Не маю жодних сумнівів, що вся провокація була задумана тільки з однією метою: затримати Ростислава Білика. Ніхто не звернув увагу, що авто Продана зупинили в п’ятдесяти метрах від будинку Білика. І не випадково. По сценарію бурбачні, на захист від поліцейського свавілля мав долучитись і Ростислав Романович. Де б його за будь який вигук, чи то “ГАНЬБА”, чи то “СЛАВА ЯЦЕНЮКУ І БУРБАКУ” обов’язково б затримали. Вже у відділку йому б “пришили” злісну непокору, в кишені б “знайшли” порошок білого кольору, а в результаті місяць-другий, Ростислав Романович провів би в СІЗО. Таким чином мудаки з кулявлобної епідерсії отримали б хоч якусь моральну компенсацію за просрану провокацію по ніби-то підкупу виборців. Насправді прорахунок виявився правильним і Ростислав Білик також був присутній на місці події в команді однодумців. Але, чи вони не знають Білика в обличчя і сплутали його з Бешлеєм, чи хапали будь-кого, аби відзвітувати. Але маємо те, що маємо. Такий собі новий оберт у політичній боротьбі, де сторони змагатимуться у красномовстві.
А тепер по суті самого інциденту.
У випадку проведення слідчо-оперативних чи будь-яких інших процесуальних дій, за необхідності, саме місце проведення виокремлюється, або огороджується спеціальною сигнальною стрічкою з відповідним написом. Такі стрічки є в кожному патрульному авто. Сам бачив цілі рулони . В такому випадку, ані журналісти, ані громадяни не мають право знаходитись у периметрі огородженої території. І будь-яка поява сторонньої особи є порушенням. На побаченому відео відсутня будь-яка огороджена територія, тому і журналіст, і оператор мали право, виконуючи свої ПРОФЕСІЙНІ ФУНКЦІЇ, знаходитись будь-де. Тому саму постановку питання поліцейським “відійдіть, посуньтесь” і т.д. вважаю беззаперечним порушенням законодавства по відношенню до журналіста. Я думаю, що цього відео вже достатньо для заяви про відкриття кримінального впровадження по факту перешкоджання журналістській діяльності. Що ж стосується дій Володимира Бешлея, то я бачу громадянина, який побачивши злочинні діі поліцейського, намагався привернути увагу інших правохоронців, з метою запобігання злочину. І в цьому випадку нема різниці депутат він чи ні. Так само нема різниці які саме погони має порушник закону. По суті, відсутність висунутих Бешлею звинувачень і підтверджує незаконність дій поліцейських. Якщо б він був порушником громадського порядку, і саме за це його затримали, то мало б бути відповідне рішення.
Банально, але вкотре повторюсь. Патрульна поліція лише фасадна частина, ніби-то реформованої міліції. Іх навчили любити Україну, повірити в здійсненність реформ, але залишили неуками в професійному плані. Ще недавно відсутність професійних навичок в Чернівцях призвела до загибелі мотоцикліста, а в Дніпрі – до загибелі самих поліцейських. Патрульні, які свій непрофесіоналізм проміняли на смерть мотоцикліста і які були відсторонені від виконання обов’язків після відкриття провадження по факту смерті хлопця, вже вийшли на патрулювання і сіятимуть своєю непрофесійністю смерть далі. А Володимиру Васильовичу лишається хіба дякувати їм, що руки ламали, а не стріляли. Від них всього чекати можна».

Звісно, цікаво почути або прочитати і офіційні коментарі поліції щодо цього інциденту (будуть додані, якщо хтось вже знає, де є відповідне відео – прохання повідомити в коментарі або/та на fakty.cv@gmail.com).

Дякуємо читачу, який підказав, де можна почитати коментар начальника патрульної поліції Чернівців Олега Йосипіва. Цікаво, що він називає причиною зупинки автомобіля Василя Продана те, що не підсвічувався задній номер. Хоча до цього «приводу» поліцейські чомусь дійшли аж після того, як тест засвідчив, що депутат тверезий. Дивно…

А ось цей матеріал БукІнфо з коментарем п. Йосипіва:

“Патрульні поліцейські зупинили автомобіль депутата Чернівецької міськради Василя Продана через те, що задні номерні знаки транспортного засобу не підсвічувались. 

Про це у телефонному коментарі кореспондентові БукІнфо повідомив керівник патрульної поліції Чернівців Олег Йосипів.

Більше деталей правоохоронець не розповів, оскільки, зазначив, що триває вивчення відеоматеріалів з нагрудних камер патрульних, а також проводиться службова перевірка.

“Управління патрульної поліції є політично незалежним. Коли нас запитують, чому патрульні поліцейські реагували на авто депутата міської ради? То, заявляю наступне, нам не важлива ні марка авто, ні хто сидить в ньому. Вони що не люди? На кожного громадянина, який порушує закон, чекає відповідальність”, – заявив Йосипів.
Також керівник патрульних наголосив, що деталі інциденту озвучить пізніше.
“Зараз триває всебічне вивчення відео з місця події. Лише після цього зможемо давати більш детальні коментарі”, – додав Олег Йосипів.
Поліцейський зауважив, що згідно чинного закондавства всі матеріали щодо виявлених порушень будуть передані до суду. Він і дасть правову оцінку інциденту.

Водночас керівник поліції привідкрив таємницю й розповів, чому патрульні зупинили автомобіль Василя Продана.

“Є стаття 35 закону України “Про Національну поліцію”, яка говорить, згідно чого, в яких умовах і за яких обставин патрульний поліцейський може зупиняти чи перевіряти документи водія транспортного засобу. Один із цих пунктів був порушений – а саме не підсвічувався задній номер автомобіля. І з цього все розпочалося. Всі інші деталі ми повідомимо згодом”, – наголосив Йосипів.

Разом з тим, як передає molbuk.ua, Олег Йосипів прокоментував, чи були під час учорашньої сутички дії правоохоронців професійними і кваліфікованими.

“Ви ж розумієте, що оприлюднена не повна версія відео. Повторюся – тоді, коли відео буде вивчене всебічно і зі всіх сторін, коли будуть вилучені всі матеріали, тоді ми зможемо про щось говорити”, – сказав поліцейський”.

fakty.cv.ua

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ