Протест у Чернівцях: Фищук підтримав БДФЕУ, а Каспрук звернувся до Міносвіти

1
1125
Загрузка...

У понеділок, 1.02.16, відбулась акція протесту студентів, батьків та викладацького складу Буковинського державного фінансово-економічного університету, які протестують проти рішення Кабміну підтримати ініціативу Міністерства освіти щодо приєднання БДФЕУ до Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича.

 

Біля «Будинку з левами» до мітингарів вийшов вийшов голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук, який, як пише bukoda.gov.ua, зазначив, що Буковинський державний фінансово-економічний університет є одним із найкращих вищих навчальних закладів краю, випускники якого сьогодні працюють як в структурі облдержадміністрації, так і в органах державної фіскальної та казначейської служб.

Олександр Фищук запевнив присутніх у тому, що підтримує позицію студентів та викладачів університету і сприятиме якнайшвидшому врегулюванню відповідного питання в рамках чинного законодавства.

У свою чергу, Чернівецький міський голова Олексій Каспрук повідомив студентам та викладачам Буковинського державного фінансово-економічного  університету,що звернувся до Міністра освіти Сергія Квіта з проханням терміново прислати до Чернівців робочу групу, яка роз’яснить на підставі яких рекомендацій  Міністерства освіти було  прийнято рішення про приєднання цього вузу до  Чернівецького  національного університету ім. Ю.Федьковича, доцільність таких кроків для обох вузівських колективів і громади Чернівців.

«Переконаний, що такі рішення потрібно приймати прозоро для колективів вузів і громади», – цитує Олексія Каспрука прес-служба міськради.

«Завтра ця ситуація буде обов’язково предметом обговорення на сесії міської ради, за результатами якої буде зроблена заява від імені депутатського корпусу», – заявив міський голова.

Міський голова закликав студентів та викладачів БДФЕУ для відстоювання своєї позиції  застосовувати законні методи , не вдаватися до блокування доріг  і вулиць, що  може спричинити  значні незручності для чернівчан,  нормального функціонування громадського транспорту.

Нагадаємо, що Уряд, за підписом чернівецького Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, який є випускником ЧНУ, вирішив підтримати ініціативу Міністерства науки і освіти щодо приєднання БДФЕУ до ЧНУ. Це викликало різко негативну реакцію в БДФЕУ. Неоднозначно сприйняли це рішення і нейтральні люди. Зокрема, публічно висловлюються, що подібні об’єднання не робляться «з бухти барахти» – потрібно добре фахово обґрунтувати, пройти якісь громадські обговорення, підготувати грунт, а потім вже приступати до реалізації, якщо немає кардинальних проблем… Але…

fakty.cv.ua

***

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО:

БДФЕУ протестує проти приєднання до ЧНУ 1.02.2016

***

***

Яценюк вирішив приєднати БДФЕУ до ЧНУ: реакція, дебати, опитування

***

Думка щодо об’єднання ЧНУ і БДФЕУ

Результати

Loading ... Loading ...

***

Коментар з Міносвіти:

Після проведення процесу реорганізації Буковинського державного фінансово-економічного університету викладачами ніхто “не розкидатиметься”.
Про це в інтерв’ю журналісту molbuk.ua повідомив директор департаменту вищої освіти міністерства освіти і науки України Олег Шаров.
Так, на запитання, чи очікують скорочення викладацького складу БДФЕУ після процесу оптимізації вузів, посадовець відповів:
“Всі студенти будуть переведені. По викладачах – як свідчить практика, гарного викладача ніхто на вулицю в житті ніколи не викине. Тому що гарних викладачів всім бракує. І, вибачте, особливо вашому, у порівнянні, невеликому місті, де, я думаю, кожен кандидат наук і кожен доктор наук перебуває на обліку. Їх у вас зайвих по Чернівцях немає. Тому, я думаю, що всякого викладача, який буде чогось вартий, обов’язково університет забере на роботу”.
“Знову ж таки – я боюсь зарікатись абсолютно про всіх. Можливо хтось є такий, що його не варто забирати. Але зазвичай викладачами ніхто не розкидається. При цих зарплатах, які отримують сьогодні викладачі, відмовлятись від послуг гарного викладача – це, скажемо так, той неабиякий ризик, на який мало хто з ректорів іде. А ректор ЧНУ – дуже мудра і дуже далекоглядна людина”, – додав Олег Шаров.
Разом з тим, представник міністерства освіти повідомив, що двох ректорів у ЧНУ не буде, а чи отримають нинішні проректори БДФЕУ рівноцінні посади у Чернівецькому національному університеті, залежатиме від керівництва ЧНУ.
“Єдине, що я розумію, і про що я можу впевнено сказати, що та кількість посад ректорів і проректорів, яка є нині, не може залишитися. Тому що в Чернівецькому університеті тільки один ректор. Тому тут, я так розумію, що ректорів стане менше. Що стосується проректорів – це вже питання до керівництва ЧНУ. Буде воно вважати за потрібне збільшувати кількість посад проректорів, буде в них така можливість, не буде в них такої можливості… Як показує практика, якщо проректори, наприклад є гарними викладачами, то вони знайдуть своє місце як викладачі. А якщо вони є і гарними адміністраторами, то їх досить швидко висунуть на адміністративні посади в тому університеті”, – повідомив О. Шаров.
Також Шаров повідомив, що міністерство освіти у найближчі дні видасть наказ про реорганізацію БДФЕУ.

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ