Позиція мера щодо виконкому – емоційна, дріб’язкова, неконструктивна…

0
512
Загрузка...

Чому ж мер не може знайти спільну мову з депутатами у таких простих, здавалось би, питаннях, як принцип формування виконкому?..

 

Чому Олексій Каспрук виступає проти присутності у виконкомі представників громадських організацій? Лише через те, що вбачає у цьому порушення законодавчих норм? Судячи з того, як він пояснив це вето, виглядає, що мер все-таки боїться надто «самостійного» виконкому, хоче мати його підконтрольним собі і спокійно «протягувати» через виконком будь-які питання, навіть якщо, приміром, більшість депутатів і громадськість щось не сприймають позитивно…

Як же депутати відреагували на вето міського голови? – поцікавились fakty.cv.ua у представників всіх фракцій у міській раді. Поки що свої коментарі дали представники трьох фракцій.

Віталій Гавриш (Об’єднання «Самопоміч»):21-Gavrysh

Накладене міським головою вето на рішення міської ради скоріш за все було більше емоційним рішенням, навряд и враховувалися економічні та господарські переваги прийнятого рішення. Кількісний склад виконавчого комітету для фракція “Об’єднання “САМОПОМІЧ” не є принциповим питанням. Для фракції важливим є персональний склад виконавчого комітету, а також їхня можливість працювати відкрито для розвитку міста та провадити якісне опрацювання рішень по господарській діяльності, адже зараз є багато невирішених питань в господарському розвитку міста (благоустрій, стратегія розвитку, проблеми водопостачання та водовідведення, стан дитячих садочків та інше).

 

Андрій Ілюк (ВО «Свобода»):IlukAndriy-Svoboda-

В даному випадку така позиція міського голови є неконструктивною. Накладання вето на рішення міської ради вже в перші місяці роботи нової міськради може свідчити про небажання міського голови шукати спільних з депутатами рішень. Не бачу нічого поганого в присутності у виконавчому комітеті міської ради представників громадських організацій, запропонованих від фракцій. Це зробить роботу виконкому прозорішою та відкритішою.

 

 

Василь Продан («Рідне місто»):14-Prodan

Насправді це не принципове питання – 13, 18, 22, 26 членів виконкому, було б бажання співпрацювати. Ось який принцип був закладений: мер, 2 секретарі (ради і виконкому), 3 заступника, це маємо 6, 6 представників від фракцій і 6 громадських активістів.

Це вимога часу – залучати до керівних органів активістів. Якби не активісти, не було би закону про люстрацію. Багато позитивних змін відбувається завдяки громадським активістам.

Може, меру громадські активісти не сподобались? Так він же їх не знає, про конкретних кандидатів ще мова не йшла. А якщо йому хтось не подобається особисто, нехай би кожна фракція пропонувала по 3 кандидатури, а мер обере по одному кандидату «на свій смак».

Як мені здається, міський голова просто намагається показати, що він головний, що буде так, як він сказав. Але це ж не вдома, не приватна фірма якась.

Ми визначились з принципом формування виконкому. Як було, приміром, з розсадкою в залі засідань. Має бути якийсь зрозумілий принцип, а не просто, тому що хтось захотів так чи інакше. Одноосібно приймати рішення – не завжди добре, часи змінились.

А взагалі, повторюю, це не принципове питання – скільки буде у виконавчому комітеті осіб. Мер сказав, що проти великої кількості, тому що, як йому здається, не буде збиратися кворум. Це несерйозно. Через це не залучати громадських активістів? Головне, щоби ці люди працювали виважено, розумно і на користь місту.

Звичайно, мер хоче створити комфортні умови, обрати тих людей, які йому будуть зручні, підконтрольні. Але це не правильний принцип формування виконкому. Якщо хочеться зручностей і комфорту, мер – це не та посада.

Чи може це вето спровокувати на відповідний супротив з боку депутатів? Як я розумію це – не влаштовує щось, добре, давайте зберемо ще раз погоджувальну раду і будемо вирішувати інакше. Треба зустрічатися, спілкуватися, радитися, погоджувати, це міська рада, а не князівство. Головна мета – це щоби життєдіяльність міста було налагоджено правильно і на користь громади. Цього принципу треба дотримуватися під час формування влади.

Якщо мер покаже погоджувальній раді, що у нього є інший принцип формування виконкому, який є кращим за той, який ухвалили депутати, можна ж погодитися. Головне, щоби це було зрозуміло і депутатам, і громаді.

Я був членом виконкому. Його кількість – це надто дріб’язкове питання, щоби через нього входити в конфлікт. Це не те, щоби хтось пробував працевлаштувати когось. Якби меру здалося, що хтось хоче когось із своїх провести у виконкому, – які питання, у нас не так багато цих активістів, все як на долоні, давайте обговорювати і обирати тих, які можуть принести найбільшу користь громаді присутністю у виконкомі. Але, повторюю, щоби цей відбір і формування виконкому відбувалось за зрозумілим суспільству принципом.

fakty.cv.ua

***

Реакція на вето мера: виконком має працювати на користь громаді, а не клану

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ