Чернівецька обласна лікарня негативно засвітилась в інформаційному просторі України

2
2823
Загрузка...

Журналісти з’ясовували стан справ у Чернівецькій обласній клінічній лікарні, що розташована на вулиці Буковинській. Бо якось так тихим сапом, все собі добре у нас в медицині. Проходить сила-силенна реформ і медична також і проблема навіть не в тих добровільних внесках, бо всі розуміємо, що медицина у тому вигляді, яка вона зараз не може існувати і “подяка” лікарю мала би існувати, але легалізована, бо за 2000 гривень не має працювати людина, що рятує людське життя. А проблема у “совковому” менеджмент і керівництві більшості лікарень, звідти і проблеми.

Кілька днів знімальна група Громадського ТБ мандрувала Україною, аби дослідити, чи дійсно медицина в країні є безкоштовною. Чернігів, Черкаси, Чернівці, Івано-Франківськ, Тернопіль і Рівне – у кожному з цих міст журналісти проходили ті чи інші обстеження, спілкувалися з медперсоналом і керівництвом лікарень. Мета такого експерименту – дізнатися, чи беруть з людей кошти за медичні послуги, та дослідити, як збираються благодійні внески на потреби лікарень.

Згідно з даним дослідженням, Чернівці – одне з небагатьох міст в Україні, де медичні заклади не співпрацюють з благодійними фондами. Проте тут розповсюджені благодійні внески, які збираються на рахунок лікарень. Ми вирішили перевірити, чи дійсно це так, відвідавши Чернівецьку обласну клінічну лікарню.

Уже в коридорі, поспілкувавшись із пацієнтами, кореспондентам стало зрозуміло, що медицина тут зовсім не безкоштовна. Згодом вони в цьому переконалися.

Журналіст Анатолій Мележик вирішив здати аналіз крові, після чого запитав лаборанта, чи є ця послуга платною. Лаборант запропонувала Анатолію здати стільки грошей, скільки він може. Сума в шість гривень цілком задовольнила медпрацівницю, яка взяла кошти прямо в руки, не видавши жодної квитанції. Згодом вона пояснила, що на ці кошти вона закуповує витратні матеріали (вату, спирт, голки, медичні рукавички), оскільки матеріальне забезпечення лабораторії є недостатнім. Про необхідність оформлювати платежі за допомогою заяв чи квитанцій вона навіть не чула.

Маємо зауважити, що проблема розглянута у сюжеті, не нова і є лише вершиною айсберга. Зрештою гроші то збираються і всі до цього вже звикли, а на які потреби і як їх використовує вище керівництво лікарні на чолі із головним лікарем? Хто це контролює?

Антоніна Ходорко, Fakty.cv.ua

Загрузка...

2 КОМЕНТАРІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ