Отримати земельну ділянку за два візити до ЦНАП – реальність!

0
925
Загрузка...

Пілотний проект безоплатної передачі громадянам земельних ділянок за два візити до Центру надання адміністративних послуг реалізовано на Буковині у двох районах. Поки що.

 

Головним управлінням Держгеокадастру у Чернівецькій області протягом жовтня – грудня 2015 року здійснювалась реалізація пілотного проекту, щодо впровадження механізму, який би дозволив громадянам використати своє право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної власності за два візити до Центру надання адміністративних послуг. Проект розроблений був виключно з урахуванням діючих законів України та в межах ініціативи Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру – Мартинюка Максима Петровича.

В основу пілотного проекту, як повідомили fakty.cv.ua в управлінні Держгеокадастру у Чернівецькій області, було закладено принцип цілісності адміністративної послуги, надання якої обумовлено лише двома візитами громадянина до ЦНАП. Перший візит включав написання необхідних заяв та оплату послуг, передбачених договором із виконавцем землевпорядних робіт, а також послуг реєстрації речового права на земельну ділянку. Другий візит до ЦНАП громадянин здійснював після запрошення адміністратора для отримання свідоцтва про право власності на земельну ділянку.

Весь комплекс робіт і послуг, який необхідно здійснити між вище зазначеними двома візитами громадянина, було відпрацьовано як єдиний механізм взаємодії органів державної влади та місцевого самоврядування. Загальний прогнозований час на всі необхідні роботи та послуги не повинен був перевищувати чотири місяці, але вдалося реалізувати все за два з половиною. Організатором та координатором такої взаємодії виступив саме Центр надання адміністративних послуг у відповідному районі.

Пілотний проект було впроваджено на території двох районів Чернівецької області: Вижницького та Заставнівського. Всім громадянам, які виявили бажання взяти у ньому участь, 23 грудня 2015 року, під час другого візиту до ЦНАП, було видано свідоцтва про право власності на земельні ділянки.

Секретом успішної реалізації цього проекту стала посилена робота всіх залучених до участі органів державної влади на подолання застарілої бюрократичної системи, яка перейшла у спадок від «радянської моделі управління».

В окремих випадках адміністратор ЦНАПу діяв за принципом «не заборонено законом», оскільки прямі норми, які б повністю регулювали порушене питання в чинному законодавстві, відсутні.

Сучасна держава не управляє суспільством, а надає йому послуги. Громадяни є не прохачами у відносинах з органами влади, а споживачами послуг.

Успішно завершений пілотний проект є підтвердженням того, що такий підхід можливо широко застосовувати, але і без змін до діючого законодавства, теж не обійтись. Тому всі напрацювання вже направили до столиці для формування законодавчих ініціатив.

Довідково: Центри надання адміністративних послуг є у всіх районах області, Чернівцях та Новодністровську.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО:

Держгеокадастр у Чернівецькій області у ЦНАПі

***

«Ставленник Ахметова» вже має успіхи у буковинському підрозділі Держгеокадастру

***

«Ставленник Ахметова» приїхав на Буковину працювати, а не конфліктувати (ексклюзив)

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ