Місія ОБСЄ звітує про ситуацію в зоні АТО та в інших регіонах, у т.ч. на Буковині

0
286
Загрузка...

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні (СММ ОБСЄ) повідомляє про ситуацію в зоні АТО (Луганська та Донецька області), а також про стан справ на Буковині та Львівщині.

 

На початку грудня представники СММ ОБСЄ відвідали Кіцмань, де зустрілись з військовим комісаром, промоніторили ситуацію з безпекою в районі, з мобілізацією тощо. Про це повідомляє fakty.cv.ua прес-служба СММ ОБСЄ.

 

ЧЕРНІВЦІ

  • 1 грудня в місті Кіцмань СММ зустрілася з військовим комісаром Кіцманського району, щоб ознайомитися з поточною ситуацією, а також із завданнями військової адміністрації. Співрозмовник (призначений у 2010 році) сказав, що ситуація з безпекою в районі тиха і спокійна. Стосовно призову, він сказав, що план з призову молодих людей від 20 до 27 років виконано на 100 відсотків. Розповідаючи про мобілізацію, співрозмовник сказав, що план для шостої хвилі мобілізації був виконаний на 98 відсотків. Він також згадав, що діючий військовий комісаріат Кіцмані також охоплює Заставнівський район, оскільки недавно заснований комісаріат у Заставнівському районі поки що не функціонує.

 

ЛЬВІВ

  • 1 грудня у Львові СММ бачила спалену дерев’яну церкву Української Православної Церкви Київського Патріархату. На місці події були присутні 4-5 слідчих. Церква, особливо, дах, була серйозно пошкоджена. Ключник повідомив, що пожежа почалася рано вранці, і поки не зрозуміло, чи було це підпалом, чи пожежа сталася через пошкодження ліній електропередач.

 

ДОНЕЦЬК

1 грудня донецька команда СМ ОБСЄ здійснила 38 патрулів і зафіксувала кілька вибухів та вогонь зі стрілецької зброї в Донецькій області, в тому числі в районі донецького аеропорту.

  • Спостерігачі СММ поговорили з жителями населених пунктів біля лінії розмежування. В підконтрольній уряду Красногорівці СММ зафіксувала пошкодження житлового будинку з багатьма розбитими вікнами, серед яких тільки деякі були прикритими. Один житель розповів СММ, що майже 60% мешканців будинку (у тому числі діти, пенсіонери і особи з обмеженими фізичними можливостями) продовжують у ньому жити. СММ зафіксувала блокпост ЗСУ біля цього будинку і кілька військовослужбовців ЗСУ в інших місцях міста.
  • В підконтрольному уряду Павлополі деякі мешканці (шість жінок шістдесяти років) розповіли спостерігачам СММ, що вони вимушені їздити в Маріуполь або в Сартану, щоб купити основні продукти, оскільки єдиний магазин в селі закрився,. Спостерігачі СММ побачили, що магазин закритий. Всі жителі повідомили, що протягом тижня чули постріли та вибухи у нічний час, проте додали, що останні дві ночі було тихо. Вони висловили занепокоєння тим, що вони назвали збільшенням присутності ЗСУ за останні тижні. СММ зафіксувала спостережну позицію, ймовірно ЗСУ, в цивільній будівлі.
  • Члени «ДНР» зупинили СММ на, як вони назвали, «митному/прикордонному пункті пропуску» біля підконтрольної «ДНР» Оленівки та наполягли на реєстрації усіх членів патруля і автомобілів, перш ніж дозволити СММ проїхати далі. Після пред’явлення паспортів та посвідчень ОБСЄ спостерігачам СММ дозволили проїхати після 25-хвилинної затримки.

 

ЛУГАНСЬК
1 грудня ситуація в Луганській області залишалася відносно спокійною. Протягом звітного періоду СММ здійснила 18 патрулів у регіоні.

  • СММ ще раз відвідала постійне місце зберігання озброєння «ЛНР», розташування якого відповідає вимогам відповідних ліній відведення, де зафіксувала наявність всього раніше зареєстрованого там озброєння.
  • СММ чула 15 черг зі стрілецької зброї біля підконтрольного «ЛНР» с.Калинове-Борщувате. У підконтрольній уряду Трьохізбенці СММ чула вогонь зі стрілецької зброї і вибухи, які були оцінені, як частина військових навчань.
  • Біля кордону між Україною і Російською Федерацією в підконтрольному «ЛНР» смт. Ізварине п`ять озброєних людей зупинили патруль СММ і запитали план патруля. Отримавши документ, озброєні люди заявили, що вони не можуть його прочитати, оскільки він написаний англійською мовою. Вони заборонили СММ їхати далі. СММ зв’язалася з СЦКК, однак, після двогодинного очікування спостерігачам знову було відмовлено в доступі. Після цього СММ покинула територію.
Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ