Туристичний центр відкрили, а що показувати?!(+фото приклад)

0
444
Загрузка...
У Чернівцях відкрили Буковинський інформаційний-комунікаційний центр розвитку історико-етнографічного туризму.

Він має на меті стати джерелом інформації для всіх, хто захоплюється Буковинським краєм, а також співпрацюватиме з туристичними агенціями і операторами. Загальний бюджет проекту складає 1,5 мільйона євро. Майже на 90% його фінансуватиме Європейський Союз. Зазначимо, що здійснюється відкриття центру в рамках проекту HERITAGE – спільної операційної програми Румунія-Україна-Республіка Молдова 2007-2013, під егідою гасла «Спільні кордони. Спільні рішення», Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича у партнерстві з Сучавським університетом «Штефан чел Маре» реалізує проект «Історична та етнографічна спадщина – частина сталого розвитку туризму на Буковині».

За словами розробників даного проекту, першим результатом створення Буковинського інформаційно-комунікаційного центру історичного та етнографічного розвитку туризму є розробка єдиної бази туристичних об’єктів, в основі роботи – численні дослідницькі експедиції.  Зокрема, за інформацією Жанни Бучко, доцента ЧНУ, розробники проекту працювали відразу в кількох командах і здійснили приблизно 200 експедицій, у результаті яких обстежили 960 об’єктів, проте до бази даних внесли лише 435 об’єктsd і позначили їх на карті, решту представити наразі немає можливості. Особливо складно було, як розповіла Жанна Іванівна, виявляти археологічні об’єкти туристичного маршруту.

Координатор проекту зі сторони університету Штефан чел Маре Штефан Пурич повідомив, що на даний час уже прокладено 8 міжнародних, 20 регіональних та по 2 (для Чернівців і Сучави) локальних туристичних маршрути, а це вже дуже важливий здобуток в цьому напрямку, хоча Центр тільки розпочав свою роботу.

Але не може бути без ложки дьогтю у бочці меду. Бо маю певну пересторогу, що більшість туристичних об’єктів області є пам’ятки  архітектури – сакральні споруди, тобто церкви у такому стані, що соромно їх показувати туристам. Чому я таке кажу, а тому, що їх нищать власними руками настоятелі і прихожани!! Яскравим прикладом став випадок у селі Іспас, Вижницького району, де дерев’яна, зрубна церква із неповторним розписом інтер’єру, простояла більше 150 років, пережила радянські часи, слугуючи, певно, колгоспним складом перетворилась у наші часи на – “бронепотяг” із бляхи ззовні, та гіпсокартонний “бункер” у середині. А єдиним аргументом теперішніх власників, а це церковна громада, є те, що держава гроші не дає, а ми за свої робимо, що хочемо!

Цей приклад не поодинокий, і спробую зібрати до купи, всі кричущі факти свавілля у ремонтах і псевдо “реставраціях” культових споруд у найближчий час в окремий матеріал, а поки мушу зауважити, що такими темпами у нас не буде, що показати на туристичних маршрутах!

Олександр Білоус, Fakty.cv.ua

 

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ