Михайлішин: Єдине вірне рішення – повернути «Льодовий майданчик» Польовому

1
640
Загрузка...

На публічне запитання учасникам другого туру виборів мера Чернівців щодо ставлення до проблеми з «Льодовим майданчиком», вирішення якого затягнулось, першим відповів Віталій Михайлішин.

 

Нагадаємо, приватний підприємець Павло Польовий побудував за власні кошти «Льодовий майданчик» і, відповідно до підписаної угоди, передав його в комунальну власність (бо «вибір» був вузький – або будувати на цих умовах, або не будувати взагалі, або, в кращому випадку, будувати в якомусь місці, де про самоокупність можна було хіба що мріяти). Відповідно до угоди, міська влада мала передати Польовому майданчик в орендної плати. Цікаво «закрутили, правда? Власник мав орендувати свій же об’єкт у міської влади. Але то деталі. Домовились. Але законодавство змінилось і міська влада вже не могла передати майданчик реальному власнику на умовах договору. Ситуація зайшла в глухий кут.

Коли Віталій Михайлішин став в.о. мера, через «технічні причини» Польовому відправили було листа з вимогою за декілька днів звільнити приміщення «Льодового майданчика». Виявилось, просто нова команда не знала, що насправді майданчик лише формально (юридично) належить місту. Дізнавшись про суть проблеми, Михайлішин «дав відбій тривозі». А згодом з’явилась пропозиція оформити його як спільну власність, але реалізувати цю ідею не встигли.

Цікаво, що в той час на стороні Польового активно виступав тоді один з лідерів опозиції Олексій Каспрук. Уже під час його мерства повернулись до проблеми з «Льодовим майданчиком». І підлеглі Олексія Павловича запропонували варіант передачі назад майданчика власнику. Депутати це рішення підтримали, але мер доволі несподівано наклав вето, пояснивши це тим, що таке рішення суперечить законодавству (і прокурор міста теж цю тезу підтримав).

Польовому запропонували передачу в концесію, але власника це не влаштувало, адже таку угоду влада може в будь-який момент легко розірвати, відповідно, складно говорити про подальше інвестування в об’єкт, розвиток «Льодового майданчика».

Попутно Павлові некоректно натякали, що якщо він не погодиться на пропозиції влади, йому встановлять орендну плату ледь не 100 тис. грн. в місяць і т.п.. тобто фактично йшла мова про «сприяння» закриттю «Льодового майданчика» (адже це більше соціальний проект, який і без орендної плати не так просто уникає «бізнесової мінусовості»)…

Після повторних обговорень, в т.ч. враховуючи думку громадськості, вирішили було повернутися до рішення про передачу (повернення) майданчика Польовому, але з чіткими обмеженнями – без права зміни цільового призначення та без права приватизації землі. І власник був за всі ці умови.

Здавалося, все уладнається. Але мерія чомусь знову передумала і повернулися до іншого варіанту – «часів Михайлішина», тобто оформити спільну власність на «Льодовий майданчик» (60% Польового і 40% міста).

Павло Польовий погодився вже на такий варіант, бо просто втомився від цієї невизначеності. Хоча зрозуміло, що це таке собі «комунальне рейдерство» – «віджати» у власника 40% його власності…

Але днями з перевірених джерел стало відомо, що міська влада готує новий сюрприз Польовому – у вигляді необхідності сплатити приблизно 2,5 млн. грн. за… користування землею за весь час функціонування «Льодового майданчика»…

Враховуючи резонанс та ці всі «непорозуміння», автор цих рядків публічно запитав у чинного мера Олексія Каспрука та претендента на посаду міського голови Віталія Михайлішина, якою є персональна позиція кожного з них щодо проблем з «Льодовим майданчиком» (повний текст поставлених запитань можна подивитися тут).

Першим відповів Віталій Михайлішин:Myhaylishyn-FB-151105

«Звичайно ж «Льодовий майданчик» має належати Павлу Польовому, інакше який підприємець захоче вкладати гроші в розвиток спорту у нашому місті, бачачи сумний приклад багаторічної тяганини з «Льодовим майданчиком». Якщо грошей міста на побудову і облаштування «Льодового майданчику» вкладено не було, то як місто може щось вимагати від підприємця, який на свій страх і ризик зайнявся такою потрібною для міста справою. Єдиним вірним, в усіх розуміннях, рішенням на сьогодні бачу саме передачу «Льодового майданчика» Павлу Польовому – на умовах заборони зміни цільового призначення. Це буде гарним прикладом для майбутніх інвесторів.

Я думаю в цьому питанні не може бути інших варіантів, головне цього разу все юридично правильно оформити, щоб потім знову не виникало запитань».

Чекаємо відповіді від Олексія Каспрука

Сам Павло Польовий від коментарів утримується (і це можна зрозуміти, враховуючи як міняється ситуація навколо майданчика). Правда, відповів на два простих запитання:

– «Льодовий майданчик» побудований за чиї кошти?! Скільки відсотків вклала міська влада?!

– Вкладав виключно я.

֪– Ти проти, щоби тобі повернули побудований за ваші кошти «Льодовий» на умовах, що ти не матимеш право змінити профіль і не матимеш право приватизувати землю?

– Я тільки за.

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»

***

Питання передачі «Льодового майданчика» об’єднало депутатів міськради (відео)

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ