Стихійна торгівля у Чернівцях – за і проти (опитування)

3
1255
Загрузка...

Торгівля поза магазинами, ринками та іншими визначеними для цього місцями – проблема зовсім не нова для Чернівців та інших населених пунктів.

 

Частіше у центрі уваги опиняється стихійна торгівля продуктами харчування, адже це межує з небезпекою отруєнь чи, як кажуть, підхоплення «всякої зарази».

Як зазначає урядовий контактний центр, стихійна торгівля продуктами харчування – загроза епідемічного добробуту населення. У жодній європейській країні не побачимо вуличних продавців крамом на тротуарах чи в інших не облаштованих для цього місцях. Проте на вулицях та площах наших міст, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях розгорнулася ціла мережа несанкціонованого збуту м’ясних і молочних продуктів, риби, городини тощо. Попри те, що придбані з рук продукти харчування не відповідають санітарним нормам, люди часто ігнорують ці застереження, вважаючи, що такі продукти дешевші і свіжіші, від господаря, а не від перекупників, та й заощаджується час на відвідини ринку чи супермаркету. Активно торгують харчовими продуктами, їжею швидкого приготування без належного санітарного контролю зі самочинно встановлених точок продажу деякі кмітливі підприємці, утворюючи цілі осередки незаконної торгівлі.

Втім, так продавати харчові продукти – це правопорушення. Відповідно до статті 160 КУпАП (торгівля з рук у невстановлених місцях), реалізаторів продуктів харчування карають штрафом від 17 до 119 гривень з конфіскацією товару або без неї. А статтею164 цього кодексу передбачено відповідальність за порушення порядку провадження господарської діяльності.

Однак експерти санітарно-епідемологічної служби (СЕС) констатують: заборона стихійної торгівлі не дає відчутних результатів. У СЕС немає важелів впливу на суб’єкти, які здійснюють стихійну торгівлю. А попередження, протоколи та штрафи, складені правоохоронцями, на порушників майже не діють. Малоефективні також спільні рейди органів місцевого самоврядування та міліції. Тож стихійну торгівлю викорінити не вдається. Про це свідчить і кількість звернень на урядову «гарячу лінію», яка за минулий рік зросла порівняно з попереднім роком на третину. Близько півтисячі заявників просили навести лад із торгівлею у невстановлених місцях та впорядкувати вулиці.

Утім, не всі громадяни розділяють думку, що зі стихійною торгівлею варто жорстко боротися. Деякі люди вважають, що це зручно і вигідно – купувати десь на тротуарі поблизу власного будинку, та ще й за нижчими цінами.

Або ось Михайло Гор, коментуючи сюжет телеканалу «Чернівці» про вуличну торгівлю на вул. Ентузіастів, зазначив, що варто акцентувати увагу не на тому, що «якщо є продавець, то є і покупець», а, навпаки, – коли «не буде ніхто купувати з землі, пилюки і т.д., то продавець змушений буде піти туди, де все-таки купляють (на базар)».

fakty.cv.ua

А що ви думаєте про цю проблему?

Ставлення до стихійної торгівлі

Результати

Loading ... Loading ...

***

До слова:

0-800-507-309  Урядова «гаряча лінія» (працює цілодобово).

***

***

Загрузка...

3 КОМЕНТАРІ

  1. Якщо торгують фруктами і овочами – не маю нічого проти. Однак купляти у спеку молочні продукти чи навіть м”ясо у не облаштованих місцях досить ризиковано.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ